Na, ar jau pailsėjot nuo Naujametinių vaišių? Ar jau norėtųsi „ko nors skanaus”?:) Turiu jums gerą pasiūlymą – pasigaminkit sausainius, kuriems nereikia jokių riebalų ir net miltų! (čia jei nenaudosite šokolado pagardinimui ir dekoracijai:))

Kažkada labai bijojau kepinių be miltų, bet kai išbandžiau kokosinį šokoladinį tortą, kuris iki šiol yra vienas mano top kepinių, dažnai mėgstu štai tokius lengvesnius saldumyns. Šie kokosiniai sausainiai, kažkodėl vadinami macaroons (visuomet maniau, kad macaroons ir macarons yra tas pats, ir tai yra tik štai tokios formos  sausainiai) (Bet komentaruose Eglė nurodė labai gerą nuorodą kuo gi skiriasi macaroons nuo macarons:)), geri tuo, kad tešlą galima pasigaminti nors ir prieš savaitę. O ir patys sausainiai kuo geriausiai stovi kelias dienas. Puikus dalykėlis visokioms „finger food” šventėms ir šiaip pošventiniam pasmaguriavimui:)

P1120857

Puikios instrukcijos su nuotraukomis kaip pasigaminti šiuos neriebius skanėstus – šiame blog’e.

kokosiniai sausainiai

Kokosiniai sausainėliai – macaroons

2 ½ puodelio nesaldintų tarkuotų kokoso drožlių

1 puodelis cukraus

1 šaukštas medaus arba klevų sirupo

¼ puodelio iki miltų sumaltų migdolų

½ šaukštelio smulkios druskos

4 dideli kiaušinių baltymai

½ tšaukštelio vanilės ekstrakto

100g juodojo arba pieniško šokolado (nebūtina)

  1. Dideliame puode labai gerai sumaišome kokosus, cukrų, medų, migdolus, druską ir kiaušinių baltymus. Sumaišom kuo geriau, nes vėlesnėje stadijoje gali gautis kiaušinienė, o ne tešla sausainiams:)) Puodą uždedame ant nedidelės ugnies ir nuolat maišant kaitiname, kol dugnas pradeda traukti tešlą (tešla ima truputį lipti prie dugno). Nuimame nuo ugnies ir įmaišome vanilę. Tešla turi gautis lipni, drėgna, ir biri.
  2. Perkeliame tešlą į dubenį ir pilnai atvėsiname. Šioje stadijoje paruoštą tešlą šaldytuve galima laikyti kelias dienas (iki savaitės).
  3. Įkaitiname orkaitę iki 180C. Kepimo skardą (gali prireikti dviejų skardų) išklojame kepimo popieriumi.
  4. Iš nedidelio gumulėlio tešlos pirštais supaudžiame piramidę (arba kitą norimą formą). Man iškart piramidės gražios neišėjo, bet vėliau įsivažiavau ir gaudavosi vis gražesnės, lygesnių kraštinių figūros:)

sausainiai su kokosais

Kepame apie 18-20 minučių, arba kol paruduoja. Perkeliame ant grotelių ir pilnai atvėsiname.

Jei norite, dalį iškepto sausainio galite panardinti į tirpintą šokoladą (piramidės apačią, arba tik viršūnę, o gal įstrižai piramidės). Šokoladą ištirpiname vandens voenelėje, ant garų. Paliekame sustingti šokoladui ant grotelių (apačioje patieskite pergamentinio popieriaus lakštą, kad paskui nuo jo galėtumėte susirinkti nubėgusio šokolado gabalėlius:))

kokosiniai sausainiai su sokoladu

kokosiniai sausainiai macarons

Komentarų apie "Kokosiniai sausainėliai – macaroons": 2

  1. Nida:

    Ačiū Egle už nuorodą! Tikrai dabar aišku, kuo skiriasi macarons ir macaroons:) Visąlaik maniau, kad tai tik dvi rašymo versijos… Ir tuoj pat koreguoju savo klaidas tekste:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *