Artėjam link gruodžio vidurio, tad pats laikas pradėti siūlyti jums idėjas šventiniam šių metų Kalėdų (ar Naujųjų) stalui. Daugelis, žinau, eis tradiciniu keliu ir mėgausis laiko patikrintais receptais, kepdami žąsį ar kalakutą, tačiau tiems, kurie kasmet ieško vis kitų būdų, kuo nustebinti šeimą ir artimuosius, šiomis dienomis pateiksiu keletą labai modernių šventinių patiekalų idėjų.

Nežinau kokiame rate Kalėdas pasitinkate jūs, tačiau šventėms prie stalo kartais susėda nedidelė šeima – vos 3-4 valgytojai. Nejaugi visvien kepsi milžiną kalakutą ar kokį didžiulį kepsnį, o paskui savaitę valgysi šventinio stalo likučius?

Šis modernus kiaulienos kepsnys ne tik papuoš jūsų stalą. Jį pagaminsite greičiau nei per valandą, o mėsos vainikėlį galite susirišti patys iš vakaro – tokie pasiruošimai iš anksto labai palengvina buitį švenčių maratone. Tačiau vilniečiams turiu dar geresnę naujieną – būtent pagal šį mano receptą surištus ir apkaišytus šviežiais lauro lapais vainikus jums suruoš The Farm mėsinė, todėl skubantiems beliks tik užsukti į jaukią jų parduotuvę Ogmios centre ir griebti suvakuumuotą pakelį šventiško kepinio.

Mėsos gaminius aš jau ne vienerius metus perku tik The farm mėsinėje, nes pasitikiu labai kruopščiai atrinktais tiekėjais iš geriausių Lietuvos ūkių. Kiaulienos išpjovos vyniotinių Farm’o merginos sakė bus pripynę jau nuo gruodžio 20d., bet jei jums prireiks tokio kita proga, drąsiai su jais susisiekite, ir viskas bus paruošta taip, kaip jūs pageidausite.

Kiaulienos išpjovos vainikas – itin paprastai pagaminamas šventinis patiekalas
Patiekite kiaulienos išpjovos kepsnį su keptais moliūgais ir vyno padažu

Keptas kiaulienos išpjovos vainikas su keptais moliūgais

4 asm.

  • 2 kiaulienos išpjovos (apie 1 kg bendro svorio)
  • 5 švieži lauro lapeliai
  • 1 šaukštas ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 40g sviesto
  • 2 maži raudonieji svogūnai, supjaustyti ketvirčiais
  • Plonai supjaustyto šviežio moliūgo juostelės (apie 500g)
  • 1 ir ¼ stiklinės balto vyno (arba prosecco)
  • druskos, pipirų, rudojo cukraus
  • Šaldytų spanguolių dekoracijai (pasirinktinai)

Pasigaminkite kiaulienos išpjovos vainikėlį: sujunkite dviejų išpjovos filė dalis taip, kad abiejų galai persidengtų maždaug 4cm ties sujungimais. Virtuviniu siūlu sutvirtinkite vainiką maždaug 5cm intervalais, į sutvirtinimus užkiškite po lauro lapą. Pabarstykite druska ir pipirais. Vainikėlį galite pasigaminti iš vakaro, laikykite šaldytuve.

Šventės dieną palaukite, kol mėsa pasieks kambario temperatūrą. Įkaitinkite orkaitę iki 220C.

Didelėje keptuvėje (geriausia tokioje, kurią galėsite dėti į orkaitę) įkaitinkite aliejų ir pusę kiekio sviesto. Apkepinkite mėsos vainiką dėdami į keptuvę ta puse, kurioje yra lauro lapai. Kepinkite apie 3 minutes, tada apverskite vainiką kita puse. Sudėkite į keptuvę aplink vainiką moliūgo gabalėlius ir svogūnus, ir toliau skrudinkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, stebėdami, kad moliūgai nesviltų (jei skrunda, apverskit). Daržovės turi apkepti, bet neapdegti.

Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180C. Įkeptuvę įpilkite ½ stilkinės vyno, ir iškart pašaukite keptuvę į orkaitę. Kepkite apie 10 minučių, arba kol mės bus iškepusi, minkšta.

Išimkite keptuvę iš orkaitės, mėsos vainiką bei keptas daržoves išdėkite į didelę lėkštę, ir uždenkite aliuminio folija, kad mėsa baigtų “kepti” dar 10 minučių.

Per tą laiką keptuvę su visu joje likusiu skysčiu uždėkite ant didelės ugnies, supilkite likusį vyną, ir pagramdydami keptuvės dugną kaitinkite skystį apie 5-6 minutes arba tol, kol skystis nugaruos tiek, kad liktų maždaug trečdalis. Įmaišykite likusį sviestą, taip pat supilkite visas sultis, kurios susikaupė mėsai ir daržovėms “besiilsint” po folija, pakaitinkite apie 1 minutę ir nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite apie 1 šaukštelį rudojo cukraus, paragaukite ar netrūksta sūrumo, pipirų. Perpilkite į padažinę.

Patiekdami papuoškite vainiką spanguolėmis, ir patiekite su karštais keptais moliūgais ir vyno padažu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.