Kažkodėl kepta anties krūtinėlė yra tas patiekalas, kuris paminimas tada, kai norima ką nors išgąsdinti kulinarija:) Kažkada vieną paskaitą skaičiusi psichologė pateikė pavyzdį, kad geros šeimininkės kvalifikacija gali būti įvertinta būtent pagal tai, ar ji moka teisingai iškepti anties krūtinėlę:) 

Tai jei jūs iki šiol baiminotės šio proceso, galite daugiau nesibaiminti. Arba baimę neteisingai iškepti krūtinėlę verčiau pakeiskite nerimu, kad po tos krūtinėlės kepimo virtuvę teks neblogai pašveisti:)) Bet bent jau už virtuvės šveitimą kulinariniai pliusai kol kas nėra skirstomi:))  

Pirmas dalykas, reikalingas sėkmingai iškepti anties krūtinėlę – tai geros anties gera krūtinėlė. Paprasta, kaip du kart du. Esu bandžiusi ir rizikavusi su lietuviškomis antimis, bet rizika yra milžiniška, ir turite būti jai pasiruošę. Čia kaip su lietuviška jautiena – tai kas, kad jau turime teisingų jaučių veislių, bet arba juos išaugint nemokam, arba teisingai mėsos nesubrandinam, arba ne taip kepsnį išpjaunam… 

Su antim panašiai. Nors Lietuvos ūkiuose antys aginamos, bet jei jau man reikia 100% garantijos, nes anties krūtinėle ketinu vaišinti ne šeimos narius (kurie atlaidesni mano tiekėjų ieškojimams), niekuomet nerizikuoju ir perku verčiau šaldytą, bet…. vengrišką antieną. Skirtingai nuo daugelio lietuviškų, vengriškų ančių krūtinėlės minkštos, mėsingos, ne pernelyg riebios.

Krūtinėlei kepti reikia nedaug laiko. Čia ne kalakutas, ir ne avies koja, todėl viską pasiruoškite taip, kad neužtruktumėte su garnyrais ir priedais. Verčiau jie tegul paruošti laukia šiltai, nei perkepta krūtinėlė, kuri bus sausa ir ne tokia skani. 

Kepant antienos krūtinėlę taisyklės paprastos ir jų nedaug: pirmiausia nuplauname krūtinėles ir jas gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Tada labai labai aštriu peiliu įpjauname odeles kryžiuku, gana tankiai, kad kepant pasišalintų riebalai. Antienos krūtinėles odele į apačią dedame į šaltą keptuvę ir ją užkaičiame. Kepame nejudindami tol, kol visi riebalai iš odelės išteka, ji tampa apskrudusi, traški. Tai vienai pusei užtruksite 6-10 minučių, priklausomai nuo to, kokio storumo odelė. Tada krūtinėles apverčiame, dar pakepiname 3-4 minutes kitą pusę, ir galiausia dedame į įkaitintą orkaitę (170C). Kepame dar 8-10 minučių (iki medium rare), arba apie 12 min iki well done. Ir tada – labai svarbu!! – paliekame krūtinėles “pailsėti” uždengę aliuminio folija apie 3-4 minutes. Tik tada pjaustome ir patiekiame svečiams. 

Dažniausiai krūtinėles pabarsrau druska ir pipirais prieš pat kepimą. Tačiau šiandien išbandžiau žymiojo Danijos šefo Claus Meyer receptą, kuomet antienos krūtinėlės marinuojamos po pirmosios kepimo dalies, ištraukus jas iš keptuvės, o tik paskui baigiamos kepti orkaitėje. Man patiko! Patiekiau jas su kokosų piene virtais ryžiais, garuose troškintomis daržovėmis ir bruknių džemu. Pamėginkite ir jūs:) 

Gerai iškepti anties krūtinėlę – nėra taip labai sudėtinga.
Patiekite keptą anties krūtinėlę su bruknių ir kriaušių uogiene

Keptos anties krūtinėlės pagal Claus Meyer

2 asm

2 anties krūtinėlės

3 šakelės čiobrelių

1 šaukštas cherry (ar kito švelnaus) acto

Druskos ir grūstų juodųjų pipirų

Anties krūtinėlių odelę įpjaukite kryželiu. Sudėkite į keptuvę odele į apačią, užkaiskite. Kepkite kol odelės taps traškios, tada apverskite kita puse ir kepkite dar apie 3-4  min. 

Išimkite iš keptuvės ir sudėkite krūtinėles į karščiui atsparų indą, kuris tinka kepti orkaitėje. Sumaišykite čiobrelių lapelius su actu ir šiuo mišiniu palaistykite apkeptas krūtinėles iš abiejų pusių, tada pabarstykite druska ir pipirais. Šiek tiek pamasažuokite krūtinėles, kad marinatas įsigertų. Palikite taip marinuotis apie 15 minučių. 

Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 170C. Indą su krūtinėlėmis dėkite į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių. Išimkite iš orkaitės, uždenkite aliuminio folija, ir palikite pastovėti prieš pjaustant ir patiekiant apie 3-4 minutes. 

  1. Gintarė:

    Nida! Jei Jūs dabar stovėtumėte netoliese- aš Jus išbučiuočiau! :)))))) Kad kas būtų matęs, kokioj aš euforijoj šokinėjau pagal šituos patarimus iškepusi anties krūtinėlę! Kokia ji sultinga ir minkšta gavosi, o oda traški! Kažkoks kosmosas buvo, negaliu patikėti, kad bereikalo taip ilgai delsiau. Turiu būtinai išsisaugoti patarimus receptų knygoj, kad vaikams liktų! Aš išmečiau įpakavimą, tai nežinau ar vengriška buvo, bet Liuksemburge nesu niekad mėsa ir žuvim nusivylus. Ačiū!

  2. Nida:

    Kaip faina, Edita!!! Mes tikrai dažnai galim daug daugiau, nei patys apie tai žinom:)

  3. Edita:

    Aciu, Nida, uz si recepta. Viska pateikiate aiskiai ir paprastai. Tik perskaiciusi Jusu recepta, supratau, kad ir as galiu iskepti anties krutinele 😁 Gaminau seimai, puikiai pavyko. Aciu

  4. agne:

    sveiki, o i orkaitę kaip dėti – ar odele į viršų ar odele ant dugno ?

  5. Nida:

    Sveiki. Galbūt aš neatradau Lietuvoje patikimo augintojo (bet bent jau tada, kai šis receptas buvo rašomas, tikrai buvo daug nusivylimų), bet pernelyg dažnai “užlėkiau” ant pernelyg kietos krūtinėlės mėsos… Kepk nekepęs, o mėsa buvo neįkandama ir gyslota…. Todėl kai jau krūtinėlę gaminu svečiams, nerizikuoju su lietuviška… Kai sau – velniai nematė…. Bet gal jau viskas OK, gal ūkininkai jau moka užauginti, gal jau turi tinkamų veislių ančių?.. Čia kaip ir su jautiena. Prieš penkerius metus normalios jautienos Lietuvoje su žiburiu nebūtum radęs, nebent karvienos… O dabar prašau kokios puikios kokybės jautukus ūkininkai augina! Tad gal ir su antimis tas pats…

  6. Anonimas:

    Laba diena, auginame antis savo poreikiams. Kodėl vengrų užaugintos antys geresnės?

  7. Nida:

    Aiste, šias parsivežiau iš Lenkijos, parkeliaudama iš komandiruotės:) Jei manęs neapgauna mano atmintis, lyg mačiau jų Assorti… Bet reiktų pasitikslinti.

  8. genovaite:

    Kiek nedaug tereikia zinoti,kad gautume puiku gamini. ACIU!uz pasidalinta recepta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.