Tai buvo mano mėgstamiausias patiekalas keliaujant po Vietnamą…. Neleis sumeluoti mano pakeleivė, nes vis kitame restorane nužvelgusi visą meniu, galų galiausiai visvien pasirinkdavau savo pamėgtąjį tofu su imbieriniu sojų padažu… Galiu pasakyti, kad taip įsimylėjau šį patiekalą, kad vėliau ne vienerius metus buvau vegetarė! Ne, ne dėl kokių globalios klimato kaitos problemų, bet veikiau dėl to, kad laisvai galiu išgyventi ir be mėsos… „Tai jei galiu be mėsos gyventi,- tuomet galvojau aš,- tai kodėl turėčiau ją valgyti?…”

Vėliau, po ne vienerių vegetarizmo metų, grįžau ir prie mėsos, nes man gaila buvo prarastų galimybių išragauti viską, kas yra valgoma. Ypatingai keliaujant po tolimas šalis, ir pasineriant į kulinarinius malonumus… Tačiau kai parduotuvėje einu pro pieno produktų šaldytuvus ir juose pamatau tofu, visuomet prisimenu štai šią vietnamietišką kulinarinę meilę, ir visuomet užsimanau pasigaminti būtent šį patiekalą:) 

Jei jums patinka nesunkus maistas, jei jums priimtinas sūraus-saldaus-rūgštaus-aštraus skonio derinys, jei jūs mėgstate imbiero šaknį ir nesibodit česnako, jei jums patinka švelnus čili pipirų žnaibymasis ir šilkinė tofu sūrio konsistencija, tuomet šis patiekalas tikrai jums. Pagaminamas per kelias akimirkas, nereikalaujantis nė vieno „mandro” ingrediento, tik tų, kuriuos greičiausiai visvien turite savo spintelėse. 

Paprastai šį patiekalą patiekiu su virtais baltaisiais ryžiais, tačiau šįkart išviriau laukinius ruduosius ryžius, ir jie kuo puikiausiai derėjo. 

 

Tofu – puikiausias mėsos pakaitalas vegetarams ir ne tik!

Keptas tofu su imbieriniu sojų padažu

2 asm.

  • 1 pakelis tofu sūrio
  • Aliejaus skrudinimui
  • Patiekimui: 2 šaukšteliai sezamų sėklų, 2 šaukštai smulkintų svogūnš laiškų, virtų ryžių

Padažui:

  • 2,5 šaukšto sojų padažo
  • 1 šaukštas vandens
  • 1 šaukštas rudojo cukraus
  • 1/2-1 šaukštelis čili pipirų dribsnių (arba pagal skonį)
  • 1 skiltelė česnako, smulkiai sukapota
  • 2 šaukšteliai imbiero šaknies, labai smulkiai supjaustytos

Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų (maždaug 1-1,5 cm nuo dugno). Tofu supjaustykite apie 0,5cm riekelėmis, ir gerai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu, švelniai paspausdami, kad kuo daugiau skysčio susigertų į popierių. Skrudinkite tofu tiekeles įkaitusiame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai pagels, apskrus. Išimkite iš aliejaus ir sudėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštelę, kad susigertų riebalų perteklius. 

Visus padažo ingredientus supilkite į mažą puodą ir užkaiskite. Kaitinkite maišydami, kol cukrus visiškai ištirps, padažas sušils, tačiau užvirti nebūtina. 

Patiekite tofu gilesnėje lėkštėje, pašlakstę padažu, pabarstę sezamų sėklomis ir svogūnų laiškais, su virtais ryžiais. 

 

Komentarų apie "Keptas tofu su imbieriniu sojų padažu": 7

  1. Nida:

    Ilona, visiškai jums pritariu, kad su tofu Lietuvoj nėra labai gerai, nes vienas vienintelis brand’as, kurį vis pirkdavau, išties yra kažkoks kietas ir guminis. Bet visai atsitiktinai pamačiau VIČI firmos tofu (gal jis ir anksčiau buvo, tik aš nepastebėjau), ir būtent šį patiekalą gaminau su juo. Turiu pasakyt, kad jis jau artimesnis geram tofu, bent mano požiūriu. Išbandykite, gal tai naujiena rinkoje, nežinau:)

  2. Ilona:

    Norėčiau pasiteirauti kur perkate tofu? Esu keletą kartų mėginusi ir gavau kietą guminį keisto skonio/ kvapo gaminį, tad nusivyliau. Norėčiau dar kartą paeksperimentuoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *