Mano kulinarinių atradimų istorija tiesą pasakius, prasidėjo Lenkijoje, ne Lietuvoje. Prieš 17 metų, vos baigusi universitetą, išvažiavau trims metams gyventi į Gdanską, ir tai buvo pirma vieta po studentų bendrabučio, kurioje turėjau savo virtuvę ir buvau taip toli nuo artimųjų, kad buvau priversta viską gamintis pati. Gerai pamenu, kai nežinodama kaip pasigaminti silkes Kūčioms, skambinau savo tetai ir klausiau, kaip gaminamas tas skanusis keptų morkų patalas, kuriuo uždengiamos sūrios silkės:) Tais laikais paskambinimas į Lietuvą kainuodavo daugiau nei visa Kūčių vakarienė:) Todėl paprasčiau mokytis kulinarinių paslapčių buvo iš lenkų, nei iš artimųjų… Juolab, kad Lenkiška virtuvė man iškart prilipo, o ir turėjau keletą gerų mokytojų, kurie perdavė man visus savo kulinarinių žinių lobynus.

Vienas tradicinių patiekalų, kurie absoliučiai visada atsiduria ant lenkiškų šventiškų stalų, yra keptas paštetas. Nėra šeimos, kuri neturėtų savo recepto keptam paštetui, ir kiekvienas yra vis kitoks, unikalus. Dažniausiai lenkai paštetą kepa su jautiena, kiauliena ir paskanina kepenėlėmis. Tačiau kadangi man patinka liesesni patiekalai, mano mėgstamiausias paštetas – iš vištienos. Visai apie tą paštetą būčiau ir pamiršusi, tačiau šiemet, tiek laiko praleisdama Lenkijoje, niekaip negaliu nepastebėti visur aplink kepamų paštetų… Tad šiemet ant mano Velykų stalo sugrįžo lenkiškos tradicijos, ir būtinai tradicinis paštetas. Šiemet jis – su vištiena ir žąsienos kepenėlėmis.

Šis paštetas patiekiamas su krienais, daržovių salotomis. Tačiau jis nuostabiai tinka vėlyviems (stipresniems) pusryčiams ar sumuštiniui į darbą ar į mokyklą. Uždengtas šaldytuve gali pastovėti mažiausiai savaitę, be to, keptą paštetą galima užšaldyti.

Šventinis keptas paštetas
Šventinis keptas paštetas
Keptas paštetas - puikiai tinkamas tradicinėms šventėms patiekalas
Keptas paštetas – puikiai tinkamas tradicinėms šventėms patiekalas
Tik ką prasikalusius daigus sudėkite į kaiušinio lukštus ir jie taps gražia stalo puošmena
Tik ką prasikalusius daigus sudėkite į kaiušinio lukštus ir jie taps gražia stalo puošmena

 

Keptas vištienos paštetas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 naminės vištienos ketvirčiai ir 1 krūtinėlė (apie 1.5kg)
  2. 4 morkos
  3. 2 dideli svogūnai
  4. 1 poras
  5. 1 petražolės šaknis
  6. 4 žirneliai kvapiųjų pipirų
  7. 8 žirneliai juodųjų pipirų
  8. 3 lauro lapai
  9. 500g žąsų arba vištienos kepenėlių
  10. Pieno
  11. 1 šaukštas alyvuogių aliejaus plius šiek tiek formai patepti
  12. 2 šaukštai sviesto
  13. 1 padžiūvusi balta bandelė
  14. 3–4 česnako skiltelės
  15. 4 kiaušiniai
  16. Druska
  17. pipirai
  18. muškatas
  19. 1 šaukštas mairūno
  20. 1 šaukštas džiūvėsėlių
Instrukcijos
  1. Į didelį puodą sudėkite nuplautą vištieną, morkas, porą, petražolės šaknį ir vieną svogūną, suberkite pipirus ir kvapiuosius pipirus bei lauro lapus. Užpilkite verdančiu vandeniu ir užkaiskite uždengę. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą ir ant mažos ugnies virkite apie 2,5 valandos, kol vištiena tiesiog kris nuo kaulo. Išvirtą vištieną ir daržoves išimkite iš puodo, sultinį perkoškite per sietelį, palikite atvėsti. Kai vištiena pravės, nuimkite mėsą nuo kaulų (kol mėsa šilta, ji lengvai nusiima nuo kaulų, todėl nepalikite to darbo kitai dienai:))
  2. Kepenėles nuplaukite, didesnes supjaustykite į mažesnius gabalėlius ir pamerkite į dubenėlį pieno mažiausiai valandai.
  3. Likusį svogūną supjaustykite plunksnelėmis ir jį apkepinkite aliejuje. Kai svogūnai suminkštės, įdėkite sviesto ir sudėkite nusausintas kepenėles. Kepinkite, kol šios pakeis spalvą, patamsės. Jei masė pernelyg sausa, įpilkite šlakelį sultinio, kuris liko išvirus vištienai. Šią paruoštą keptų kepenėlių masę palikite atvėsti.
  4. Bandelę užpilkite samteliu sultinio ir palikite, kol sultinys į ją visiškai susigers.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Pailgą kepimo formelę (30cm) ištepkite aliejumi ir pabarstykite dugną ir kraštus džiūvėsiais.
  6. Virtą vištieną kartu su kepenėlių mase, česnakais ir išmirkusia bandele (nenusunkite sulintio, tegul bandelė būna šlapia!!) sumalkite malimo mašinėle 3 kartus arba iki vientisos masės susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Į masę įmaišykite kiaušinių trynus, pasūdykite, gausiai pabarstykite maltais juodaisiais pipirais, takuotu muškato riešutu, mairūnais. Taip pat įmaišykite apie 3/4 stiklinės vištienos sultinio, kad paštetas nebūtų sausas.
  7. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Juos atsargiai įmaišykite į paruoštą masę. Tada viską supilkite į kepimo formą, užpildydami apie 2/3 jos tūrio, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 50 minučių. Išėmę iš orkaitės truputį atvėsinkite, tada dar karštą išimkite iš kepimo formos ir palikite galutinai atvėsti.
Pastabos
  1. Geriausia palikite paštetą sustingti per naktį šaldytuve, ir pjaukite tik kitą dieną, kad netrupėtų.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Vaiva:

    Ačiū. Na, paštetas jau pagamintas ir beveik suvartotas, bet lauksim ir briedienos recepto!

  2. Nida:

    Vaiva, manyčiau, kad taip, keisti galima. Juk paštetą kepsite, tai iškeps ir veršienos kepenėlės. Beje, ketinu artimiausiu metu gaminti briedienos kepenėlių paštetą. Tai tas receptas tikrai jums tiks veršienai (jei dar bus ne per vėlu).

  3. Vaiva:

    Sveiki! Ieškojau pašteto recepto ir štai! Seilės net renkasi skaitant. Ar galiu naudoti veršienos kepenėles? Visai neturiu praktikos su subroduktais.. jei galiubkeisti į veršienos kepenėles – ar gaminimo principai tokie pat? Ačiū!

  4. Nida:

    Marta, jei nesupratote, vasdinasi aš neaiškiai parašiau. Atsiprašau. 2 naminės vištienos ketvirčiai ir 1 krūtinėlė (apie 1.5kg) – reiškia, kad reikia naudoti du naminės vištos ketvirčius plius vieną krūtinėlę, ir visa tai turėtų sverti apie 1.5kg. Vištų dydžiai gali būti skirtingi, tad burodžiau kiek maždaug turėtų būti mėsos svorio šiam receptui,

  5. Marta:

    Sveiki. Bandžiau ir man nepasisekė. Nelabai supratau kaip ten su ta vištiena. Ar iš viso 1.5 kg? Ar 2 ketvirčiai ir 1.5 krūtinėlės? Atsiprašau jei kvailai skamba. Tik pasitikslinu. Ačiū!

  6. Nida:

    Aleksandra, nedidelės skardos reikės. Pamatysit pagal gautą pašteto masę kokio dydžio naudoti. Man patinka paštetus kepti pailgose formose, kurias naudoju keksams arba duonai.

  7. Aleksandra:

    Tikrai norėčiau išbandyti. Įdomu kokio dydžio skardos reikia kepimui?

  8. Nida:

    Smagu girdėti, Dusia:) Bus dar LABAI gerų receptų greitu metu, pažadu…. Sekite įrašus:)

  9. dusia:

    Nida,prasau neduoti tokiu puikiu receptu! paruosiau vakarienei ,pasiliko puse!!!! Suvalge su garstyciais, krienais ir majonezu.galvoju kad macu miltai puikiai tinka.daznai jais naudojuos. laukiu nauju receptu.

  10. Nida:

    Oi kaip smagu, Dusia:) Bus įdomu sužinoti, ar skanu buvo, ar pasisekė. O macų trupiniai tikria puikus pakaitalas bandelei…:) Gražių Jums likusių švenčių!!!

  11. dusia:

    JAU IDEJAU I ORKAITE. VIETOJ BANDELES IDEJAU MALTU MACU,NES PAS MUS DAR PESACH! ACIU UZ RECEPTA!

  12. Nida:

    Geras, Odeta:) Tai dabar nereikės toli ieškoti recepto, nes šis patikrintas ir pasiteisinęs ne vienąkart:) Mano vienas mėgstamiausių dalykų – tai keptas paštetas. Dalinai dėl to, kad paskui dar kelias dienas jo yra šaldytuve pasmaguriavimui…

  13. Odeta:

    Nida, tikra telepatija. Kol nebuvome suplanavę, kad pas mamą švęsime Velykas, vienas iš mano patiekalųplanuose buvo būtent keptas paukštienos paštetas, net receptą google gelmėse susiradau. Aišku, šventėms neišbandžiau, bet kad bus ant mūsų stalo, tai tikrai:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.