Net nedrąsu šiais laikais siūlyti Kinijos virtuvės receptus, tiesą pasakius:) Tačiau kaip bebūtų, kiniškas maistas yra kažkas tokio, kas, bent jau man, turi ypatingą reikšmę. Gal dėl to, kad kinų restoranai buvo bene pirmasis egzotikos dvelksmas, kai ir pati ėmiau atrasti skirtingų virtuvių ypatumus ir jų žavesį? Gal dėl to, kad kinų maistas Lietuvoje man visuomet buvo skanesnis nei tas, kurį teko ragauti Kinijoje?… Nežinau, žinoma, ar galiu spręsti pagal labai ribotą savo partirtį (Kinijoje teko keliauti tris kartus…), tačiau šiuo klausimu mano nuomonė sutapo su ne vienu kitu turistu, važiavusiu į Kiniją būtent skaniųjų patiekalų beieškant (ir to skonio neradus:)).

Kai jau supranti, kad ta kiniška virtuvė yra ne kas kitka, kaip keleto labai tipinių prieskonių ir padažų kombinacija, gyvenimas tampa paprastas ir gana aiškus:) Jei namuose turite sojų padažo, rudojo cukraus, česnakų, imbiero, žvaigždinių anyžių, Sičuano pipirų ir skrudintų sezamų aliejaus, jūs galite pasigaminti praktiškai bet kokį Kinija kvepiantį maistą! Užvis labiausia, žinoma, virtuvėje praverčia taip vadinamas Penkių Skonių (Five-Spice) prieskonių mišinys. Jame yra tas iš tolo atpažįstamas salstelėjęs aromatas, dominuojantis kiekviename kinų patiekale. Nereiktų šio prieskonio padauginti, esu kažkada įbėrus daugiau negu reikėjo, tai patiekalo skoniui pagerinimui tas mano drąsus gestas nič nieko neatnešė, veikiau priešingai. Tad su šiuo prieskonių mišiniu elkitės „pagal instrukcijas”:) 

Jei norėsis jums atsikvėpti nuo įprasto viščiuko kepimo, išmėginkite šį itin paprastą būdą ir nustebkite patys, koks kitoks pojūtis gali būti valgant tą pačią mūsų visų mėgstamą vištieną…. Patiekite šiuos glazūruotus saldžiai lipnius keptus paukštienos gabalėlius su labai gaiviomis agurkų salotomis ir virtais Jasmine (arba Basmati) ryžiais. 

Saldi glazūruota kiniška vištiena suu ryžiais ir agurkų salotomis
Sultinga iki negalėjimo, aromatinga ir švelniai aitri kiniška vištiena
Print Recipe
Penkių skonių kiniška vištiena
Sultinga, saldžiai lipni, maloniai aitri vištiena, prisotinta kiniškos virtuvės prieskonių
Course Main Dish
Virtuvė Kinijos
Raktažodis vištiena
Pasiruošimas 10 min
Laikas 60 min
Pasyvus laikas 24 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Marnatui
Patiekimui
Course Main Dish
Virtuvė Kinijos
Raktažodis vištiena
Pasiruošimas 10 min
Laikas 60 min
Pasyvus laikas 24 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Marnatui
Patiekimui
Procesas
  1. Pradėkite ruoštis gaminti šį patiekalą iš vakaro. Viščiuką padalinkite į 8 dalis (stuburą ir kaklą nupjaukite ir atidėkite sultiniui). Pabarstykite druska ir palikite pastovėti bent 0,5-1 valandą.
  2. Pasigaminkite marinatą: sumaišykite visus išvardintus ingredientus mažame dubenėlyje. Viščiuko dalis sudėkite į zip-lock maišelį, supilkite marinatą, išleiskite orą, pamasažuokite, kad marinatas pasiektų kiekvieną viščiuko dalį. Padėkite į šaldytuvą bent per naktį, kai prisiminsite, apverskite maišelį kita puse, kad marinatas pasiskirstytų tolygiai. Taip marinuoti galite iki 2 parų. Ištraukite iš šaldytuvo likus maždaug 2 valandom iki patiekalo ruošimo, kad vištiena įgautų kambario temperatūrą.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Viščiuko dalis sudėliokite nedidelėje skardoje (kad visi gabalėliai sutilptų vienu sluoksniu), ant mėsos užpilkite marinatą - marinatas turėtų pilnai padengti visą kepimo skardos dugną (antraip kepant svils). Jei marinato nepakanka, įpilkite 1-2 šaukštus vandens. Pašaukite skardą į orkaitę. Kepant, jei matote, kad kepa nelygiai, pasukite skardą 90C kampu. Kepkite apie 45 minutes, arba kol mėsa taps minkšta šalia kaulo (nei nenorite, kad krūtinėlės pernelyg išsausėtų kepant, po maždaug 25 min kepimo jas ištraukite iš orkaitės, palikdami skardoje tik raudonesnės mėsos gabalėlius su kaulu (šlauneles ir kt).
  4. Padidinkite orkaitės kaitrą iki 230C. Jei buvote iėmę krūtinėles, jas įdėkite atgal į kepimo skardą. Keplite toliau viščiuką, palaistydami maždaug kas 3-4 minutes skysčiu, esančiu skardoje, kad kepant mėsa glazūruotųsi, viso apie 12 minučių, arba kol visi gabaliukai gražiai apskrus.
  5. Patiekite su virtais ryžiais ir Azijietiškomis agurkų salotomis
Pastabos

Nesulvalgyti šio patiekalo likučiai labai tiks jūsų pietų dėžutei!

Recepto šaltinis - Samin Nosrat, Salt, fat, acid, heat

Print Recipe
Azijietiškos agurkų salotos
Gaivios plonomis riekelėmis pjaustytų agurkų salotos su Vietnamo virtuvei būdingais skoniais
Course Užkandžiai
Virtuvė Vietnamo
Raktažodis riešutai, agurkai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 5 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Užpilui
Course Užkandžiai
Virtuvė Vietnamo
Raktažodis riešutai, agurkai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 5 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Užpilui
Procesas
  1. Agurkus supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais (patogiausia tą padaryti mandolina arba kombainu). Dideliame dubenyje sumaišykite agurkus, čili, svogūno laiškus, kalendras, mėtas ir česnakus, suberkite pakepintus žemės riešutus.
  2. Mažame dubenėlyje sumaišykite visus užpilo ingredientus. Prieš pat patiekiant, užpilkite ant agurkų, išmaišykite, paragaukite, jei trūksta - įlašinkite dar šiek tiek laimo sulčių ar įberkite druskos.
Pastabos

Recepto šaltinis - Samin Nosrat, Salt, fat, acid, heat

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *