Įkvėpta savaitgalį aplankyto Ilzenbergo dvaro kuriamos ramybės ir sveikos gyvensenos idėjų, šiandien nutariau pusryčiams pasigaminti kažką tokio neįprasto, kas galėtų praskaidrinti tas nesibaigiančias pavasarines darganas. 

Jei iki šiol maistui naudojote tik tradicines rudos spalvos grikių kruopas (kurios yra paskrudintos ir gana greitai išverdamos), jums pats laikas atrasti žalias grikių kruopas. Jos lygiai tokios pat formos, tik žalsvos spalvos ir neturi stipraus aromato, kurį turi skrudinti grikiai. Aš ilgą laiką galvojau, kad būtent tokie (rudi) grikiai ir užauga, kai ateina laikas nuimti derlių:) Tačiau tai netiesa, rudi jie tampa paskrudinus, ir, beje, tokiu būdu suintensyvėja grikių skonis. O kalbant apie skonį (ir kvapą), ar galit patikėti, kad yra žmonių, kurie nė iš tolo negali pakęsti grikių kvapo! 

Aš grikius valgau su malonumu, dažniausiai tradicinę košę rytais. 

O štai šiandien pasigaminau visiškai kitokius pusryčius. Sakyčiau, jei jums reikia ką nors pripratinti prie pusyčių valgymo, šis patiekalas visai galėtų tam tikslui pasitarnauti. Kadangi jis labiau panašus į egzotišką desertą, nei į nuobodžią pusrytinę košę:) 

Žali grikiai naudingi itin dideliu antioksidantų kiekiu ir medžiagomis, aktyvinančiomis kraujotaką. Be to, grikiai neturi glitimo, kurį vienaip ar kitaip patartina riboti… 

Maistinga košė patiks tiems, kas mėgsta kokosų ir laimų skonių derinį
Maistinga košė patiks tiems, kas mėgsta kokosų ir laimų skonių derinį
žali grikiai yra visiškai kitokio skonio nei mums įprasti rudieji, skrudinti
žali grikiai yra visiškai kitokio skonio nei mums įprasti rudieji, skrudinti
Kokosinė žalių grikių košė su cinamonu ir datulėmis
Porcijos 4
Egzotiško skonio maistinga pusryčių košė, panaši į desertą:)
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 stiklinė žalių grikių kruopų (tik ne tradicinių rudų skrudintų grikių!)
  2. 1/2 šaukštelio malto cinamono
  3. 2 stiklinės kokosų vandens
  4. 4 šaukštai nesaldintų kokoso drožlių
  5. 2 žiupsneliai druskos
  6. 6 datulės
  7. 2 šaukštai sviesto
  8. 1 šaukštelis nutarkuotos laimo žievelės
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite puodą storu dugnu ir suberkite žalių grikių kruopas. Skrudinkite jas maišydami apie 3-4 minutes, kol pasklis švelnus aromatas ir kruopos truputį patamsės. Suberkite cinamoną ir maišydami dar paskrudinkite apie 15s, tada supilkite kokosų vandenį (atsargiai, nes taškysis). Įberkite žiupsnelį druskos ir 2 šaukštus paskrudintų kokosų drožlių, sumažinkite ugnį, uždenkite ir palikite košę virti 15-18 minučių, kol kruopos išbrinks ir suminkštės, visas skystis susigers.
  2. Kol košė verda, išimkite datulių kauliukus ir jas supjaustykite gabaliukais. Mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite datules. Kepinkite apie 1 minutę, datulės pradės švelniai čirškėti. Pabarstykite žiupsneliu druskos, sumaišykite ir atidėkite į šoną.
  3. Į išvirusią košę sudėkite datules kartu su sviestu, kuriame jos kepė, suberkite laimo žievelę ir viską išmaišykite. Patiekite šiltą dubenėliuose, pabarstę likusiomis skrudintų kokosų drožlėmis.
Adapted from Simply ancient grains
Adapted from Simply ancient grains
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Anonimas:

    Sakyčiau, jei jums reikia ką nors pripratinti prie pusyčių valgymo, šis patiekalas visai galėtų tam tikslui pasitarnauti… LOL

  2. Nida:

    Ačiū, Brigita! Apskritai, Livinn nemažai mano pastaruoju metu naudojamų ingredientų – kynva dribsnių, migdolų drožlių ir kitokių, kurie reikalingi granola batonėliams kepti:)

  3. Nida:

    Žana, labai smagu girdėti!!:) Aš taip pat, jei neturėčiau kokosų vandens, virčiau kokosų piene. Kartais jis būna labai tirštas, bet praskiedus vandeniu tikrai gautųsi puikiai. Šiek tiek sotesnė būtų košė, bet pusryčiams visai neblogai truputį sočiau užkąsti:)

  4. Žana:

    Labai gera košė. Rekomenduoju visiems. Tiesa, viriau ją su kokoso pienu (bet jis buvo kažkoks įtartinai vandeningas, todėl irgi tiko). Puikus saldžios grikių košės variantas. Ačiū!
    Na, šiandien aplamai Nidos receptų dieną 🙂 – Blincės iš knygos „IZRAELIO SKONIAI” ir ši košė… Tarp kitko, lietinius kepu tik pagal šį knygs receptą, man jis geriausias.

  5. Nida:

    Ne, Daiva, kokosų vanduo tikrai ne tas pats kaip pienas. Jis parduodamas, pvz., „CHi” (http://www.chilondon.com/blog/coconutwater/) Asorti parduotuvėse. Tetrapakuose po 1l ir mažesniuose, vienkartiniuose, kaip sultys su šiaudeliu. Tai bespalvis skystis, salstelėjęs, puikiai malšina troškulį, ir labai skanus:)

  6. Daiva:

    Receptas skamba fantastiškai! Kokosų vanduo, spėju, ne tas pats kaip kokosų pienas? Kur gauti Lietuvoj kokosų vandens?

  7. Nida:

    Man skrudinti irgi patinka. Bet šitie, sako, turi daugiau maistingų medžiagų… Beje, jie tinka visokiems garnyrams ir sriuboms. O ši košė bus atradimas tiems, kurie mėgsta kokosus (aš tai galiu non stop valgyt viską, kas su kokosais:))

  8. Ruta:

    MMmmmmmmmmm skanus receptas! As esu ragavus tu zaliu grikiu bet man skrudinti daug labiau patinka… Kazkaip tas israiskingas ju skonis man labiau prie sirdies!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *