Štai jis! Mano patiekalas Nr.1!!! Iki šiol maniau, kad savo mėgiamiausio neturiu, bet nuo šiol – turiu:)

Tofu mano gyvenime tapo didžiuoju atradimu keliaujant po Vietnamą. Jau patį pirmą vakarą su Virgute užėjom į vieną Lonely Planet rekomenduotų restoranėlių, ir aš visai atsitiktinai užsisakiau patiekalą su Tofu. Tai buvo apkepintas sojos sūris, užpiltas skaidriu saldžiai sūriu padažu ir pabarstytas svogūnų laiškais. Taip įsimylėjau šį patiekalą, kad negalėjau savęs nugalėti išbandant vis ką nors naujo: kiekvienąkart bevartydama meniu, sąmoningai ar ne ieškodavau būtent šio patiekalo.

Išvažiavau iš Vietnamo ir niekuomet daugiau neteko ragauti to mano atrasto gardėsio. Todėl tik įsivaizduokite, kaip apsidžiaugiau Žurnale “Food And Wine” atradusi receptą patiekalo, kuris skoniu taaaaaaaaip primena mano Vietnamo kulinarinius pasimėgavimus… Tai Korėjos Tofu patiekalo versija, ir manau, kad ji netgi rafinuotesnė už tą mano vietnamietiškąją…

Produktai – tikrai patys paprasčiausi. Pasigaminti patiekalą užtruksite stebėtinai trumpai. Jei mėgstate skonių pilną Azijos virtuvę, nepraleiskit progos pasilepinti šiuo gardumynu. Lauksiu jūsų atsiliepimų, ar patiko 🙂

2 žmonėms pagrindiniam patiekalui  arba 4 žmonėms užkandžiui reikės:

2 1/2 šaukšto sojos padažo

1 šaukštas cukraus

1 šaukštas džiovintų čili pipirų (pasireguliuokite šį kiekį pagal tai, kokį aštrumą toleruojate)

1 didelė česnako skiltelė, labai smulkiai sukapota

1/2 šaukšto sezamų aliejaus

2 šaukšteliai sutarkuotos imbiero šaknies

1 šaukštelis paskrudintų sezamo sėklų

1 pakelis kieto tofu sūrio

Aliejaus kepimui

Svogūno laiškų pabarstymui

Virtų ryžių pateikimui

Mažame dubenėlyje sumaišome sojos padažą su cukrumi, čili, česnakais, imbieru, sezamo aliejumi ir sezamo sėklomis.

Tofu supjaustome riekelėmis per visą plotą (turėtų gautis maždaug 8 riekelės). Popierinio rankšluosčio pagalba išspaudžiame visą skystį iš tofu, nusausinam, kol jokio šlapumo nelieka

Didelėje keptuvėje įkaitinam aliejų maždaug 1,5-2 cm nuo keptuvės dugno, kol įkišus medines lazdeles jos ima burbuliuoti. Tai ženklas, kad aliejaus temperatūra tinkama skrudinimui. Sudedame tofu ir kepame, apverčiame kitą pusę, kol apskrunda, paruduoja ir tampa traškus – maždaug 5-6 minutes kiekvieną pusę. Nusausiname iškeptą tofu ant popieriniio rankšluosčio.

Ant kiekvieno gabaliuko tofu užpilame šaukšteliu padažo, apibarstome svogūno laiškais ir pateikiame su virtais ryžiais (be druskos! :))

  1. Nida:

    ooo, sutinku su pastaba:)) Apskritai čili kiekius rašyti visuomet nedrąsu, nes pirmiausia, tie čili būna skirtingų aštrumų (ypač švieži), o antra – mes visi skirtingai tą aštrumą toleruojame… Smagu, kad patiko, o dar kai pagal save aštrumą pasikoreguosi, tai išvis bus pasaka!:)

  2. ooo:

    Man labai patiko, gaminsiu dar, tik gal nedėsiu čili, nes aštroka buvo 🙂

  3. Nida:

    Labai ačiū, miela Grita! Ir tau, tavo šeimai (ir visiems mažiukams:)) gerų ateinančių metų! Jau beveik įsivaizduoju tavo šventinį upėtakį… Turėjo būti labai gardu, juolab kai jį gamino tokia patyrusi šeimininkė!!!!;)

  4. Nida:

    Supjaustyk tą gabalėlį taip, kad riekelės nebūtų storesnės nei 0.5-0.7cm. Ir svarbiausia, gerai nusausink prieš kepant skystį!!

  5. ooo:

    O pas mane tofu pakelis yra 150 gr., na ir kokiu 2 cm. storis. Jei padalinčiau į dalis gerai būtų? Ar turėtu būti dar ploniau. Norėčiau rytoj pagaminti. 🙂

  6. Nida:

    ooo, atsiprašau už klaidas – jau jas ištaisiau. Ačiū, kad pastebėjot:) Reikės 1/2 šaukšto sezamų aliejaus, o čili naudojami džiovinti (tiesa, juos pagal skonį galima pakeisti šviežiais, jei pageidaujate).

  7. Nida:

    Živile, štai į šitą klausimą man jau sunkiau atsakyti:) Gyvenu ne Lietuvoje, tad negaliu nurodyti tiksliai kur galima įsigyti tofu. Anksčiau tofu pardavinėdavo didieji prekybos centrai. Gal kas galėtų pagelbėti iš skaitytojų?

  8. Marija K.:

    Gaminau sita patiekala savaitgali. Visiems rekomenduoju – isejo puikiai!!! Aciu uz recepta!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.