Įsisukau į internetą!:) Vartau blog’us, ir vis džiaugiuosi, kad atsiranda jų daugiau ir daugiau. Smagu, kad Lietuvą pasiekė mada (o gal manija?) gaminti:)

Šiandien norėčiau išskirti vieną blog’ą, kurį rašo vaikinas, vardu Mindaugas http://mindaugas-bonappetit.blogspot.com/. Kai merginos su pasimėgavimu rašo apie naujus savo kulinarinius atradimus, kažkaip tarsi ir savaime suprantama. Bet su meile apie maistą rašantis vaikinas – čia jau pagarba pati didžiausia. Ir ne šiaip su meile žmogus rašo apie keptas bulves su raugintais kopūstais, bet kokius sofistikuotus patiekalus imasi gaminti!!! Ohoho! Keletą ir aš esu išsisaugojusi pabandymui. O šį kartą – sėkmingai išbandyta ir tikrai pasmerkta dažnam pakartojimui Mindaugo pristatyta keptų pomidorų sriuba. Labai prancūziškas variantas, kažkuo primenantis svogūnų sriubą, bet su aštresniais potėpiais (gal dėl to, kad mano šiek tiek pamodifikuotas?:)). Nuostabus dalykas ne tik atėjus šalčiams į Lietuvą, bet ir šalia vis dar šiltos Viduržemio jūros 🙂

Keptų pomidorų sriuba (2-4 asm.)

5-6 vidutinio dydžio prinokę pomidorai

Alyvuogių aliejaus

6 česnako skiltelės

Šaukštelis šviežių čiobrelių lapelių (arba 1/4 šaukštelio džiovintų)

4 puodeliai sultinio (tinka daržovių, vištienos ar kitoks, kokį turite)

Čili pipiro (arba džiovintų čili plokštelių – flakes)

1 svogūnas

4 riekelės šviežios prancūziškos arba itališkos duonos

100g tarkuoto kieto aštraus sūrio (naudojau Ementalį ir truputį Permigiano)

Druskos, pipirų

Įkaitinam orkaitę iki 180C. Kepimo skardą išklojam pergamentu ir rikuojam perpus perpjautus pomidorus žievele į apačią. Pabarstom druska, pipirais ir smulkiai sukapotomis dviem česnako skiltelėmis. Pašlakstome lengvai alyvuogių aliejumi. Dedame į orkaitę ir kepame apie valandą, kol viršus gražiai apskrus. Pomidorus sudedame į dubenėlį, kad išsisaugotų sultys, kol jie vės.

Pasigaminame sultinį. Aš sultinio turiu visada užsišaldžiusi ledų kubeliams skirtose formelėse, tad tik išsitraukiu iš šaldiklio, praskiedžiu vandeniu ir turiu 🙂 Rekomenduoju ir jums šį išbandytą būdą:)

Svogūną perpjauname per pusę. Pusę sutarkuojame į tyrelę (iškris viena kita ašarėlė, bet tai niekis:)), o likusią supjaustome nedideliais gabalėliais.

Atvėsusius pomidorus kartu su supjaustytais svogūnais ir likusiomis česnako skiltelėmis supilame į smulkintuvą (blenderį) ir viską sumalame iki vientisos tyrelės.

Sultinį užverdame ir į jį supilame pomidorų masę. Įberiame druskos,truputį cukraus, čili pipirų, juodųjų pipirų, suberiame čiobrelius. Užtenka pavirti apie 5-10 minučių, tačiau jei sriuba per systa, paverdame atidengus puodą, kad ji kiek nugaruotų.

Per tą laiką paskrudinam iki traškumo supjaustytas baltos duonos riekeles. Jas aptepame sutarkuotų svogūnų mase ir ant viršaus užbarstome tarkuoto sūrio.

Išvirus sriubai, supilstome į dubenėlius (kurie labai nebijo orkaitės:)), ant viršaus dedame po duonos skrebutį su sūriu. Dubenėlius surikiuojame į didelę kepimo skardą ir atsargiai kelioms minutėms kišame į orakaitės (įkaitintos iki 160C) viršutinę dalį. Kepame kol sūris išsilydo ir skrebutis sudrėksta.

Pateikiame papuošę čiobrelio šakele:)

P.S. Originalus recepto variantas http://mindaugas-bonappetit.blogspot.com/2011/10/keptu-pomidoru-sriuba-rudeniui-kaip-tik.html

 

Komentarų apie "Keptų pomidorų sriuba": 6

  1. Nida:

    Ačiū, Gintare! Aš ją dariau jau nesuskaičiuojamą skaičių kartų ir ji man patinka vis labiau 🙂

  2. Nida:

    Mindaugai, sėkmės! Lauksiu ir aš naujų receptų tavo blog’e 🙂

  3. Mindaugas:

    Nida, esu labai nustebęs ir man begalo pamalonintas, jog Tau taip patiko mano keptų pomidorų sriuba! 😉 O dar kai pamačiau trumpą įžangą apie mano blogą, tai išvis nuraudau .. (šypt šypt) 🙂

    Ir toliau stengsiuos nenuvilt savo receptais! 😉

    Visiems linkiu gero maisto potyrių,

    Bon appetit!

  4. Nida:

    Tikrai gaila! Tačiau patariu išsisaugoti šį receptą ir būtinai išbandyti su kitų metų derliaus pomidorais. Aš šią sriubą virsiu dar ne kartą – tai vienas tų receptų, kuris iškart “prilimpa” ilgam 😉

  5. Neringa:

    mmm… kaip skaniai atrodo! gaila, kad pomidoru sezonas beveik pasibaige, o as jos neisbandziau 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.