Liepos 4-oji mūsų šeimoje šventė. Galima sakyti, dviguba: mes labai patriotiškai švenčiam Amerikos nepriklausomybės dieną, o kartu šią dieną pažymim dar vienus kartu su vyru gražiai nugyventus metus. Kadangi mūsų gimtadieniai išaušta kitais metų laikais, tai liepos 4-oji visuomet yra smagiausia šventimui jau vien dėl vasaros, saulės ir šilumos. Pamenate, kai buvom moksleiviais, labiausiai gailėdavom tų, kurių gimtadieniai būdavo vasarą: anei klasiokų sveikinimų mokykloj, anei vakarėlių… Vasarą, būdavo, visi išsivažinėja atostogų, į kaimus ir palangas, ir tie “nelaimėliai” gimę vasarą būdavo palikti savo gimtadienius švęsti kokiame nors nuobodžiame etatinių svečių arba atsitiktinių draugų rate. Užtai dabar, kai klasiokų buvimas šalia, švelniai tariant, nėra labai aktualus, pavydžiu visiems tiems, kurių šventės – vasarą! Juk kiek skanėstų galima prigaminti vaišėms, kokiose tik netikėtose erdvėse galima švęsti, kiek vaisių ir daržovių, kiek gėlių, šviesos ir šilumos….

abrikosu trupiniuotis

Mums ši sukaktis paskutinė, kurią švenčiame savo Tel Avivo terasoj:) Bet desertas, kuriuo baigėsi vakarienė, galės laisvai būti pakartojamas kur bebūtumėm! Labai rekomenduoju, nes vasarą – tikras gėris yra nesunkūs ir gaivūs desertai.

keptu vaisiu desertas

 

kepti vaisiai su vaniliniais ledais

Keptų persikų desertas su ledais
Porcijos 6
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 8 dideli prinokę persikai, supjaustyti plonomis riekelėmis
  2. 3 šaukštai rudojo cukraus
  3. 1/2 stiklinės miltų
  4. 1/4 stiklinės cukraus
  5. 1/4 šaukštelio sodos bikarbonato
  6. 1/4 šaukštelio druskos
  7. 60g sviesto, supjaustyto į mažus gabaliukus
  8. 1 kiaušinio trynys
  9. 1/4 šaukštelio vanilės
  10. 1 šaukštas citrinos sulčių
  11. Vanilinių ledų patiekimui
  12. Mėtos lapelių arba šviežių uogų dekoracijai
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220C ir  įjunkite viršutinio kaitinimo elemento funkciją, padėkite lentyną arčiau viršutinio elemento.
  2. Apibarstykite persikus  ruduoju cukrumi ir sudėkite į gilų kepimo indą. Kepkite persikus 15 min., per pusę laiko juos pamaišykite, apverskite. Turi gautis karamelizuoti, minkšti vaisiai. Išimkite ir palikite trumpam pravėsti.
  3. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180C.
  4. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, sodą ir druską. Sudėkite sviestą ir pirštų galiukais sutrinkite masę. Pabaigoje įmaišykite trynį ir vanilę, ir viską sumaišę sudėkite šią masę į šaldytuvą, kad neištežtų.
  5. Iškepusius persikus pašlakstykite citrinos sultimis ir padalinkite juos į 6 kepimo indelius. Apibarstykite paruošta trupinių mase ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20min, kol viršus gražiai paruduos. Palikite praaušti 5 minutes.
  6. Patiekiant uždėkite po kaušelį vanilinių ledų ir papuoškite mėtos lapeliu arba šviežiom uogom.
Adapted from Food & Wine
Adapted from Food & Wine
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Keptų persikų desertas su ledais": 9

  1. Ori:

    Labai ačiū už atsakymą:)
    gal pabandysiu vis tiek pasukčiauti: už kokių 10 min sudėti trupinius, bus greičiau:)

  2. Nida:

    Galima, bet persikai kepa ilgiau, nei trupiniai, tad jie dar nebus karamelizavęsi per tą laiką, kai trupiniai jau bus apskrudę.

  3. Nida:

    Taip, Rita, šis desertas – būtent cobbler:) Lietuviškai ir nėra jo pavadinimo tokio aiškaus, kaip angliškas, kur visiems viskas aišku:) O dėl situacijos – savo įspūdžiais trumpai pasidalinau ties paskutiniu įrašu apie bulvių skilteles, paruoštas kaukazietiškai. Kadangi mums tai jau antras kartas, kai virš galvų skraido raketos, tai jau ir mes ramiau reaguojam, kad ir koks nemalonus tas sirenų gausmas būtų ir kad ir kaip nejauku, kai langai dreba nuo sprogimų. Bet izraeliečiai dar labiau užsigrūdinę, tiesa, gatvės smarkiai ištuštėję, parduotuvės, kavinės – visi tokie liūdni ir susikaupę. Juk niekas nežino į ką visa tai išsirutulios.

  4. Rita:

    Sveikinimai 🙂 O sitas desertas angliskai vadinasi cobbler?
    O is kitos temos – Nida, butu labai idomu paskaityti trumpa (arba ilgesni) jusu komentara apie pastaruosius įvykius Izraelyje – kaip žmones reaguoja, kas kasdieniniam gyvenime pasikeite, ar jauciasi karo gresme/baime, ar žmones tiek priprate prie neramumu, kad tiesiog tesia savo reikalus ir begiojimas i slėptuves nelabai ju ismusa is veziu? Birzelio pradžioj buvom Tel Avive, labai patiko, idomu, kaip dabar jums ten sekasi

  5. Nida:

    Dovile, tai mūsų situacija panaši, tik ir mūsų vaikų gimtadieniai – vėlyvą rudenį ir žiemą:) Tad vasarą nedaug ką švęsti ir belieka:) O tavo dukrytė tai džiaugsis kai suaugs – visi veršis į jos gimtadienius:) Jai dabar, žinoma, sunku tą suprast… 😉

  6. Dovilė:

    Nida, sveikinam jus su švente. Mūsų su vyru irgi gimtadieniai nevasariniai, tai ir vestuves, bei dukros gimimą suplanavom vasarai. Dabar, aišku, dukrai liūdna būna kai per gimtadienį pusė svečių neatvyksta, bet paskui manau, kad bus laiminga švęsdama vasarą. Jau ir dabar smagu per šventę pastatyti kieme palapinę, šokti kieme pusė nakties, kepti ant žarijų.

  7. Nida:

    Dėkui, Donata, už sveikinimus. Tau pavydžiu gimtadienio vasarą:) O jau dėl šio deserto, tai vaisius visus metus galima naudoti tokius, kokie tik po ranka, ir koks bebūtų sezonas! Sėkmės ir vasariniai sveikinimai:)

  8. Donata:

    Dideliausi sveikinimai abiejų švenčių proga:), o aš liepinukė ir visiškai sutinku dėl vaikystės gimtadienių, o dabar tai tik privalumas!
    O kas dėl deserto, puikus variantas. Įtariu vietoje persikų tiktų ir obuoliai ir slyvos ir dar kas nors iš lietuviško vaisių ir uogų repertuaro. O šį variantą greitu metu reikėtų išbandyti. Ačiū:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.