Jau turbūt manėte, kad ši vasara pasibaigs be…. šašlykų??:) Na jau ne, tradicijos ir nostalgija vaikystės patiekalams – tai pats stipriausias impulsas, kai reikia kuo nors maloniai nustebinti šeimyną! O žinot KAS labiausiai tą mano šeimyną stebina ir džiugina? Ogi tos dienos, kai netikėtai imu ir pagaminu ką nors paprasto paprasto… Ką nors iš tradicinės virtuvės… Pavyzdžiui, imu ir iškepu pačių paprasčiausių kotletų! Arba maloniai nustebinu visus ….troškintomis kepenėlėmis iš vaikų darželio meniu:) Ir štai dabar, kol puode kunkuliuoja rytdienai skirti balandėliai, nuo kurių kvepia visi namai (:)), aš sėdžiu ir dalinuosi įspūdžiais po dūmais kvepiančios vakarienės, kuria šeimyna šiandien liko labaaai patenkinta….:)

Visų pirma, reikia pripažinti, kad kiauliena mūsų namuose – pati rečiausia mėsa! Atpratom kiaulieną vagyti gyvendami Izraelyje:) Nors tiesą pasakius, kartais kai vietiniai (kaip taisyklė kilę iš buvusios sovietų sąjungos) bičiuliai pakviesdavo mus į svečius, dažniausiai kaip didžiausią delikatesą patiekdavo kokį nors patiekalą iš… kiaulienos. Tik nevadindavo šios mėsos taip tiesmukai, o sakydavo juokais “čia – žema karvė!”:) Izraelyje kiaulienos nusipirkti būdavo galima, tačiau tai viena egzotiškiausių (ir tikrai nepigi) mėsa. Beje, kadangi izraeliečiai kiaules šeria apelsinais, tenykštė mėsa tikrai turi švelnų salstelėjusį skonį!!

Kai kokį mėnesį vyras vis primindavo, kaip jis pasiilgo kiaulienos, ėmiau ir nupirkau gabalėlį sprandinės. Marinatui naudojau saldų čili džemą, kurio indelį turėjau išsisaugojusi dar nuo pernai. Tačiau šiam marinatui tikrai tiks ir pirktas saldžiarūgštis čili padažas! Pagardinsite marinatą dar vienu kitu nesudėtingu ingredientu, ir pamatysite kokio minkštumo bus mėsa, palaižyta vis plykstelinčios ugnies liežuvių, kvepianti laužu, kaip vaikystėje… 

Šašlykai man būtiniausiai turi būti patiekiami su ryžiais! Pradžioje galvojau, gal visgi vakarienę sveikesnę pagaminti, su daržovėmis, tačiau paskui ėmiau ir pasidaviau improvizacijoms!:) Tad lietuviškos kiaulienos skonį kuo puikiausiai subalansavo egzotiški padažai, laimo sultys ir imbieriniai suši ryžiai garnyrui!

Tad jei ir jūs pasiilgote kiaulienos ir būtent šašlykų, kurkite grilį ir ruoškite iešmus! Jei kepimui naudosite Big Green Egg, įkaitinkite grilį iki 200C, gerai riebalais patepkite groteles, ir kepkite šašlykus uždarę dangtį, kartkartėmis atidarę pavartydami bei patepdami marinatu apie 8 minutes. Tačiau jei mėsą supjaustysite didesniais gabalėliais, gali prireikti ir daugiau laiko kepimui. 

Net ir savaitės vidurys tinkamas griliui kurti!
Šašlykas – tas nostalgiškas laužu kvepiantis patiekalas, be kurio negali praieti vasara! 🙂
Marinuota saldčiame čili padaže ir kepant patepta marinatu, mėsa tampa tarsi glazūruota.

Kiaulienos šašlykai su imbieriniais ryžiais

4 asm. 

800g kiaulienos spraddinės, supjaustytos maždaug 2cm gabalėliais

Marinatui:

1/4 stiklinės (60g) priktinio saldžiarūgščio čili padažo (arba saldaus čili džemo)

1 česnako skiltelė, sutrinta

1 šaukštas sojų padažo

2 šaukšteliai laimų sulčių ir 1 šaukštelis nutarkuotos laimo žievelės

1/2 šaukštelio sezamų aliejaus

Imbieriniams ryžiams:

2 šaukštai sviesto

2 skitelės česnako, susmulkintos

1 šaukštas smulkiai sutarkuotos imbiero šaknies

Druskos, grūstų juodųjų pipirų

2  stiklinės (400g) suši ryžių, nuplautų keliais vandenimis ir nuvarvintų

3 stiklinės (750ml)  verdančio vandens

Marinatui skirtus ingredientus sumaišykite ir sudėkite mėsos gabalėlius. Rankomis išmaišykite ir “išmasažuokite” kiaulieną, kad marinatas gerai padengtų kiekvieną gabalėlį. Sudėkite viską į sandariai užsidarantį indą ir marinuotkite šaldytuve mažiausiai per naktį arba keletą dienų (aš marinavau 4 dienas nulinėje šaldytuvo zonoje!). 

Įkurkite grilį, nustatykite 200C temperatūrą, šašlykus suverkite ant iešmų. Likusio marinato neišpilkite, galite įpilti šiek tiek aliejaus, ir juo tepkite kepant šašlykus, kad šie pasidengtų gražia glazūra. Kepkite šašlykus ant špižinių grotelių, kurias įkaitinkite kartu su degančiomis anglimis, prieš dėdami mėsą patepkite groteles aliejumi. 

Kol kaista grilis, paruoškite imbierinius ryžius: puode storu dugnu ištirpinkite sviestą ir suberkite smulkintus česnakus ir imbierą. Pabarstykite druska ir pipirais, ir maišydami kepinkite, kol česnakai gražiai apskrus, šiek tiek patamsės. Suberkite nuplautus suši ryžius, supilkite verdantį vandenį, puodą uždenkite ir virinkite ant silpnos ugnies 15 minučių. Tada ugnį išjunkite ir dar palikite ryžius pabrinkti 5 minutes. 

Patiekite su mėgstamais padažais (man skaniausia buvo su saldžiarūgščiu čili, mano vyrui – su kečiupu:)), su šviežiais arba marinuotais agurkais arba mėgstamomis daržovėmis, arba su greitai marinuotais svogūnais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.