Tuno steikas – tikriausiai labiausiai šventiškas patiekalas, kurį ruošiu ypatingomis progomis. Ruoščiau jį dažniau, bet kaina nuginkluoja:) Už mane didesnius tunus į Izraelį atskraidina iš Šrilankos. Tuno file labiau primena kokybišką mėsą nei žuvį. Net ir vynas prie jo tinka labiau raudonas nei baltas. Tunas – pati savaime sausoka žuvis, todėl ją ruošiant pravartu laikytis tam tikrų taisyklių. Viena jų – tunas turi pasimarinuoti dideliame aliejaus kiekyje, kad kepant neišdžiūtų. Tuno kepsnio kepimo laikas – vos 5 minutės, todėl padengti stalą ir pasiruošti garnyrus patartina iš anktso. Aš mėgstu garnyrui pateikti šakninių daržovių piure – man skaniausia, kai išverdu bulvę, saldžią bulvę, pusę svogūno, pusę saliero, ir viską pabaigoje sutrinu į košę, pagardinant pienu, sviestu arba grietinėle. Tunas keptas Šiuo metodu gaminu tuną nesuskaičiuojamą skaičių kartų, ir turiu pasakyt, kad niekuomet neprašoviau. Kepsnys iškepė tobulai – apskrudo iš šonų, viduje liko raudonas, sultingas. Fusion stiliaus prieskoniai su azijietiškais akcentais suteikia kepsniui išskirtinio skonio. Jei žuvis šviežia ir tikrai aukštos kokybės, pakaktų ją, kaip ir gerai subrandintą jautienos išpjovos gabalėlį, patepti aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi, pabarstyti pipirais ir druska, ir kelias minutes apkepti įkaitintoje nepridegančioje keptuvėje. Bet jei ieškote išties išskirtinio skonio, labai rekomenduoju būtent šį marinatą: Tuno kepsnio marinatas: nutarkuota citrinos žievelė pusės citrinos sultys 2 cm imbiero šaknies, sutarkuotos žiupsnis druskos žiupsnis grūstų juodųjų pipirų šlakas teriaki padažo šlakas sezamų aliejaus šlakas alyvuogių aliejaus 2 česnako skiltelės, sutarkuotos arba sutrintos 2 šaukštai kapotų kalendrų Iš visų šių produktų sumaišome marinatą. Būsima tuno patiekalo sėkmė – žuvies pabuvimas aliejaus “vonioje”. Tad aliejaus negailime. Jei turime tinkamą indą marinavimui, sudedame tuno file. Jei tokio indo neturime (gerai būtų, kad marinatas apsemtų file gabaliukus. O jie juk neploni – 1,5-2cm), panaudojame sandarų polietileninį maišelį: sudedam žuvį, užpilam marinatu, išleidžiam orą ir paliekam mažiausiai pusvalandžiui. Jei turim galimybę marinuoti ilgiau – dedam į šaldytuvą, bet likus pusvalandžiui iki kepimo išimam ir palaikom kambario temperatūroj. Tuno steikas Tuno kepsnys: 2 tuno išpjovos gabalėliai Alyvuogių aliejaus Gerai įkaitiname keptuvę  (geriausia – grilinę (griddle)) ir karštį sureguliuojame iki vidutinio. Tuno file išimame iš marinato ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Įpilame šlaką aliejaus ir dedame tuno file. Pažiūrim į laikrodį, nes čia svarbu fiksuoti laiką: vieną tuno file pusę kepam 2,5 min., apverčiam, ir kepinam kitą pusę dar 1,5 min. Dažnai tuno kepsnį pateikiu su Vasabi padažu. Nuostabus pagardas, papildantis Azijos aromatų vaivorykštę. Vasabi padažas: 1 šaukštelis vasabi miltelių 1/4 šaukštelio stambios jūros druskos 1/2 puodelio grietinėlės 1/2 šaukštelio citrinų sulčių Mažas pundelis plonų svogūnų laiškų, smulkiai sukapotų Mažame puode sumaišome vasabi miltelius ir druską. Užpilame grietinėle ir gerai išmaišome, kad druska ir vasabi ištirptų. Tada puodą statome ant silpnos ugnies ir nuolat maišant šildome, kol padažas užverda ir pradeda tirštėti (vasabi – natūralus tirštiklis). Pabaigoje įmaišome kapotus svogūnų laiškus. Tuno kepsnys

Komentarų apie "Keptas tuno steikas": 8

  1. Nida:

    Agne, ir aš nežinau kaip išversti mange tout – jauni žirneliai su ankštimis? Bet jie tiesiog tobuli ir savo skoniu, ir spalva, ypač prie tokio karališko patiekalo kaip tunas… Beje, o kaip ruoši makaronus garnyrui? Gal eksperimentuoji su fusion?

  2. Nida:

    Odeta, tavo tuno receptas – būtent toks, kokį visada svajojau pasigaminti!! Negaliu sulaukti, kada išmėginsiu. Ačiū, kad pasidalinai:) O beje, kur jūs Lietuvoj perkate šviežią tuną?

  3. Agne:

    Nida, butinai bandysiu!!! As tuno kepsnius kepu irgi svenciu progom:) Su atskirai ruostais noodles ir mange tout (ir kas dabar isvers? neprinoke zirniu ankstys?)garnyrui. Labai gaila, kad sviezio tuno sunku gauti. Bet uztat dvi savaites Sicilijoj, tai buvo fiesta!

  4. odeta:

    Nida, mes esame tuno fanai. Vos tik užtikę LT gražų tuną, kas būna tikrai nedažnai, perku ir geriau mažomis porcijomis, bet būtinai ragaujame visokiais variantais. Tačiau kaip šiais metais išsikepėme “pagaliukus” pranoko viską, o jeigu dar juos apvoliojus sezamo sėklomis būtų tikras Fusion http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2013/09/tuno-fiesta.html Nors ir taip buvo super.
    Aš Tavo variantą tikrai išbandysiu:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.