Tęsiant Valentino temą – štai jums puikiausias desertas dviems, nesunkiai paruošiamas, gali būti pagamintas gerokai iš anksto, ir reikiamu momentu įdėtas į karštą orkaitę… Karštos kriaušės išlukštenimas iš popieriaus prilygs dovanos išvyniojimui. Viduj lauks saldi staigmena:)

kriauses keptos su sokoladu

Keptos kriaušės en papilote  (2 asm)

2 prinokę kietos (bet ne kaip akmuo kietos) kriaušės

2 šaukšteliai sviesto

20g karčiojo juodojo šokolado (idealu, jei jis turės ne mažiau nei 70% kakavos)

2 šaukšteliai baltojo cukraus (plius šiek tiek apibarstymui)

1 vanilės ankštis (jei neturite arba negalite sau leisti panaudoti visą ankštį, naudokite kelis lašelius vanilės esencijos)

Citrinos sultys

Pateikimui – plakta grietinėlė arba ledai

Iš pergamentinio popieriaus išsikerpame du apskritimus, kurių užtektų apglėbti visą kriaušę. Tam reikalui labiausia tinka didelė lėkštė – apveskite jos kraštelius pieštuku, ant stalo pasitiesę pergamento lakštą.

Kriaušes nulupame bulvių skutikliu ir pamerkiame jas į vandenį su citrinos sultimis (kad nepajuoduotų). kiekvienos kriaušės apačią šiek tiek nupjauname, kad ji stovėtų ant stalo. Išpjauname kotelį ir išskobiame visą kriaušės vidų, atsargiai, nepradurdami sienelių nei apačios. Dėl specifinės kriaušės pailgos formos šis darbas reikalauja šiek tiek kruopštumo ir kantrybės. Kol dirbame su viena kriauše, kita (net ir ta, paruošta, tegul guli vandenyje su citrinos sultimis).

Kiekvieną kriaušę nusausiname ir dedame į pergamentinio popieriaus apskritimo vidurį. į išskabtuotą ertmę įdedame po 10g šokolado, sulaužyto į nedidelius gabalėlius, tada dedame šaukštelį minkšto sviesto ir ant viršaus įberiame šaukštelį cukraus. (jei naudojame ne vanilės ankštį, o ekstraktą, ekstraktą sumaišome su minkštu sviestu, prieš jį dedant į kriaušės ertmę). Įstatome vanilės ankštį į vidų, visą kriaušę iš išorės pašlakstome trupučiu citrinos sulčių, apiberiame trupučiu cukraus,  ir gražiai apgaubę popieriaus kraštus surišame viršuje kaspinėlį, panaudodami šiaudų juostelę arba kepimui skirtą juostelę. Padarome gražų užrišimą, kad prie stalo jį būtų lengva ir malonu atrišti:)

keptos kriauses desertui

Paliekame taip paruoštus paketėlius pastovėti nžbent 45 minutes (geriausia jas pasiruošti ryte ar iš vakaro ir laikyti šaldytuve, kol prireiks kepti). Įkaitiname orkaitę iki 170C, sustatome paketėlius su kriaušėmis į kepimo skardą ir kepame 40-45 minutes, arba kol jos pasidaro minkštos, tačiau dar laiko formą, nesugriūna. Pateikiame neišvyniotą kriaušę lėkštėje, kartu su plakta grietinėle arba ledais.

keptos kriauses en papilote

Idėją šiam patiekalui pasiskolinau iš J. A. Hobbs knygos „Scrumptious Food for Family and Friends”.

 

 

Vienas komentaras apie straipsnį "Kepta kriaušė en papilote"

  1. Nida:

    Daivut:) Paskambint prižadu, bet kaip bus su laiku – nežinau… Bet labai džiaugiuosi, kad esi sveika!

  2. Daiva:

    Nidut, aš sveika, gali pas mane drąsiai į svečius užsukt!:))

  3. Nida:

    Labai stengsiuosi nepasigauti kokio viruso:) O jau šiltus rūbus iš visų pakampių traukiu, matuojuosi, ar dar tinka:) Tu svarbiausia neįsisirk, nes simptomai grėsmingai skamba…:(

  4. Dovilė:

    Nida, šiltai apsirenk;-) Ir kokio šlykštaus viruso nepasigauk.
    Aš kaip sudaužyta savaitę jaučiuosi ir nesuprantu, ar virusai jau mane ima ima, bet nepaima, ar tik poilsio trūksta. Kadangi gulėjimas lovoje ne visad pailsėti padeda, tai reik ropštis iš lovos ir ką skanaus šeimai gaminti.

  5. Nida:

    Labas, Juste. O aš ir galvoju – ko man niekas laiškų per „susisiek” nerašo:) Bus proga pakankinti šio tinklapio dizainerį su prašymais paremontuoti:) Kad būtų papraščiau, gali man brūkštelt į n.degutiene eta gmail taškas com

  6. Justė:

    Sveika Nida,
    Skiltyje „Susisiek” yra kažkokia klaida, neužkrauna kontaktų formos, nerandu Jūsų el.pašto adreso, o norėčiau brūkštelt laiškelį. 🙂

  7. Nida:

    Grita, tai čia tavo šeimyna gripo išguldyta?… Oi kaip užjaučiu… Linkiu pergalingos kovos su tais nelemtais virusais.

  8. grita:

    Aciu,Nida uz linkejimus,apsiziurejau,kad patapau anonime.Kas liecia gripa,tai labai saugokis,nes labai bjaurus.Visiskai nera jegu ir baisus viso kuno lauzymas.Geros keliones.

  9. Nida:

    Labai užjaučiu dėl gripo… Skaitau naujienas LT dienraščiuose ir šiurpstu nuo gripo epidemijos mastų… Ir visuomet galvoju, kokie laimingi (ir sveiki) žmonės gyvena šiltuose kraštuose, kad ir Izraelyje: jokių ligų. jokių antibiotikų, jokių epidemijų. Juk mūsų vaikai, kol išauga, prisivalgo tiek chemijos per visą savo gyvenimą, nuo bronchitų, anginų, kosulių, gripo…. Br… Skrendu poryt į Lietuvą ir bijau užsikrėsti:) Sveikit visi kuo greičiau!!!

  10. Anonimas:

    Labai originalus desertas,mano seimyna visa isguldyta gripo,bet kai pasveiksiu ,butinai pagaminsiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *