Ar galima įsivaizduoti ką nors elegantiškesnio, estetiškesnio nei valgomi žiedai? Jei iki šiol žinojote tik dekoracijoms naudojamus valgomus žiedlapius, tai pats laikas išmėginti cukinijas! Ir tai bus dar viena valgoma cukinijų forma, be iki šio, neabejoju, jūsų jau išbandytų:) 

Cukinijų žiedai dažno daržininko yra tiesiog paliekami vysti daržovių lysvėje… Kai vienos savo bičiulės paklausiau kur ji dės cukinijų žiedus, ši tik nustebusi pažiūrėjo į mane, ir pirmąkart išgirdo, kad žiedai tinkami valgyti!! 

Cukinijų žiedai dažniausiai įdaromi švelnučiu rikotos sūriu, ir apkepami. Tokį patiekalą restoranų meniu tikrai nesunkiai rastumėte keliaudami po Italiją ar Prancūziją. Mane visuomet žavėjo šio užkandžio skonio subtilumas, estetiškas pateikimas ir patiekalo lengvumas. Tik va visąlaik turėjau problemą – savo daržo lysvės neturiu, tad kaip gauti tų cukinijų žiedų??:) Ir kai žiedai atsirado turguje, pagaliau atsirado ir proga tokį užkandį pasigaminti pačiai. 

Šiam patiekalui galite naudoti vien žiedus (teko girdėti, kad tai vyriška cukinijos augalo dalis, kuri tik gražiai žydi, bet vaisių neveda), tačiau galite panaudoti ir žiedą su mažyte jau išaugusia cukinija, kuri atrodo tarsi storas liauno žiedo kotas!:) Tos mini cukinijos yra pačios minkščiausios, pačios skaniausios, o apkepintos kartu su įdarytu žiedu tampa elegantišku ir lengvu vegetarišku užkandžiu. 

Įdarui galite išmėginti ne tik rikotą, bet ir lietuvišką saldaus pieno varškę (tokią perku pas ūkininkus, gaminančius karvės pieno sūrius), o gardinti ją galite bazilikais, krapais, mėtomis ir kitokiais mėgstamais lietuviškais prieskoniais. O skaniausia šį patiekalą valgyti (nepatikėsit, nes mano blog’e šis pagardas itin retai naudojamas:)) – su majonezu!! Ir nepamirškite iškepusių pabarstyti druska ir pipirais – taip dar labiau atsiskleis patiekalo skonis:)

Jaunutės miniatiūrinės cukinijos su gražuoliais žiedais
Rikotos sūriu įdaryti cukinijų žiedai, apskrudinti aliejuje
Skaniausia valgyti su majonezu (geriausia, aišku, naminiu)

Rikota įdaryti kepti cukinijų žiedai 

  • 12 mažų cukinijų su žiedais (arba vien cukinijų žiedų, be stiebų)
  • Aliejaus skrudinimui

Įdarui: 

  • 3/4 stiklinės rikotos (arba švelnaus skonio varškės)
  • 1/4 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio (parmezano arba džiugo, arba kitokio)
  • druskos, pipirų
  • smulkiai sukapotų krapų arba bazilikų, arba petražolių arba kitokių mėgstamų žolių

Plakinys kepimui:

  • 1/2 stiklinės (75g) kukurūzų arba bulvių krakmolo
  • 1/4 stiklinės (35g) miltų
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 2/3 stiklinės (160ml) labai šalto gazuoto vandens 

Patiekimui:

  • majonezo (geriausia – namų gamybos)
  • Druskos ir pipirų

Cukinijas su žiedais labai atsargiai nuplaukite ir nusausinkite. 

Dubenėlyje sumaišykite visus įdaro ingredientus. Konditerinio maišelio pagalba įspauskite į kiekvieno žiedo ertmę paruošto įdaro, ir švelniai, bet gerai užspauskite žiedo viršūnę, kad įdaras laikytųsi viduje. 

Kitame dubenėlyje sumaišykite visus plakiniui skirtus ingredientus. 

Keptuvėje aukštesniais kraštais įkaitinkite aliejaus skrudinimui (maždaug iki 180C). Kiekvieną cukiniją kartu su žiedu panardinkite į plakinio masę, nuvarvinkite perteklių, ir atsargiai dėkite į įkaitintus riebalus. Kepkite dalimis, apie 1-2 minutes, jei reikia apverskite kita puse, kol cukinijų žiedai taps auksiniai, gražiai apskrus. Išėmę iš karštų riebalų nusausinkite jų perteklių ant popierinio rankšluosčio. 

Patiekite iškart, pabarstę druska ir pipirais, su majonezu. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.