Saldžios bulvės, arba batatos, yra mano bene mėgiamiausias šventinis garnyras. Negana to, kad jos be galo skanios, daug sveikesnės nei tradicinės bulvės, tai dar ir su savo ryškia oranžine spalva akimirksniu stalą padaro dar gražesnį, dar šventiškesnį!

Saldžios bulvės Lietuvoje atsirado ne per seniausiai, bet jau yra pakankamai neblogas pasirinkimas, visų pirma kai reikia ne milžiniško dydžio bulvių, o kaip tik nedidelių, elegantiškai atrodančių. Kažkada šalia tokių bulvių kalno viename prekybos centre sutikau vieną seną moteriškę, bebėdavojančią, kad „tokios brangios bulvės!”, tai paaiškinau jai, kad šios ne standartinės, tradicinės lietuviškos, bet oranžinės, saldžios. Tačiau kažin ar ji tada gerai mane suprato, kas per daiktas tos keistos (ir brangios) bulvės:)

Mano neseniai aplankytoje Australijoje, saldžios bulvės yra labai dažnas įvairiausių smoothies (energijos pilnų kokteilių) sudedamoji dalis, jau nekalbant apie tai, kad ir šių bulvių rūšių pasirinkimas – didelis. Skirtingų formų, skirtingų spalvų, batatos yra labai dažnai naudojamos garnyrams ir vegetariškiems patiekalams. Tad šis receptas – taip pat parsivežtas iš Australijos.

Keptos saldžios bulvės ne tik labai tinka garnyrui su mėsiškais patiekalais, jos dar ir papuošia stalą
Patiekite šias su cinamonu keptas saldžias bulves (batatas) su plaktu sviestu ir svogūno laiškais

Keptos saldžios bulvės su cinamonu

6-8 asmenims

  • 6 mažos saldžios bulvės (1,2kg)
  • 60g ištirpinto sviesto
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos
  • ½ šaukštelio cinamono
  • 2 šaukšteliai druskos dribsnių (naudojau Maldon)
  • 1 šaukštas susmulkintų svogūno laiškų

Plaktas sviestas pagardui:

  • 80g sviesto (minkšto)
  • 1 šaukštas klevų sirupo
  • 2 šaukštai susmulkintų žalių svogūno laiškų

Įkaitinkite orkaitę iki 220C.

Saldžias bulves nuplaukite (jų nenulupkite!). Jei bulvės labai apvalios, kad stabiliau gulėtų pjaustant, galite švelniai nupjauti dalį buvės horizontaliai, kad ant tos vietos ji tvirtai gulėtų kai pjaustsit. Tam, kad supjaustyti tokiomis lygiomis juostelėmis neperpjaunant bulvių kiaurai, paguldę bulvę ant pjaustymo lentos, iš abiejų bulvės pusių išilgai padėkite po medinį pagaliuką (chopstick). Aštriu peiliu supjaustykite visas bulves juostelėmis, neperpjaunant per visą bulvę, bet paliekant apačioje nesupjaustytą.

Sumaišykite sviestą, česnakus, cinamoną ir druską, ir visas bulves ištepę šiuo mišiniu, sudėkite į kepimo skardą.

Kepkite apie 45 minutes, arba kol bulvės paruduos ir taps minkštos. Kol bulvės kepa, pagaminkite plakto sviesto pagardą: suplakite elektriniu mikseriu (patogiausia stick blender) sviestą, kai jis taps purus, supilkite klevų sirupą ir dar paplakite. Pabaigoje įmaišykite susmulkintus svogūnų laiškus.

Sudėkite keptas saldžias bulves ant serviravimo lėkštės ir pabarstykite smulkintais svogūno laiškais. Patiekite su plaktu sviestu.

Pasiūlymas: vietoje saldžių bulvių galite naudoti ir tradicines bulves, ir lygiai taip pagaminti kitokį garnyrą! Tik vietoje cinamono naudokite papriką!

Komentarų apie "Keptos saldžios bulvės su cinamonu": 4

  1. Reda:

    Mieloji, Nida,
    labai dėkoju Jums, išbandžiau, pagaminau, pavyko idealiai, išties puikus jų skonis ir stalo puošmena!

  2. Jurga:

    Sveiki. Išbandžiau šį recepta, labai labai patiko! Ačiū. Valgiau kartu su ožkų pieno sūriu. Rekomenduoju 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *