Tęsiu vynuogių temą. Be to, kad jos skanios ir saldžios, turi daug naudingų vitaminų. Antioksidantai, kurių gausu vynuogėse, padeda išvengti širdies ligų. Būtent dėl to vyresnio amžiaus žmonėms patariama kasdien valgyti razinas (žinoma, kai vynuogių derlius jau būna pasibaigęs. O iki to – mėgaukitės šviežiomis, kiek tik galit).

Vakarykštis vynuogių balius buvo vainikuotas išskirtiniu patiekalu – kepta lašišos file saldžiame padaže su vynuogėmis. Patiekalui reiktų naudoti putojantį vyną. Žinoma, ir patiems gurkšnojant tą putojantį vyną, kol viskas bus paruošta. Ir gal šiandien putojančio vyno taurė būtų buvusi labiau “į temą”, kadangi L. Asadauskaitė laimėjo paskutinį olimpinį medalį, tačiau ką jau padarysi – mes šią šventę atšventėm vakar:)

Lašiša padaže su vynuogėmis (2asm)

240g lašišos su skūra (padalintos į du kepsnelius)

Sauja tamsių razinų

1/2 puodelio žalių vynuogių, perpjautų perpus

1 puodelis putojančio vyno

2 šaukštai balzamiko acto

Druska, cukrus, grūsti juodieji pipirai

1 šakelė šalavijo

Truputis sviesto

1/4 puodelio grietinėlės

 

Žuvies file pabarstome jūros druska ir pipirais. Keptuvėje išlydome truputį sviesto ir į ją dedame lašišos file, odele į apačią. Kepame 3 minutes. Apverčiame, suberiame razinas, vynuoges, ir toliau kepame dar dvi minutes. Įmetame šalavijo šakelę, supilame vyną, balzamiko actą, dar kepame apie 2-3 minutes, tol kol skystis beveik išsigaruoja.  Supilame grietinėlę, sureguliuojame skonį: įberiame truputį cukraus, druskos, pipirų.

Pateikiame lašišos kepsnelius giliose lėkštėse, ant trintų bulvių arba virtų ryžių pagalvės, palaistydami padažu su vynuogėmis.

Komentarų apie "Vynuogių derlius: lašiša padaže su vynuogėmis": 8

  1. Nida:

    Dovile, mačiau ir aš tą reklamą su akvariumo žuvele, bet niekad nesusimąsčiau, kad ji netinkama maistinei žuviai reklamuoti:) Tu tiesi – absurdiškas sprendimas!
    O vynuoges išbandyk – aš dažnai jomis pagardinu salotas, ypač su kokiu aštresniu, sūresniu sūriu. O ir padažuose, kaip Odeta užziminė, vynuogės – nepamainomas dalykas. Žinoma, jų nereiktų ilgai troškinti, nes ištež, liks tik skūrelė:) Šis patiekalas su lašiša – labai sakyčiau vykęs derinys, bet bandyčiau paimprovizuot nebūtinai su žuvimi. Gal net su kokia vištiena?…

  2. Nida:

    Odeta, aš Porto neseniai atradau virtuvėje, ir labai pritariu, kad jis kur kas geriau tinka gaminant (dažniausiai) nei sausas vynas. Net jei vartoju sausa, pabaigoje įdedu cukraus, nes man rūgštumas maiste ribotai patinka. O putojantį labai retai naudoju, tas tiesa.

  3. Dovilė:

    Aš Izraelyje nesu buvusi, tik į tą pusę arčiausiai Sinajaus pusiasalyje teko paatostogauti, tai atkreipiau dėmesį, kad tik tuną visur siūlė. Tai su drauge tada sumąstėm, kad lašisa tai gi šaltųjų vandenų žuvis.
    Vyrą dabar “paguodžiau”, kad jo tie žvynai dar niekis buvo palyginus su keptų žuvų viduriais;-0 Ai, dar ne į temą papasakosiu. Yra kažkokia ten firma Lietuvoje, kur šaldyta žuvimi prekiauja, tai jų firmos logo ant pakuotės tokia akvariuminė a la “auksinė žuvelė”. Tai visad kai pamatau mane kažkaip nelabai apetiškai nuteikia.
    O aš dar nesu nieko tokio su vynuogėm gaminusi. Na, su razinom tai taip, bet su vynuogėm tik salotas esu dariusi.

  4. Odeta:

    Putojančius mes dažniausiai suvartojame tiesiogine prasme:), o su vynuogėmis padažiukus esu ne sykį gaminusi, labai vykę gavosi. Man jų saldumas su druska, pipirais ir šlakeliu vyno, kartais naudoju ir labai patinka bei tinka Porto, Marsala, Montbazilac vynas. Bandžiau su sausu, bet “taryba” nusprendė, kad su saldžiu geriau, vienalytiškiau. O sausu vynu užgerti…tobulybė:)

  5. Nida:

    Labas, Dovile! Lašišos bent jau Izraelyje – pilna! Tiesa, tai viena brangesnių žuvų, ir, kiek žinau, importuojama iš Norvegijos. Pas mane viešėję lietuviai labai ją gyrė, sakė “čia ta, tikroji, skanioji, net spalva jos natūrli”:) Nežinau, ar tai tiesa, bet lašišos kokybe tikrai sunku būtų skųstis. O dar kai parduotuvėje tau ją išdarinėja, išvalo, žvynus nuskuta, su pincetu ašakėles išrankioja, tai labai lengva gaminti!:) O tavo vyro patirtis – unikali:))) Panašiai man atsitiko Tailande, kai užsisakiau šviežią žuvį, o man ją atnešė iškeptą, tik…. neišdarinėtą prieš kepant:) Nepasakosiu kokie skoniai, kvapai ir vaizdai buvo, kai ėmiau ją iškeptą prie stalo darinėti…. 😉 Nuo to laiko Tailande į žuvį žiūriu atsargiai:) Į visą žuvį, ne į file:)

  6. Nida:

    Karina, iš tiesų gerai pastebėjot, kad retai gaminu iš lašišos:) Gal dėl to, kad jos ganėtinai daug atsivalgau kol būnu Lietuvoje?:) Bet šis receptas labai vertas dėmesio – man patiekalas labai patiko, būtinai dar jį gaminsiu.

  7. Dovilė:

    O man tai iškart klausimas – ar yra Izraelyje pirkt lašisos? Nes kiek šiltuose kraštuose atostogaut teko, tai niekur lašišos nerasdavom..Ai, bet sykį vienam restorane radom lašisos, užsisakėm ir atneše tokį didelį riebų gabalą ir dar iškeptą su nenuskustais žvynais. Tai tie žvynai pribaigė mano vyrą ir jis po to įsimintino karto nebevalgo lašišos;-)))

  8. Karina:

    Laba diena! Labai apsidziaugiau kad paraset apie lasisa, nes kiek pastebejau jus mazai is lasisos patiekalu ruosiat o lasisos lengviausia nusipirkti. Bus labai idomu isbandyti pasigaminti su vynuogem.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.