Pasidalinsiu su jumis štai tokia istorija: šį blog’ą pradėjau rašyti prieš šešerius metus. Rašydavau tekstus, dalindavausi receptus, paleisdavau juos kažkur į internetines erdves, ir žinodavau, kad mano puslapį atsiverčia galbūt tik trys žmonės: mano dukra Rūta, kuri visąlaik karštai palaikė blogo idėją, mano vyras Darius, kuris karts nuo karto iš smalsumo užmesdavo akį ką aš ten prirašiau, ir, be jokios abejonės, mano draugė Delija, kuri šį blog’ą man ir padovanojo. Bet pamažu pamažu pastebėjau, kad pradėjo atsirasti kitų žmonių, kurie sekdavo mano įrašus, kometuodavo, pasigesdavo, kai ilgesniam laikui prapuldavau iš eterio. Ir su kiekvienu atklydusiu į mano erdvę nauju skaitytoju, su kiekvienu parašytu komentaru mano džiaugsmas ir nuostaba vis augo – kaip faina žinoti, kad kažkas mano įrašus šiame interneto kosmose suranda, atsiverčia, perskaito, nusikopijuoja, išbando vieną kitą receptą… Interneto galybė ir potencialas – neaprėpiami…

O štai šiandien imu ir gaunu štai tokį mielą laišką: “Kiekvieną rytą tik atėjusi į darbo vietą, rytą pradedu nuo arbatos puodelio ir tavo internetinio tinklapio. Visada paskaitau ar naują, ar senesnį įrašą, nes tai man yra geros dienos, geros nuotaikos įkvėpimo šaltinis. Taip su meile ir džiaugsmu aprašoma kiekviena detalė, kad skaitant tiesiog pasineri į kiekvieną receptą. Man pačiai, kulinarijos mylėtojai, kai gaminimas suteikia džiaugsmo, geros nuotaikos ir atpalaiduoja, labai gera skaityti kaip kiti tai myli ir gyvena tuo pačiu. Tad taip išsiplėtojus, norėjau pasakyti Ačiū, už geras emocijas, beprotiškai gražias nuotraukas, gražias ir šiltas mintis – Tavo tinklapis ir mintys ir pasakojimai tai mano įkvėpimas gyvenime ir virtuvėje.”

Ir šypsausi nuo ausies iki ausies visą dieną. Nes jūs net neįsivaizduojate, kaip smagu ir malonu žinoti, kad jūs esat, kad jūs skaitot, kad jūs bandot, kad gaminat, vaišinat ir vaišinatės! Ačiū, kad jūs esat, nes jei nebūtų jūsų, nereiktų ir mano blog’o. 

Ta gražia proga šiandien – keptų cukinijų salotos su pasta. Aš joms panaudojau perlinį kuskusą (arba Izraelio kuskusą – kitaip tariant, apvalius tarsi žirneliai makaronus, kuriuos pirkau Asorti), bet jūs galite naudoti bet kokią kitą itališką pastą. Geriau trumpą – penne ar panašios formos. Taip pat salotoms naudojau keptą Haloumi sūrį (pirkau Ibrahime esančioje turkų parduotuvėje, bet mačiau ir didžiuosiuose prekybos centruose), tačiau čia kuo puikiausiai tiks feta arba mocarela.  

Šios salotos man buvo tarsi atsisveikinimo su vasara pradžia, nes žvarbūs rytai ir vėsūs vakarai bei anksti besileidžianti saulė primena, kad neišvengiamai artėja metas, kai………. vis daugiau ir daugiau laiko praleisime virtuvėje!!! Valio!:)

Salotos su pasta ir kepta cukinija
Salotos su pasta ir kepta cukinija
Šioms salotoms tiks bet kokia pasta
Šioms salotoms tiks bet kokia pasta
Salotos su pasta, keptomis cukinijomis ir sūriu
Porcijos 4
Skanios ir šiltos, ir atvėsę. Gali būti užkandis arba garnyras
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 vidutinio dydžio jauna cukinija, supjaustyta 0.5 cm storumo griežinėliais
  2. Aliejaus (geriausia alyvuogių)
  3. 1 šaukštas raudonojo arba balzamiko acto
  4. 1 stiklinė perlinio kuskuso arba 250g pastos
  5. 1/2 stiklinės šaldytų žirnelių
  6. 2oog haloumi sūrio arba mocarelos arba fetos
  7. 2 šaukštai kapotų petražolių
  8. Balzilikų
  9. Druskos ir juodųjų pipirų
Instrukcijos
  1. Keptuvėje įkaitinkite šlaką aliejaus ir suguldykite cukinijų griežinėlius vieną prie kito, kad tilptų vienu sluoksniu (prireiks kepti keliomis partijomis!). Kepkite nejudindami ir nevartydami, kol cukinijos visiškai suminkštės ir paruduos. Tada apverskite ir taip pat apkepkite kitą pusę. Žnyplėmis išimkite ir sudėkite keptus griežinėlius į nedidelį dubenėlį ir kartokite su kita cukinijų partija. Kai visos cukinijos bus iškeptos, pašlakstykite jas šaukštu acto, pamaišykite, kad actas gerai pasiskirstytų, ir palikite pasimarinuoti kol ruošiate kitus ingredientus.
  2. Perlinį kuskusą (arba pastą) išvirkite pasūdytame vandenyje kaip nurodyta ant pakelio esančioje instrukcijoje. Nusausinkite ir perliekite lediniu vandeniu, kad nesuliptų.
  3. Šaldytus žirnelius suberkite į nedidelį puodelį su verdančiu vandeniu, pavirkite apie minutę ir perliekite lediniu vandeniu, kad išliktų skaisčiai žali.
  4. Haloumi sūrį supjaustykite riekelėmis ir apkepkite iš abiejų pusių aliejuje (jei naudosite mocarelą arba fetą - jų kepti nereikia:))
  5. Į didelį dubenį suverskite perlinį kuskusą, uždėkite keptas cukinijas ir supulkite skystį, kuris išsiskyrė, suberkite žirnelius, keptą sūrį (arba sutrupinkite fetos sūrį arba suplėšykite mocarelą), užberkite kapotas petražoles ir bazilikus (keletą lapelių pasilikite dekoracijai), užpilkite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais, ir viską gerai išmaišykite.
  6. Patiekite salotas šiltas arba kambario temperatūros kaip užkandį arba kaip garnyrą.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. :-):

    Tikrai skanu! Tik tas cukinijas iškepti tai varge…varge…:-o „Nusilesiau“ karštą dieną visą valandą prie viryklės stovėdama…ir tik 2 žmonėms gaminau…ir tokią didelę keptuvę turiu… 🙂 Ir mocarela vis tik netinka – per prėska – halumis arba feta, manau, geriau būtų;-) Ačiū!

  2. Nida:

    Kristina, labai smagu, kad naudojate mano talpinamus receptus pagal paskirtį:) Dėl kuskuso: pamėginkite jį virti ne santykiu 1:1, bet su šiek tiek mažiau vandens. Užvirinę 2/3 stiklinės vandens, įpilkite šaukštą aliejaus, ir tada suberkite kuskusą. Virkite iki al dente minkštumo, kad nesutęžtų, o aliejus neleis sulipti kruopelėms… Tikiuosi, pavyks:)

  3. Kristina:

    Miela Nida,
    esu jūsų gerbėja ir receptų bandytoja.Turiu perlinį kuskusą iš Izraelio (ant pakuotės hebrajiškai parašyta,todėl santykio nesuprantu), kartą viriau – gavosi košė:(, o norisi birių kruopų. Su smulkiu jau seniai draugaujam santykiu 1:1. Gal yra koks patarimas kaip išvirti perlinį kuskusą birų?Ačiū.

  4. Nida:

    Laura, aš saviškį pirkau Asorti, ten buvo nemažas pasirinkimas. Neatkreipiau dėmesio, gal yra ir didžiuosiuose prekybcentriuose…

  5. Nida:

    Na va, Vaida, kokie geri patobulinimai! Neabejoju, kad pravers ir kitiems, kurie neturi arba nevalvo vienų ar kitų produktų! Ačiū, kad pasidalinai:)

  6. Vaida:

    Pagaminau su keletu pakeitimų. Neatsirado šaldytų žirnelių-panaudojau konservuotus. Cukinijas kepiau elektriniame griliuje. Nevalgom pieno produktų-naudojau tofu sūrį. Vistiek gavosi superskanios! Ačiū už puikų receptą!

  7. Nida:

    Džiaugiuosi, Edita! Perlinis kuskusas – tai tie patys “makaronai”, tik apvalios formos:) Tad labai tinkamas pakeitimas. O haloumi sūris išties gardus… Patinka visiems!:)

  8. Edita K.:

    Nepaprastai “skanus” receptas! Su vyru valgėme net murkdami 🙂 Šiek tiek teko pakoreguoti šį patiekalą, nes parduotuvėje neradau perlinio kuskuso. Jį mano salotose atstovavo maži makaronai kaspinėliai. Bet juk ne jie čia buvo svarbiausi o tapęs man didžiausiu atradimu Haloumi sūris.

  9. Nida:

    Edita, labai smagu girdėti! Net neabejoju, kad tokių ištikimų skaitytojų yra daug – ir man labai dėl to smagu! Kaip gaila, kad kol mūsų tėvai, seneliai gyvi, mes nelabai domimės virtuve, paprastai dar esam jauni ir galvojam, kad visada bus kas pagamina tą ar kitą patiekalą… O vėliau jau būna per vėlu, nebūna pas ką paklaust. Todėl aš labai gailiuosi, kad neturėjau blog’o kol mano močiutė gyva buvo… Kiek receptų būčiau iš jos užrašiusi….

  10. Edita:

    Nida,aš taip pat esu ištikima jūsų gerbėja!Kiekviena rytą patikrinu jūsų tinklalapį-kas naujo.Ir taip ne vieneri metai,tik nedrasu būdavo rašyti komentarus.Gaminau dešimtis patiekalų pagal jūsų receptus-kia kurie yra tapę “mano firminiai”.Daug ko dar nesiryžtu pagaminti.Dažnai pavartau jūsų knygą “Izraelio skoniai”.Sukelia daug prisiminimų,nes mama jaunystėje daug metų pradirbo pas turtingus žydus virėja.Vaikystėje daug gidėdavau ir ,aišku ragaudavau tų žydiškų patiekalų,nes mama gamindavo,ypač per šventes.Gaila,bet jos senai nebera,ojai esant nelabai rūpėjo virtuvė.
    Šiandie pat gaminsiu šitą naują patiekalą,nes turiu visus produktus,išskyrus sūrį,bet panaudosiu fetą.
    Laukiu naujų receptų!

  11. Nida:

    Renata, mano vyras ilgai prie to perlinio kuskuso priprast negalėjo, jam vis atrodė, kad čia kažkokia “vaikų darželio košė”:) Bet šias salotas valgė pilna burna ir labai gyrė:) Ir man jos labai patiko. Kuskusas čia puikiai tinka, nes jo ir dydis labai geras, ir jis nuostabiai sugeria padažus ir skonius. Būtinai išmėginkite!:)

  12. Renata:

    Ačiū už receptą – labai laiku! Jau seniai turiu nusipirkusi perlinio kuskuso, bet niekaip neaptinku geros idėjos pietums. Būtinai bandysiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.