Prasidedant šiai savaitei turėjau visą ilgą sąrašą darbų, kuriuos buvau pasiruošusi nudirbti. Bet visus mano planus ėmė ir aukštyn kojomis apvertė reportažas, kurį skubėjau padaryti šio savaitgalio Lietuvos Rytui. Vis dar aidint Panevėžio tragedijos atgarsiams, norėjosi pasidalinti žydų požiūriu į gyvybę, jų skubėjimu vienas kitam padėti, gelbėti, padaryti viską, kad beprasmių mirčių būtų kuo mažiau. Tai buvo reportažas, kurį darydama apsiverkiau, ir straipsnis, kurį rašydama jaučiau didžiausią satisfakciją. Norą kažką padaryti, kad pasaulis būtų bent šiek tiek šviesesnis.

zuvis kepta su zalu,ynais

O kulinarinėje padangėje nutariau šiandien pasidalinti patirtimi su tais pradinukais, kurie dar tik mėgina prisipratinti prie virtuvės iššūkių. Prisimenu save, kai primąkart sugalvojusi pasigaminti žuvį, nelabai žinojau nuo ko pradėti, kiek laiko ją kepti, kuo skaninti ir su kuo pateikti. Tad šiandien – visos žuvies kepimo pamokėlė.

Grilio zuvis-1_LR

Kepti visą žuvį labai paprasta ir saugu, nes ji visuomet išlieka sultinga (žinoma, jei nekepsite per ilgai!!), ja paprasta manevruoti (apversti kepant visą žuvį kurkas lengviau, nei file). Kepimui tinka beveik visos žuvų rūšys, tik reikia atsargiai valgyti, nes teks išsirankioti smailius žuvies kaulus:)

Kaip tą žuvį išdarinėti, manęs neklauskite, nes už mane tą atlieka žuvies pardavėjas:) Tačiau svarbiausia, kad darin4jant nuvalytumėte žvynus, nukirptumėte pelekus ir uodegą – jie greičiaiusiai dega, ir be ton, jie nevalgomi. Ir būtna palikti žuvies galvą, tik svarbu išpjauti žiaunas – jos suteikia žuviai kartumo.

kaip kepti zuvi

Žuvį abiejuose šonuose kelis kartus įstrižai įpjaukite. Pabarstykite rupia druska ie grūstais juodaisiais pipirais abi puses ir visą vidinę ertmę, pašlakstykite citrinos sultimis. Į įpjautas vietas įkiškite po kelis gabalėlius plonai supjaustyto česnako – jis kepdamas suteiks malonų aštroką prieskonį. Į žuvies vidų pridėkite žalumynų (šviežių arba šaldytų), kokių tik turite: petražolių, kalendrų, bazilikų, krapų, arba kelių žolių mišinio. Taip pat galite įdėti 1-2 plonas citrinos riekeles su visa žievele. Daug citrinos nedėkite, nes nuo jos atsiras kartus prieskonis.

Dabar žuvį jau galima pašauti į orkaitę (180-200 C) arba kišti į grilį su dangčiu. Jei žuvis sausa, galite pašlakstyti aliejumi, tačiau jei ketinate kepti doradas, jūros ešerius, lašišą ar kokią kitą jūrinę žuvį, aliejaus nereikia – užteks pačios žuvies turimų riebalų.

kepta zuvis

Maždaug 1 kilogramo žuvis kepa 10 minučių ant vienos pusės, ir tiek pat apvertus ją ant kitos. Mažesnės žuvys kepa dar trumpiau. Norėdami įsitikinti, ar žuvis jau iškepė, šakute atsargiai pragnybkite ties nugarėle, ir patikrinkite, ar žuvis iškepusi prie pat kaulo (ašakos): ji turi būti sultinga, trapi.

orkaiteje kepta zuvis

Man žuvis skaniausia su troškintomis daržovėmis (šparaginėmis pupelėmis, brokoliais, morkomis) ir su garnyru (lęšiais, ryžiais bulvių ir salierų koše).

paprastai kepta zuvis

  1. Nida:

    Emilija, labai ačiū už gerus žodžius. Esu tikra, kad ir pas mus daug savanorių atsirastų – jei ne šioje, tai kitoje srityje. Gaila, kad mes neugdome savanoriavimo, padėjimo kitiems kultūros. Tai užkrečiama! Vis laukiu, gal atsiras kas norės imtis šio kilnaus projekto Lietuvoje?:)

  2. emilija:

    Miela Nida, aciu uz pozityvo pliupsni su Jusu straipsniu apie savanorius, tai nepaprasta, tikrai nesu stipruole kuri imtusi herojaus pareigu, bet kazka mes irgi galime

  3. Nida:

    Odeta, turėjau omeny Redos blog’ą, kuriame ji dalinasi įspūdžiais iš gyvenimo Italijoje (paspausk ant aktyvios nuorodos).

  4. odeta:

    Žuvis nereali. Paruošimo būdas tobulas. O kas ten apie Italiją/ Koks ten skaitalas? ir man labai cekava:))

  5. Nida:

    Irena, labai ačiū už patarimą – būtinai išmėginsiu! Tie maži kauliukai išties kartais erzina, kai žuvį kepu visą. Reda, dėkui už mielus žodžius. O aš Jūsų dėka atradau įdomų skaitalą, nuo kurio negalėjau atsitraukti, apie įspūdžius itališkuose kraštuose:) Būsiu dabar svečias dažniau:)

  6. Reda:

    Labai įdomus ir prasmingas straipsnis. Visada džiugu atrasti kiek beproto daug gali nuveikti vienas užsispyręs žmogus.

    Jūsų blogas, Nida, man yra pirmoji pagalba, kai ryžtuosi gaminti kokį nepažįstamą plaukiojantį objektą. Ačiū :).

  7. Irena:

    Jeigu norite, kad smulkieji kauliukai netrukdytu zuvyte valgyti, pries kepant supjaustykite nugarele iki pat nugaros kaulo kas 1-2 mm. Ji del to neisirs kepama, o mazieji kauliukai persipjaus ir apsilydys nuo karscio…

  8. Nida:

    Kisa, pirmyn į tikruosius bandymus!:) Gaminti žuvį tikrai paprasta!!

  9. Nida:

    Grita, galiu tik nuoširdžiai užjausti, ir pripažinti, kad tokia absurdiška situacija, kai nesugebama įjungti prietaiso – tai tragedija. Žiauru. Kai po savo interviu važiavau iš Jeruzalės į TLV, visąlaik galvojau, kokia visgi jaučiuosi saugi, kai žinau, kad aplink mane max 3 minučių atstumu yra bent 5-6 defibriliatoriai… O ir šiaip visokeriopa pagalba, kokios tik man beprireiktų. Izraelyje žmonės kitokie, jie kur kas labiau nei mes vertina gyvybę.

  10. Grita:

    Skaiciau straipsni ir verke sirdis ,kokie nuostabus ir pasiaukojantys zmones,koks atsidavimas savo siekiams ir tikslams.Tai yra nenusakomas kilnumas…isgelbeti gyvybe yra nuostabu.Deja,turiu karcios patirties savo seimoje,kai atvyke medikai,nesugebejo ijungti defibriliatoriaus i el.rozete,nes jis buvo labai senas,o rozete naujoviska ir viskas baigesi tragedija…aisku noriu tiketi,kad viskas keicisi,bet kai zinai,kad tokiu prietaisu vis zadama i oro uostus,zmoniu susiburimo vietas ir t.t. o ju vis nera,tai tik geris gali isgelbeti pasauli.

  11. Kisa:

    Labai ačiū už šitą pamoką nes tikrai baisu su ta žuvim prasidėti. Iš aprašymo atrodo kad visai viskas čia paprasta.

  12. Nida:

    Taip taip, Dovile, ir mane ta tema labai sujaudino. Vienas iš įdomiausių, prasmingiausių kada nors darytų interviu. Žaviuosi tais entuziastais. Ir Lietuvoje tokių atsirastų, kurie prisidėtų, reikia tik vieno, kuris užsuktų visą košę. Juk ir pavyzdžių turim – Agnė su savo projektu “Nedelsk”, pažiūrėk kaip visą Lietuvą apjungė bendram labui. Juolab, kad tokiam gelbėjimo projektui visa bazė yra, know how, ir net lėšos!! Tai kur tas enuziastas, su kuriuo galėčiau pasidalinti kontaktais??:)

  13. Dovilė:

    Nida, ką tik tavo straipsnį L.ryte perskaičiau. Labai jaudinantis. Aš visada už tai, kad kuo daugiau žmonių savanoriautų įvairiausiuose projektuose, organizacijose, renginiuose. Tik kaip tuos žmones įtikint, išjudint, pakeist jų neigiamus nusistatymus?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.