Kadangi žadu pusei mėnesio iškeiauti, bijau, kad birželį grįžusi iš kelionių galiu jau nerasti rabarbarų:) Tad naudojuosi bet kokia proga kad kuo daugiau skanių dalykų spėčiau pasigaminti!:) Rabarbarai išties yra nuostabūs pavasariniai vaisiai, o jei man reiktų surasti kokį nors jų trūkumą, tai vienintelis galėtų būti – blyški spalva:) Tik įsivaizduokit, jei dar rabarbarai būtų, pavyzdžiui, ryškiai raudoni, kokio gražumo gautųsi kepiniai ir desertai!

Na, bet spalva yra viena, o skonis – visai kitka. Ypač šio šventinio pyrago atveju, kur rabarbarų rūgštumą papildo saldus orinis morengas ir kokosų skonis pyrago pagrinde ir morenginėje kepurėje. Sakyčiau, kad šis pyragas (tarta būtų teisingiau pavadinti) galėtų drąsiai būti perkvalifikuotas į pavasarinį tortą!:) 

P.S. Kadangi pyragas buvo kepamas nešimuisi į svečius, nufotografuoti jo prapjauto neišėjo:)

Kokosinis tartos pagrindas suteikia ne tik malonų skonį, bet ir įdomią konsistenciją
Kokosinis tartos pagrindas suteikia ne tik malonų skonį, bet ir įdomią konsistenciją
Kokosinis pyrago morengas - dar viena staigmena ragautojams
Kokosinis pyrago morengas – dar viena staigmena ragautojams
Pyragą drąsiai puoškite gyvomis gėlėmis!
Pyragą drąsiai puoškite gyvomis gėlėmis!
Kokosinis rabarbarų pyragas su morengo kepure
Porcijos 10
Kokosinis pyragas subalansuoto skonio mėgėjams
Komentuoti
Spausdinti
Kokosiniam pagrindui
  1. 200 g miltų
  2. 110 g labai šalto sviesto
  3. 50 g kokosų drožlių
  4. 1 šaukštas cukraus
  5. 2 šaukštai ledinio vandens
Rabarbarų masei
  1. 700 g rabarbarų
  2. 160 g cukraus
  3. 1/2 apelsinio sultys ir nutarkuota žievelė
  4. 4 šaukštai krakmolo
  5. 4 kiaušinio tryniai (baltymus panaudosite morengui)
  6. 50 g tirpinto sviesto
Kokosiniam morengui
  1. 3 kiaušinio baltymai
  2. 175 g cukraus
  3. 40 g kokosų drožlių
  4. žiupsnelis druskos
Paruoškite pyrago pagrindą
  1. Visus birius produktus sumaišykite dideliame dubenyje arba elektrinio kombaino inde. Sveistą supjaustykite mažais gabaliukais ir suberkite į miltų masę. Minkykite pirštų galiukais arba kombainu, kol gausite riebius trupinius, tada supilkite vandenį ir greitai užminkykite kietą tešlą. Tešlą susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 20 minučių.
  2. Atšalusią tešlą iškočiokite ir įklokite į sviestu pateptą 20 cm skersmens tartos formą arba torto kepimo formą su nusegamais kraštais. Tešlos borteliai turėtų būti maždaug 3 cm aukščio.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tešlos pagrindą uždenkite aliuminio folija, ant viršaus užberkite pupų arba kitokio svorio, ir kepkite 15 minučių, tada nuimkite foliją ir pupas ir toliau kepkite dar 5 minutes, kol tešla paruduos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Paruoškite rabarbarų masę
  1. Rabarbarus supjaustykite gabaliukais. 70 g cukraus sumaišykite su apelsino žievele. Rabarbarus apšlakstykite apelsino sultimis, tada pažerkite kartu su sultimis į plokščią kepimo skardą, apibarstykite cukraus ir žievelių mišiniu, ir kepktie 20 minučių 190 laipsnių orkaitėje.
  2. Iškeptus rabarbarus kartu su sultimis, kurios išsiskyrė, suplakite plaktuvu iki vientisos masės. Likusį cukrų sumaišykite su krakmolu ir supilkite maždaug pusę trintų rabarbarų masės. Viską gerai išmaišykite.
  3. Likusius rabarbarus supilkite į puodą ir užkaiskite. Kai masė užvirs, supilkite rabarbarų ir krakmolo mišinį, viską gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
  4. Kiaušinių trynius suplakite kartu su tirpintu sviestu, ir supilkite į rabarbarų masę. Viską gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite atvėsti.
  5. Rabarbarų masę supilkite ant kokosinio pagrindo. Kepkite 30 minučių, tada visiškai atvėsinkite.
Paruoškite morengų kepurę
  1. Baltymus plakite su druska, kol jie suputos. Tada palaipsniui po šaukštą dėkite cukraus ir visąlaik plakite, kol gausite standžias putas. Pabaigoje supilkite kokosų drožles ir atsargiai sumaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių (su apipūtimo funkcija). Baltymų masę sutepkite ant pyrago. Kepkite 30 minučių, kol morengas bus trapus ir šiek tiek patamsės.
Adapted from Every Cake You Bake
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Inga, kaip faina! Su tuo morengu tai taip ir yra – jis turi išdžiūti, ne iškepti… Tai šiek tiek laiko reikia, kad visas sausas butų. Tik aš irgi dažnai neišlaukiu, pjaunu viską ir ragauju anksčiau nei reikėtų:)

  2. Inga:

    Ačiū! Labai skanus tortas! Darbo nemažai, todėl vadinu tortu 😊 man tik kažkodėl kai prapjoviau tortą išbėgo toks kaip lyg cukraus sirupas.. manau, kad gal morengo neiškepiau truputi arba per šiltą labai judinau, iškart perdėti ir pjauti puoliau. Bet viduje viskas buvo lyg ir iškepę, ir visiems labai patiko. Bandysiu dar kada 😊

  3. Nida:

    Greta, aš tikrai drąsiai pyragą kepčiau iš vakaro. Dėl morengo mažiausiai jaudinkitės – morengas yra tas kepinys, kurį apskritai prieš 3-4 dienas iškepti galima, jis puikiai stovi. O ir visas šis kepinys tikrai bus toks pat skanus rytojaus dieną. Tikrai drąsiai kepkite.

  4. Greta:

    Labai gundo šis pyragas! Jei kepčiau vienos dienos vakare, o valgytume sekančios dienos vakare jis išstovėtų taip puikiai atrodydamas? Gal galima pyragą iš vakaro išsikepti, o morengą užkepti sekančią dieną? Koks variantas būtų geriausias?

  5. Nida:

    Cha cha cha, Alma, gerai sugalvojot:) Ot mėgstu išradingus žmones, ypač virtuvėje. Iš visų situacijų yra išeitys:) Kalbant rimtai, tas permaišymas tikrai galėjo būti problema. Išplaktų baltymų apskritai geriausia neliesti, net perdedant ant kepimo skardos (kai kepamas morengas), pataria tik kokius 3 judesius padaryti, kad tik su šaukštu per daug nemakaluoti… O kai kažką įmaišyt reikia, tai nemakaluot neišeina…. Aš taip kažkada su kakava „sudegiau” – norėjau šokoladinio morengo, ir jis man visas išsileido kepant… Nuo to laiko dar nemėginau pakartoti, įgijau kompleksą morengams su priedais:)

  6. Alma:

    Matyt, kai įdėjau kokoso į išplaktus baltymus, per daug pamaišiau… Kepant viršus gražiai apsitraukė, o vidus liko neiškepęs. Bet… nuėmiau morengą, apverčiau, įdėjau atgal iškepti ir tada vėl atgal ant pyrago 🙂 🙂 🙂 Vaikai pirmiausia morengą ir suvalgė. Pyragas tikrai labai skanus!

  7. Nida:

    Alma, kaip apmaudu, kad nesigavo morengas… Kas atsitiko? Ar neišdžiūvo? Gal nebuvo suplakiti tinkamai baltymai?…

  8. Alma:

    Labai labai skanus pyragas, nors morengas nesigavo… Būtinai kartosiu 🙂

  9. Nida:

    Džiaugiuosi, Jurga!! Vadinasi, savaitgalis bus pasisekęs:) Toks kaip mano praeitasis (su šiuo desertu):))

  10. Jurga:

    Puikus desertas:) Nuostabiai vienas kitą papildantys skoniai – štai ir suplanuotas artimiausio savaitgalio desertas:)

  11. Nida:

    Rimute, taip pat visą rytą jau planuoju, kuo keisiu rabarbarus, kai pasibaigs jų sezonas, nes šią tartą tikrai dar ketinu kepti! manyčiau, kad geriausia tiktų kokie nors abrikosai, slyvos, obuoliai… Nes apkepus jų konsistencija bus tikrai panaši į rabarbarų, o visi priedai (krakmolas, kiaušinių tryniai) masę padarys tinkamą įdarui. Dėl citrinų net nežinau – su žievelėm būtų pernelyg kartu, be žievelių – kažin ar gautųsi dėl to, kad jose daug sulčių. Nors skonio ir aromato prasme tai būtų super…

  12. Rima:

    O jei as rabarbarus pakeisciau citrinom? Nes as neturiu rabarbaru, ju pas mus nera pirkti. Nida, kuo galima pakeisti rabarbarus? Labai tas morengas vilioja :))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *