Šias saulėtas ir neįprastai šiltas dienas priimu kaip pačią geriausią gamtos dovaną! Sutikite, pastaraisiais metais ankstyvas pavasaris nelabai lepino nei šiluma, nei saule! Ir nors skųstis tikrai negaliu, nes tik ką grįžau iš šiltų kraštų, kur mėgavausi saule net dvi savaites, lietuviška šiluma man užvis mieliausia! 

Vos tik saulė pradėjo kutenti nosį ir akis, tiesiog nežmoniškai užsimaniau kažko tokio, kas kvepėtų dūmu. Per šias dienas turbūt ne vienas pagalvojo apie dulkių nubraukimą nuo žiemojančių grilių! Jei ir savaitgalis bus toks pats šiltas, galiu įsivaizduoti kaip rūks dūmai ir spragsės žarijos kiemuose, soduose ir sodybose… Mano grilis Big Green Egg paruoštas įkūrimui bet kurią minutę, net anglių pasipildyt nereikėjo, nes ir spaudžiant speigams žiemą vis paerzindavom kaimynus kepančios mėsos arba rūkstančios lašišos aromatais. Tačiau šįkart ėmiausi greitesnio ir lengvesnio patiekalo, tinkančio darbo dienos vakarienei – vegetariškų grilio salotų! 

Ir nors šias salotas galima gaminti ir paprastoje orkaitėje, grilio dūmas jas pavers tikrai ypatingomis. Nepergyvenkite, jei apdegs ir net apanglės paprikų odelė – ją nulupus paprikos bus įgavę nenusakomą saldumą, susimaišiusį su dūmo aromatu. Tuo tarpu kukurūzų burbuolių ilgai nekepinkite, mat jos ilgainiui taps sausos ir kietos. Aš naudojau šaldytas kukurūzų burbuoles, ir prieš kepant jas šiek tiek apviriau pasūdytame vandenyje. Jūs galite pirkti jau apvirtus kukurūzus, o jei naudosite visiškai šviežius, tiesiog nulupkite lapus, nuskabykite plaušus, ir ištepę aliejumi guldykite ant grotelių. 

Ypatingas šių salotų ir padažas – lengvas ir gaivus, ir su malonia aštrumo gaidele. Mat pagamintas jis su kefyru, jelapeno pipirais, svogūno laiškais ir laimo sultimis. Vasarą bei rudenį toks padažas, manau, tiks ir kitoms salotoms, ypač toms, kuriose dominuos saldūs ingredientai – kepti moliūgai, burokėliai ar saldžios bulvės….

Žodžiu, pradžia padaryta, kad tik tas oras toks gražus išsilaikytų ir daugiau progų būtų kaitinti savo grilius! 

Neatlaikė mano širdis – šilti orai iškart paskatino kurti ugnį grilio malonumams!
Kepintų daržovių salotos – pats tas nesunkiai darbo dienos vakarienei!
Saulėtą dieną kuo daugiau spalvų norisi ir lėkštėje!
Kitą kartą padažo pasigminsiu dvigubą porciją, nes jo tikrai nebus per daug.
Pavasarinės salotos su visa puokšte spalvų ir vitaminų!

Keptų paprikų, kukurūzų ir haloumi salotos su kefyro padažu

  • 2 raudonosios paprikos, supjaustytos ketvirčiais
  • 2 kukurūzų burbuolės
  • 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 200g haloumi sūrio 
  • 3-4 saujos salotų (rukolos, ar kitokių mėgstamų)
  • 1-2 avokadai, supjaustyti riekelėmis

Kefyro padažui:

  • 1/2 stiklinės (125ml) kefyro
  • 1 jalapeno pipiras, supjaustytas (plius dar šiek tiek patiekimui)
  • 1 šaukštelis laimo sulčių 
  • 1-2 svogūno laiškai, smulkiai supjaustyti
  • Druskos ir grūstų juodųjų pipirų

Kol kaista grilis (arba orkaitė), pasigaminkite kefyro padažą: mažame indelyje sumaišykite visus ingredientus, įberkite druskos ir pipirų, ir plakite (geriausia kapokite mažu elektriniu smulkintuvu) kol gausite vientisą kreminę žalsvos spalvos masę. 

Kai grilio grotelės gerai įkais (apie 200-210C temperatūra), paprikų ketvirčius ir kukurūzų burbuoles ištepkite 2 šaukštais aliejaus, sudėkite ant grotelių ir kepkite laiks nuo laiko apversdami, kol apskrus, o paprikų odelė apdegs. Supjaustykite haloumi sūrį juostelėmis ir patepkite likusiu aliejumi iš abiejų pusių. Dėkite ant grilio grotelių ir apkepkite trumpai, kol sūris sušils ir truputį apksrus. 

Aštriu peiliu nupjaukite kukurūzo grūdelius nuo burbuolių (laikydami statmenai burbuolę ant pjaustymo lentutės, braukite peiliu apačion palei burbuolės kietą kotą nuo viršaus iki apačios, iš 4 pusių), padalinkite kukurūzus į lėkštes. Paprikas galite supjaustyti plonesnėmis juostelėmis, ir taip pat padalinkite serviravimo lėkštėse. Dėkite po saują salotų lapų, po keletą gabalėlių kepto haloumi sūrio, po kelias juosteles avokado, pašlakstykite kefyro padažu ir pabarstykite japapeno pipirais, druska ir grūstais juodaisiais pipirais. 

Recepto šaltinis: Donna Hay, Fresh&Light

Komentarų apie "Keptų paprikų, kukurūzų ir haloumi salotos su kefyro padažu": 4

  1. Nida:

    Egle, haloumi tikrai yra didžiuosiuose prekybos centruose, pieno produktų šaldytuvuose. Aš dažniausiai apsipirkinėju Rimi, tad perku ICA firmos, šis sūris paprastai stovi šalia lietuviškų varškės sūrių, tepamų sūrelių ir t.t.

  2. Eglė:

    Gal galit pasakyt, kur rasti tą haloumi sūrį? Jau seniai dairausi, bet jokioje parduotuvėje neaptikau..

  3. Nida:

    Rita, labai džiaugiuosi, kad atradot „savo” patiekalą:) Atrodo pasirinkimas didelis, bet jei kas prilimpa, tai labai smagu kartoti:) Dėkui, kad parašėt:)

  4. Rita:

    Šitos salotos – tikras atradimas! Gaminau jau tris kartus.. Niekad nebūčiau pagalvojusi, kad visos šitos daržovės taip gerai kartu “draugauja”. Ačiū, Nida!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *