Knyga „Izraelio skoniai“

Ši knyga – tai pravertos durys į izraeliečių namus

„Žydai geriausia žino, kas yra geras maistas“, – kuždėdavo man į ausį mama, kai iš mūsų namų virtuvės pasklisdavo svaiginantys aromatai. Augau Druskininkuose, į kuriuos ištisus metus plūsdavo turistai iš Rytų, tačiau labiausiai šį kurortą vertino žydai. Gausios poilsiautojų šeimos tuomet dažniausiai apsistodavo druskininkiečių namuose, todėl virtuve tekdavo dalytis su svečiais.

Kasdien uosdama palaimingus kvapus, vis stengdavausi atspėti, ką pietums ketina patiekti pusę dienos virtuvėje praleidusi šeimininkė. Neturėjau supratimo, ką reiškia „žydiškas maistas“, tad nutaikiusi palankų momentą paslapčiomis prasmukdavau į virtuvę ir, kilstelėjusi kunkuliuojančio puodo dangtį, tikėdavausi jame išvysti kažką stebuklingo. Ir nors dažniausiai ten būdavo paprasčiausias vištienos sultinys ar koks tirštas jautienos troškinys, namus užliejęs aromatas nepalikdavo abejonių, kad unikalaus žydiško maisto paslaptis slepiasi kažkur kitur…

Kai 2009-ųjų vasarą atvykome gyventi į Izraelį, apie žydus ir jų istorinę tėvynę žinojau tik tiek, kiek buvau mačiusi dididžiųjų žinių televizijos kanalų reportažuose. Mano vaizduotę jau anksčiau audrino klausimai: kas tas Šabas, ką reiškia košer, kodėl žydams nevalia valgyti kiaulienos? Todėl sulig pirmu karšto oro gūsiu, atsidarius lėktuvo durims Tel Avivo oro uoste, apsidžiaugiau – pagaliau turėsiu galimybę įminti gardaus žydiško maisto paslaptį!

Gyvenant Izraelyje nesunku įsitikinti, kad maistas žydų gyvenime užima ypatingą vietą. Nuo ankstyvo ryto iki kitos dienos paryčių izraeliečiai nuolat ką nors kramsnoja ir mėgaujasi vieni kitų draugija, o per šventes stalai tiesiog lūžta nuo patiekalų ir gėrybių.

Nuo seno vaišėmis nukrautas stalas žydams buvo tarsi altorius, prie kurio jie melsdavosi, puotaudavo ir bendraudavo. Išvaryti iš savo žemių ir išsibarstę po visą pasaulį, žydai per tūkstantmečius išsaugojo savo vertybes, religiją, tradicijas ir, žinoma, maisto kultą. Gyvendami svetur judėjai ne tik atvežė naujovių į tų šalių kulinarinius aruodus, bet ir praturtino savąjį. O sugrįžę į savo istorinę tėvynę Izraelį, parsivežė ir viso pasaulio geriausias kulinarines tradicijas.

Ši knyga – tai pravertos durys į izraeliečių namus, gatvės užeigas ir prašmatnių restoranų virtuves. Tai receptai patiekalų, kurie skirti kur kas daugiau nei numalšinti alkį. Tai atsiminimai ir pasakojimai, kuriais su manimi penkerius metus dosniai dalijosi litvakai iš Izraelio ir Pietų Afrikos Respublikos, mano draugai izraeliečiai, jų mamos bei močiutės. Tai žydiškos šventės, tradicijos, istorija ir papročiai, iš kartos į kartą perduodami vaikams ir vaikaičiams. Tai sugrąžinta dalelė žydiškos kultūros, kurią Lietuvoje praradom, beveik išnykus anuomet gausiai Lietuvos žydų bendruomenei. Tai naujas žvilgsnis į vis dar daug kam nepažįstamą Izraelį. Ir galiausiai – tai mano surastas atsakymas, kodėl žydiškas maistas – toks ypatingas.

Su meile iš Izraelio – Nida

IZRAELIO SKONIAI VIRS_JPG

„Izraelio skoniai“ išversta į anglų kalbą ir 2015m. Random House Struk  kompanijos išleista Pietų Afrikoje. 

A taste of Israel - culinary book
A taste of Israel – culinary book

2016m. pavasarį knyga pasirodys lenkų kalba visoje Lenkijoje. 

Dėl knygos įsigijimo rašykite n.degutiene_____gmail.

  1. Nida:

    Gražina, mieloji, oi kaip seniai jau tos knygos visos iššluotos….

  2. Gražina:

    Miela Nida, labai noriu Jūsų knygos Izraelio skoniai… Labai labai noriu. Kaip galėčiau nusipirkti.
    Ačiū ❣️

  3. Nida:

    Ne, neplanuoju… Jei tik turėsiu galimybę, verčiau rašysiu kokią naują 🙂

  4. Nida:

    Sandra, sveiki, deja knyga jau senokai išparduota… Liko tik angliškų kelios…

  5. Nida:

    Sveiki, Justina. Kelias kopijas vis dar turiu – parašykite nida@nidosreceptai. lt. atsiųsiu info.

  6. Justina:

    Sveiki,
    Ar galima butu kur nors nusipirkti arba uzsisakyti jusu knyga. Aciu

  7. Nida:

    Rasa, sveiki, brūkštelkit man emailą adresu nida @ nidosreceptai.lt, papasakosiu.

  8. Rasa:

    Laba diena, noriu knygos Izraelio skoniai. Parašykite, kaip ir kur ją galima įsigyti.

  9. Nida:

    Sigita, taip, žinoma, anglų k. knygų dar turiu. Galite užsakyti per elektroninė parduotuvę, arba atsiųskite kontaktus – aš išsiųsiu sąskaitą apmokėjimui. Kaip jums patogiau.

  10. Audrey:

    Gerb.ponia Degutiene,as ieskau Jusu recepto tu salotu,kur gaminamos su arbuzais ir rucola,arba lietuviskai gargraztes(jei teisingai parasiau)Kazkada as turejau si recepta,bet pasimete.Jei galite,prasau persiusti.Aciu is anksto.

  11. Nida:

    Jovita, pigiausia knygà įsigyti mano blogo e-parduotuvėje. Kaina 14 eur su nemokamu pristatymu Lietuvoje.

  12. Jovita:

    Laba diena, noreciai suzinuoti knygo „Israelio skoniai“ kaina, taip siuntimo variNTUS.
    Aciu,
    Pagarbiai, Jovita M-J

  13. Pingback: Spalio svogūnai ir pikantiški blyneliai – Gėlėta smėliadėžė

  14. Pingback: kaip pasigaminti tirštą ir kvapnų apelsinų džemą

  15. Pingback: Kulinarinis Mozambikas | Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.