Vištiena mūsų šeimoje – pirmas pasirinkimas po žuvies. Labiausiai dėl to, kad mes abu sportuojantys, tad po krūvių nuolat reikia baltymais gausaus maisto. Dar ir dėl to, kad vištiena greitai ir paprastai paruošiama. Šis receptas – tai dar vienas įrodymas, kaip paprasta vištienos krūtinėlė gali tapti prabangiu vakarienės patiekalu vos per 20 minučių (neskaitant pasiruošimo darbelių)… Jums nereikės jungti orkaitės ir laukti kol ši įkais – krūtinėles puikiausiai iškepsite keptuvėje, o toje pačioje keptuvėje greitai pagaminsite ir šiltą padažą salotoms.

Pirmas iššūkis – pasiruošti vištienos krūtinėlių kepsnius. Man tą padaro mano mėsininkai, bet jums gali tekti išpjauti patiems. Paėmę visą vištą nupjaukite visą krūtinėlę kartu su sparneliu. Odelę palikite, tik pašalinkite nuo krūtinėlės kauliukus. Štai ir viskas, pagrindinį darbą jūs jau atlikote.

Šiltoms salotoms, be lapinių salotų, siūlau du variantus: burokėlius arba cukinijas. Jei naudosite burokėlius, pasirinkite mažesnius, ir juos išvirkite kol suminkštės ( 20-25 min). Kai šiek tiek atvės, nulupkite odelę ir perpjaukite į 4 dalis (arba daugiau, jei burokai didesni).

Jei pasirinkote cukinijas, 1 didesnę arba dvi mažesnes išilgai supjausytykite į maždaug 0.5cm plonumo juosteles. Įkaitinkite keptuvę (geriausia griddle, su grilinėmis juostelėmis), ją pašlakstykite trupučiu aliejaus, ir kepkite cukinijų juosteles kol šios apskrus ir suminkštės.

Kitame dubenėlyje pasiruoškite greitą cukinijų marinatą: sukapokite pusę skiltelės česnako, įpilkite 2 šaukštus balzamiko padažo, įberkite pusę šaukštelio cukraus ir žiupsnelį druskos. Jei turite, įberkite keletą lapelių čiobrelių. Iškepusias cukinijas dėkite į šį marinatą, pateliuskuokite, kad jos pasidengtų skysčiu, ir palikite marinuotis, kol kepsite vištieną.

Kepta vistienos krutinele

Kepta vištienos krūtinėlė ir šiltos salotos (2 asm.)

2 vištienos krūtinėlės, bekaulų ir su sparneliais

Druskos, pipirų

6 šaukštai alyvuogių alejaus

1/2 stiklinės vištienos sultinio

1/2 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos

1-2 šaukštai raudono vyno acto

Salotoms:

Pundelis žalių salotų

2-3 virti maži burokai arba pamarinuotos cukinijos (pagal aprašymą aukščiau)

Svogūnų laiškai

Vištienos krūtinėles pabarstome rupia druska ir pipirais.

Įkaitiname keptuvėje 4 šaukštus aliejaus. Dedame vištienos krūtinėles odele į apačią ir kepame kol apskrus (apie 8 minutes). Kad geriau ir vienodai keptų, galite prispausti abu kepsnius sunkesne keptuve. Apverčiame kita puse, ir kepame dar 6-8 minutes, kol kita pusė apskrunda ir visa krūtinėlė iškepa (įbeskite peiliu storiausioje vietoje ir pažiūrėkite, ar išbėgančios sultys – skaidrios).

Per tą laiką, kol kepa vištiena, nuplauname salotas ir gerai nusausiname. Supjaustome gabalėliais. Įstrižai didesnėmis juostelėmis supjaustome svogūnų laiškus. Sumaišome dideliame dubenyje, sudedame virtus burokus arba keptas marinuotas cukinijas. Skystį, kuriame marinavosi cukinijos pasiliekame. Sumaišytas salotas sudedame į lėkštes.

Kai višta iškepa, išimame ją į pašildytą lėkštę ir uždengiame folija.

Į keptuvę, kurioje kepė višta, suberiame česnakus ir kelias sekundes pakepinę supilame vištienos sultinį. Kaitiname ant didelės ugnies, kol sultinio kiekis sumažėja perpus. Nuimame nuo ugnies, įmaišome likusius 2 šaukštus aliejaus, supilame marinatą, kuriame marinavosi cukinijos, arba įpilame 2 šaukštus raudonojo vyno acto. Paragauname, ar netrūksta druskos, pipirų, rūgšties ar saldumo. Visą gautą padažą gerai išplakame ir juo (karštu!)  užpilame salotas. Nesijaudinkite, kad skysčio daugoka – jis turi tarnauti ir kaip padažas vištienai.

Vištienos kepsnelius supjaustome riekelėmis ir sudedame į lėkštes.

Kepta vistiens su siltomis salotomis

Šaltinis: C. Styler, Working the Plate. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.