Kol vasara dovanoja šviežius vaisius ir daržoves, pats metas kepti skanius prancūziškus kišus! Kišas kepamas labai paprastai – pirmiausia pagaminamas plonos tešlos pagrindas ir jis dalinai apkepamas orkaitėje, tada sudedamas įdaras ir viskas užpilama kiaušinių ir pieno (grietinėlės) plakiniu. Kišai ne tik puikiai atrodo ant stalo ir yra gardūs, jais paprasta primaitinti visą būrį svečių. Be to, iškeptą kišą galima patogiai pasiimti į svečius arba į gamtą. Beje, kišą galima išsikepti ir iš anksto, o prieš pat ateinant svečiams – trumpai pašildyti jį orkaitėje. Tik aš paprastai visgi išsikepu kišus tą pačią dieną, nes jie nepraranda traškumo. Užtai užminkytą tešlą pasiruošiu nors ir prieš kelias dienas, kad prireikus negaisčiau.

Kisas su parmezano trupiniais-7_LR

Kisas su parmezano trupiniais-2_LR

Kisas su parmezano trupiniais-12_LR

 

Kišas su cukinijomis ir sūrio trupiniais
Porcijos 4
Skanus šventinis užkandis
Komentuoti
Spausdinti
Tešlai
  1. 200g miltų
  2. Žiupsnelis druskos
  3. 90g labai šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais
  4. 1 kiaušinis, suplaktas
  5. 1 šaukštas ledinio vandens
Sūrio trupiniams
  1. 50g labai šalto sviesto, supjaustyto mažais kubeliais
  2. 50g miltų
  3. 50g tarkuoto kietojo sūrio (parmezano, džiugo)
Įdarui
  1. 200 g cukinijų, sutarkuotų stambia tarka
  2. 1 česnako skiltelė, labai smulkiai sukapota
  3. 1 citrinos nutarkuota žievelė
  4. 2 šaukštai aliejaus
  5. 50g feta sūrio
Užpilui
  1. 3 kiaušiniai
  2. 200ml pieno
  3. 70ml grietinėlės
  4. Žiupsnelis druskos ir pipirų
Pasigaminkite sūrio trupinius
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Dubenyje sumaišykite sviestą, miltus ir tarkuotą sūrį ir pirštų galiukais trinkite, kol gausite trupinius. Juos plonu sluoksniu išberkite į kepimo skardą, visą skardą uždenkite pergamentiniu popieriumi ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 10 min., arba tol, kol trupiniai apskrus, taps auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir gerai atvėsinkite.
Pasigaminkite tešlos pagrindą
  1. Ištepkite sviestu 24cm skersmens tartoms kepti skirtą formą. Dideliame dubenyje (arba geriausia - virtuvinio kombaino inde) sumaišykite miltus su druska, tada sudėkite ledinio sviesto gabaliukus ir maišykite energingai, kol masė taps sausais trupiniais ( maišyti reikia greitai todėl, kad kuo mažiau suminkštėtų sviestas). Įpilkite kiaušinį ir šaukštą ledinio vandens ir toliau maišykite. Jei masė nesusijungia į vientisą tešlos gumulą, galite įlašinit dar keletą lašų vandens. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sukietėtų.
  2. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą plonai į tokio dydžio apskritimą, kad jis būtų 3-4 cm didesnio skersmens nei jūsų kepimo forma. Įklokite šį tešlos apskritimą į paruoštą kepimo formą ir gražiai užspauskite visus kraštus. Subadykite visą paviršių šakute ir padėkite į šaldytuvą dar 20-30 min.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Išimkite kepimo formą su tešla iš šaldytuvo, jos visą pagrindą ir kraštus uždenkite aliuminio folija ir ant viršaus tolygiai paskirstykite kokį nors svorį (aš naudoju kelias saujas pupų). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min. Tada nuimkite foliją ir svorius ir toliau kepkite tešlą dar 13 min. Išimkite iš orkaitės.
Pasigaminkite užpilą
  1. suplakite kiaušinius kartu su pienu ir grietinėle ir trupučiu druskos ir pipirų.
Paruoškite įdarą
  1. Sutarkuotas cukinijas gerai nuspauskite, kad pasišalintų kuo daugiau skysčio.  Įkaitinkite didelėje keptuvėje 2 šaukštus aliejaus ir jame trumpai apkepinkite česnaką ir citrinos žievelę. Suberkite nusausintas cukinijas ir apkepinkite. Nuimkite nuo ugnies ir gerai atvėsinkite, tada sumaišykite su sutrupintu fetos sūriu.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
  3. Ant viso tešlos paviršiaus paskirstykite cukinijų ir fetos masę. Ant viršaus supilkite užpilą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 min., arba kol visas viršus gražiai paruduoja. Išimkite iš orkaitės ir gausiai pabarstykite visą paviršių sūrio trupiniais. Patiekite šiltą.
Adapted from Fantastic flans and tarts
Adapted from Fantastic flans and tarts
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Kišas su cukinijomis ir sūrio trupiniais": 4

  1. Nida:

    Kristina, sunku pasakyt koks tas kietumas buvo. Šiaip kišų pagrindas būna trapus, sausokas, bet ne kietas. Kietumą lemia miltai – kuo jų daugiau, tuo kietesnė tešla būna. Dažnai kietesnis pagrindas būna viso grūdo miltų, lyginant su smulkaus malimo. Tad sunku tiksliai pasakyti, dėl ko rezultatas buvo ne toks, kokio tikėjotės.

  2. Kristina:

    Isbandziau,buvo skanu.Tik man pagrindas gavosi kietokas,sausokas.Ka as ne taip dariau?O gal jis roks turi buti pagal si recepta?

  3. Nida:

    Simona, ta masė kepant pamažu džiūsta, bet tikrai neitęžta. Išėmus iš orkaitės reikia gerai atvėsinti, tuomet ji sukietėja, o prieš barstant ant kišo viršaus – dar patrupinti. Tu teisi, tokiu būdu gardinti (ir kartu puošti) galima ir kitus sūrius kepinius.

  4. Simona:

    Kokia šauni idėja tuos trupinius ant viršaus užberti. Tik ar jie kepant nesutirpsta? Vis gi ten ir sūris, ir sviestas, kurie abu lydosi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *