Kartą per mėnesį mano senas bičiulis, buvęs kolega Saulius Jansonas iš radijo stoties “Gold FM” pasikviečia mane į studiją pasiplepėti apie maistą. Ir ko mes ten neprišnekame, toje Sauliaus studijoje:) Ir apie maisto madas, ir apie dietas, ir apie įvairių šalių virtuves, ir apie pasiruošimus šventėms…. Aš pati, sakau jums nuoširdžiai, nei vienos laidos nesu girdėjusi – nes vis nepataikau įjungti radijo reikiamu metu. Tačiau kaip nustebau vienąkart įlipusi į Uber Vilniuje, kai maloniai bendraujantis vairuotojas sako: “Kai pamačiau jūsų vardą savo programėlėje, taip ir nujaučiau, kad tai jūs, nes labai neseniai klausiau radijo laidos apie Portugaliją… O mudu su žmona kaip tik į ten ruošiamės skristi, tai man labai laiku ir vietoje visa informacija buvo!”:) Tuomet supratau, kad visgi kai kas tas laidas klauso, girdi ir net įsidėmi:)) Matyt labiausia tie, kurių visa diena prabėga su įjungtu radijo imtuvu…

Tad štai viena iš paskutinių laidų, kurias įrašinėjome, buvo apie super maistą. Plepėjome kas tie per super produktai, kad taip aukštinami ir vertinami. Paklausė Saulius ir apie saldžias bulves, bet aš kažkaip gero atsakymo ir nesukurpiau kuo tos saldžios bulvės tokios ypatingos… Tai reabilituojuosi bent jau šiame blog’e ir taisausi:) Saldžios bulvės, jei dar nežinojote,- yra milžiniškas vitaminų šaltinis. Ir nors yra saldžios, diabetininkams jos nesukelia staigių cukraus kiekio padidėjimų, o geltona spalva išduoda, kad jose gausu karotino ir vitamino D. Na mums, Lietuvoje, saldžias bulves turėtų vaistinėje nemokamai dalinti, nes ko jau ko, o jau saulės spindulių, su kuriais gaunamas vitaminas D, mums oi oi oi kaip trūksta…. Vitaminai B ir C, magnis – tai tik keletas mikroelementų, dėl ko šios daržovės graibstomos sveikuolių. Sako, kad jos sulėtina senėjimo procesą, suteikia energijos ir labai stiprina imunitetą. 

Todėl nieko nedelsdami susiraskite prekybos centre saldžių bulvių lentyną, ir jei dar jų neišmėginote savo virtuvėje, pasigaminkite šį itin nesudėtingą patiekalą, kuris vegetarams atstos vakarienę, o visavalgiams – skanų garnyrą!

Stebėtinai paprastas, spalvingas, sveikas ir garduds patiekalas!
Likusį lapinių kopūstų (kale) pesto sunaudosite greitoms pastos vakarienėms ruošti

Keptos saldžiosios bulvės su feta ir lapinių kopūstų pesto

2 asm. 

  • 2 (apie 800 g) saldžių bulvių (dar vadinamos batatais)
  • druskos, pipirų, aliejaus
  • 80 g fetos sūrio
  • 1/2 granato vaisiaus sėklų
  • lapinių kopūstų pesto (receptas žemiau)

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. 

Saldžias bulves gerai nuplaukite (geriausia – šepetėliu), ir perpjaukite išilgai į 4 dalis (gausite storas 4 riekes). Kiekvieną riekelę ištepkite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais, ir išdėliokite kepimo skardoje (galite skardą iškloti kepimo popieriumi – bus mažiau indų plovimo:)). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 40-45 minutes. 

Kai bulvės iškeps, išimkite iš orkaitės, ant viršaus uždėkite lapinių kopūstų pesto, pabarstykite feta ir granatų uogomis. 

Lapinių kopūstų pesto

  • 80g lapinių kopūstų (kale) lapelių (nupjaukite juos nuo kotelių)
  • 1 skiltelė česnako, pasmulkinta
  • 40g (saujelė) paskrudintų kedro riešutų
  • 40g tarkuoto kietojo sūrio (aš naudojau Rokiškio)
  • apie 70ml (5 šaukštai) tyro alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų, šviežiai spaustų citrinos sulčių

Lapinių kopūstų lapus sudėkite į indą, skirtą maistą gaminti garuose* (puodą su skylutėmis, kuris statosi ant kito puodo su verdančiu vandeniu). Kaitinkite garuose apie 5-7 minutes, arba kol kales lapai taps minkšti, bet vis dar nepraras žalios spalvos. Nukelkite nuo ugnies, palikite šiek tiek pravėsti, o tada rankomis gerai išspauskite skystį, kad lapai liktų kuo sausensi (galite nuspausti ir popieriniu rankšluosčiu). 

Peiliu pasmulkinkite apvirtus kalės lapus ir juos sudėkite į elektrinį smulkintuvą. Ten pat įdėkite česnaką, kedro riešutus, sūrį, įpilkite aliejaus. Kapokite viską, kol gausite tyrę. Pabaigoje pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek citrinos sulčių. 

Nesunaudotą pesto sudėkite į sandariai užsidengiantį indą, išlyginkite paviršių ir ant viršaus užpilkite ploną sluoksnį aliejaus: taip “užkonservuotas” pesto galės kurį laiką pastovėti šaldytuve. Jį sunaudosite greitoms pastos vakarienėms!

*Jei neturite garų puodo, sudėkite lapinio kopūsto lapus į puodą, įpilkite apie 3-4 šaukštus verdančio vandens, ur uždengę kaitinkite. Tik vis žvilgtelkite, ar neišgaravo visas vanduo, ir ar nereikia pripilti dar šiek tiek. 

Idėja ir mano adaptuotas receptas iš Kwestia smaku

  1. Nida:

    Tai jau tikrai, Virginija, pesto susinaudos, ir labai greitai:) Džiaugiuosi, kad patiko!!

  2. Virginija:

    Ką tik pasigaminau. Dieviška. Negaliu atsidžiaugti. Labai ačiū, kad pasidalinote šiuo receptu. Pesto nesikuklinau ir dariau trigubą porciją, nes tinka ir į košes, ir ant krekerių, ir ant pastų visokių.

  3. Vaiva:

    Atrodo labai viliojančiai!:-) Tik kas tas lapinis kopūstas…? Čia tas paprastasis baltas lietuviškas kopūstas, ar kokia įmantrybė?;-) Dėkui.

  4. Nida:

    Ačiū, Žana, labai geras patarimas dėl Rokiškio varškės sūrio su kmynais. Man jis irgi skaniausias:)

  5. Žana:

    Sonata, aš gamindama kartais fetą pakeičiu lietuvišku varškiniu sūriu- tuo riebiu Rokiškio su kmynais, kuris būna toks didelis ir labai tinkamas kur nors užbarstyti. Štai toks mano išradimas 😁🤣 Jis man tinkamiausias vietoje fetos, tik druskytės gal papildomai reikia. Tinka net gaminant graikiškas salotas, jei tai paprasčiausi pietūs aš ramiai pareiškiu, kad tai lietuviška feta 🤣😁 ir visi giria, kad labai gerai , net kai kam dar geriau 🤣 Dar perku tas mini pakuotes Fittaki , gaminu baklažanų suktinukus, tai jei lieka, irgi pvz tinka vietoje fetos.
    O saldžios bulvės yra super reikalas! Ačiū, Nida!

  6. Nida:

    Sonata – pakeiskit kitu patiekalu arba kitu sūriu. Gineta – užuot gaminusi pesto pati, panaudokite pirktą, pvz, tradicinį bazilikų!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.