Retai būna, kad aš negaliu iš rankų paleisti vienos kulinarinės knygos*, ir gaminu iš jos viską iš eilės… Kad ir kokį puslapį atsiversčiau, viskas atrodo puikiai ir norisi išbandyti. Ta knyga – tai Diana Henry “From The Oven To The Table”. Man tai visiška karantininė knyga, nes maistas gimsta dažniausiai iš to, kas yra spintelėse ar šaldytuve, belieka viską sučečkavojus pašauti į orkaitę, ir skani vakarienė garantuota. 

Ne kartą įsitikinau, kaip faina savo patikrintų patiekalų sąraše turėti vieną kitą gero garnyro receptą. Tokio garnyro, kuris pilnai gali būti pats savaime patiekalas, na o jei dar patiekus su kokiais lašišos kepsneliais ar paprasčiausia kepta vištienos krūtinėle, gaunasi tiesiog karališka vakarienė. 

Ryžiai apskritai yra tos universalios kruopos, kurios gali transportuoti skoniais po visą pasaulį, ir nugabenti mus į kur tik norim: nuo Italijos iki Tailando, nuo Indijos iki Portugalijos, nuo Japonijos iki Kinijos… Todėl ko jau ko, o ryžių mano aruoduose yra visada, ir visada yra kelių rūšių. Paprastai visada turiu japoniškų, nes bent vieną kartą per savaitę gaminu pilną japonišką vakarienę, o ryžiai pas japonus, kaip duona pas lietuvius – ant stalo būti privalo. Taip pat visada turiu basmati ir jasmin ryžių – su jais “padengiu” visą pietryčių Azijos kulinarinį regioną, o ir apskritai, jei neapsisprendžiu kokius ryžius naudoti vienam ar kitam patiekalui, šie abu keliauja pakaitomis su didžiausia garantija, kad rezultatas bus puikus. Retesni svečiai mano virtuvėje – arborio ryžiai, kurie su meile dedami į risotto puodą (tik va bėda, kad šį aš retokai gaminu, ir be reikalo…). 

Tad jei sukate galvą ir nežinote ką pasigaminti vakarienei, kad darbo nedaug būtų, o ir rezultatas puikus gautųsi – imkite štai šį ryžių patiekalą ir nenusivilsite. Patiekite jį su patrupintu fetos sūriu, jei geidžiate lengvesnio maisto, arba iškepkite žuvies ar mėsos kepsnelį sotesniam valgymui. 

Tai gali būti garnyras arba ir visas patiekalas
Visada gerai turėti “budintį” gero garnyro receptą, tokiu gali būti šis
Čia galite varijuoti į sveikatą su prieskoniais ir priedais. Tiesiog laikykitės ryžių ir skysčio proporcijų
Orkaitėje kepti ryžiai: greita, paprasta ir visada pavyksta

*Reiktų paaiškinti, kad mano kulinarinių knygų bibliotekoje yra keli šimtai knygų, neseniai savo kulinarines knygas apžvelgiau IG TV reportažuose, tai prireikė net keturių serijų, kad parodyčiau visas, kurias turiu. Jei dar to nepadarėte, naudojuosi proga pakviesti jus registruotis mano profilyje, mat ten dažnai talpinu turinį tokį, kokio nėra čia, blog’e:) Mano IG paskyrą galite rasti >ČIA.

Print Recipe
Kepti ryžiai su alyvuogėm ir apelsinais
Universalus garnyras ar lengvas užkandis... Puikiai subalansuoti skoniai, o pati gardžiausia - apskrudusių ryžių plutelė
Prep Time 15 min
Cook Time 1 val
Servings
porc
Ingredients
Prep Time 15 min
Cook Time 1 val
Servings
porc
Ingredients
Instructions
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Ryžius gerai nuplaukite ir nuvarvinkite.
  2. 30cm skersmens keptuvėje, kuri tinkama kepti orkaitėje, įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepinkite svogūnus ant vidutinės ugnies, kol jie suminkštės. Sudėkite česnakus, suberkite kuminą ir dar porą minučių pakepinkite. Sudėkite nusausintus ryžius, supilkite apelsino sultis, supilkite verdantį sultinį, įberkite druskos ir pipirų, užvirkite, tada perkelkite keptuvę į orkaitę.
  3. Kepkite 1 valandą. Per tiek laiko ryžiai tikrai sugers visą sultinį, o viršuje pasidarys traški plutelė. Likus kepti 10 minučių išimkite iš orkaitės, suberkite alyvuoges, pakedenkite ryžius ir vėl pašaukite atgal į orkaitę. Išėmę pabarstykite nutarkuota apelsinų žievele, krapais ir, jei norite, fetos sūriu.
Recipe Notes

Recepto šaltinis - Dana Henry "From The Oven To The Table"

  1. Nida:

    Rūta, man irgi tokie patiekalai yra idealūs… Bet panašu, kad jie visiems patinka, o dvimečiui bet ko neįsiūlysi:) Tai labai faina.

  2. Rūta:

    Labai patiko! Valgė net dvimečiai:) man čia tobulas vakarienės receptas, lengvas ir begalo skanus:)

  3. Nida:

    Martyna, faina, kai nostalgiški skoniai sugrįžta vėl ir vėl….

  4. Martina:

    Tokius skanius ryžius esu ragavusi tik kartą pas draugę iranietę. Puikus receptas!

  5. Asta:

    Ką tik suvalgyta :). Patiekalas visos šeimynos sutiktas labai palankiai. Apelsinas su ryžiais labai puikiai suskambėjo. Mūsų versijoje dar buvo ir kalakuto kartu įpjaustyta vakarienės pastiprinimui.
    Ačiū!

  6. Rūta:

    Kiek gaminu iš Jūsų receptų, tiek laimės pilni namai.
    Puikiai pavyko, šeimyna plojo ir laižėsi pirštukus 🙂
    Ačiū!
    Sėkmės Jums dideliausios 🙂
    Džiaugiuos Jus atradusi, Nida.

  7. Asta:

    Na štai, dar viena porcija nuotraukų į kurias žiūriu, žiūriu ir net kvapą ir skonį jaučiu :). Patiekalas bus tikrai išbandytas. Ačiū, Nida!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.