Kai mano mama vaikystėje pagamindavo štai šiuos paplotėlius, jų paragaudavo net tie, kurie tvirtindavo, jog kepenėlių į burną neima! Tėvai išsprogdindavo akis matydami savo atžalas, prašančias dar kąsnelio:) Man taip ir išliko prisiminimuose sultingų “blynelių” skonis, o patiekalas gardus būdavo tiek šiltas, tiek atšalęs. Šiandien, prisiminusi šį vaikystės patiekalą, paskambinau mamai ir išklausinėjau, kaip ji tuos paplotėlius gamindavo. Ši kvatojo, kad štai ir “Nidosreceptai” teiraujasi jos patarimų:)

Aš nežinau daug būdų kaip virtuvėje panaudoti kepenėles. Dažniausiai iš jų gaminu paštetą, arba tiesiog pakepinu su svogūnais, ir pateikiu su šviežiomis virtomis bulvėmis. Tačiau šįkart siūlau jums išmėginti ir šiuos labai greitai paruošiamus paplotėlius. Jų galite prikepti su atsarga, kadangi paplotėliai puikiai stovi kelias dienas šaldytuve, o persigėrę kepintų svogūnų ir pomidorų padažu jie įgauna visai kitokį, sako, net geresnį skonį!

Paplotėlių pagaminimui jums prireiks virtuvinio kombaino, turinčio smulkinimo peilį, arba paprasčiausios mėsmalės. Tiks paukštienos, kiaulienos arba veršienos kepenėlės. Aš šiam patiekalui panaudojau ožkienos kepenėles. Padažui paskaninti karštai rekomenduoju Buga’s čili ir granatų padažą. Jis suteiks visam patiekalui saldumo, aitrumo ir praturins skonį.

Kepeneliu paploteliai-11_Vertical
Kepenėlių paplotėliai – minkšti ir sultingi
Kepenėlių paplotėliai su pomidorų, svogūnų ir čili pagardu
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Kepenėlų paplotėliams
  1. 1/2 kg šviežių kepenėlių
  2. Pieno
  3. 2 vidutinio dydžio svogūnai
  4. 2 česnakų skiltelės
  5. 2 kiaušiniai
  6. 4 šaukštai džiūvėsėlių
  7. 2 šaukštai manų kruopų
  8. Druskos, pipirų
  9. Aliejaus kepimui
Pomidorų, svogūnų ir čili pagardui
  1. 2-3 svogūnai, supjaustyti plonais žiedeliais (tiks ir raudoni, ir geltoni svogūnai)
  2. 2 šaukštai pomidorų koncentrato
  3. 2 šaukštai (arba pagal skonį) Buga's čili ir granatų padažo
  4. Druskos
  5. Kapotų šviežių petražolių
Instrukcijos
  1. Kepenėles nuplaukite, nusauskinkite, jei jos didelės - supjaustykite gabalais. Sudėkite į dubenį ir įpilkite pieno tiek, kad apsemtų visus kepenėlių gabalėlius. Palikite pastovėti bent valandą laiko. Tada išpilkite pieną, kuriame mirko kepenėlės, o šias nusausinkite.
  2. Į virtuvinio kombaino indą suberkite pasmulkintus svogūnus ir česnakus, ir pulsuojančiais judesiais susmulkinkite. Suberkite kepenėles, vėl pasmulkinkite. Įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsius ir manų kruopas, įberkite druskos ir pipirų, ir viską gerai susmulkinkite ir sumaišykite tame pačiame virtuvinio kombaino inde.
  3. Tą galite atlikti ir su mėsos malimo mašinėle: ja sumalkite kepenėles, svogūnus, masę sumaišykite su lengvai išplaktais kiaušiniais ir džiūvėsiais, bei manais.
  4. Tešla turi gautis skysta, tarsi blynų.
  5. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Šaukštu dėkite kepenėlių masės ir formuokite nedidelius paplotėlius. Kepkite iš abiejų pusių, kol patamsės, truputį apskrus. Išimkite iš keptuvės į lėkštę ir tęskite su likusia kepenėlių mase.
  6. Kai visi palotėliai bus iškepti, įpilkite šlaką aliejaus ir suberkite žiedeliais pjaustytus svogūnus. Kepinkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, kol svogūnai suminkštės, taps permatomi, bet neapskrus, neparuduos. Pabaigoje sudėkite pomidorų pastą bei Buga's čili ir granatų padažą, įpilkite kelis šaukštus vandens, kad masė būtų skystesnė, viską išmaišykite, pagardinkite druska.
  7. Sluoksniuokite kepenėlių paplotėlius perdėdami juos pomidorų ir svogūnų bei čili padažu, ir pabbarstydami kapotomis petražolėmis. Patiekite šiltus arba palikite atvėsti, padažui susigerti, ir valgykite šaltus.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/
Liver patties with sweet onion chili dressing
Liver patties with sweet onion chili dressing

 

 

Liver patties with Sweet Tomato, Onion and Chili Sauce ( 4 persons ) 

Liver patties:

1/2 kg of turkey, or chicken, or goat liver

milk

2 medium onions, roughly chopped

2 garlic cloves

2 eggs

4 tbsp breadcrumbs

2 tbsp semolina

Salt and freshly ground black pepper

Vegetable oil for frying

Sweet Tomato, Onion and Chili sauce: 

2-3 onions, chopped

2 tbsp tomato concentrate

2 tbsp (or acording to taste) Buga’s Chili and Pomegranate Sauce

A pinch of salt

Fresh parsley, chopped

Wash the liver and pat dry. Cut larger peaces into smaller ones. Put liver in a bowl and add milk so that all liver is covered. Leave to sit for at least an hour in room temperature. Drain the liver and discard the milk.  Using the blender chop the onions and garlic. Add the livers and contnue chopping. Add eggs, breadcrumbs and semolina, salt and generous amount of black pepper, and continue chopping further until all ingredients are cimbined. You will get thin consistency, similar to pancakes’ batter.

Heat a small amount of oil in a skillet to the medium heat. Using a spoon laddle liver batter and shape the small round patties. Fry on both sides until they are crisp. Remove patties from the pan and continue with the rest of the liver batter.

When all patties are done, pour some oil to the same skillet and add sliced ​​onions. Fry on low heat , stirring constantly, until onions soften, become translucent. At the end add the tomato paste and Buga ‘s Chili and Pomegranate sauce, pour few tablespoons of water to make sauce thin, mix well, heat through and season with salt to taste.

Place one layer of liver patties in a medium size container. Add few spoons of sweet Tomato, Onion and Chili sauce, deviding it on top of every patty, and finish with some chopped parsley. Stack second layer of patties on top and continue further with the remaining sauce, parsley and patties. Leave to marry the tastes for a few minutes.

Serve this dish either warm or cold as an appetizer.

 

  1. Nida:

    Oi kaip malonu, Rima!! Vadinasi mano vaikystės skoniai pritapo ir kituose namuose:)

  2. Rima:

    Receptas labai geras! Kepeneliu paploteliai tirpsta burnoj. Labai aciu uz recepta, Nida!

  3. Edita:

    Ačiū Dovilei,pasirodo šaldytuve pupso butelaitis Buga’s Sweet Chili .
    Vakar vyras buvo nusiustas į žvalgybą po Norfos parduotuvę ir grįžo su nemenku grobiu! Ačiū Jums.

  4. Egidija:

    Esu kepeneliu megeja. Gaminau siandien. Gavosi greiti, skanus, nekasdieniski pietus. Aciu uz recepta! 🙂

  5. Nida:

    Edita, Buga’s padažų turėtų būti ir ne Vilniuje. Esu mačiusi Rimi, ir girdėjau, kad ypač didelis jų asotrimentas Norfose. Tie indeliai nėra dideli, tad gal nekrito į akį. Būtinai pasižvalgykite atidžiau!

  6. Edita:

    Nida,puikus receptas.Kartais būna toks etapas,kai negaliu praeiti pro kepenėles.Butinai gaminsiu.
    Labai suintrigavo Ožkienos kepenėlės.Ožkienos mėsos esu ragavusi būdama Sicilijoje.
    Esu ne Vilnietė.Labai jau skaniai ir viliojančiai atrodo tie Buga’s padažai.Kur Vilniuje galima jų įsigyti?

  7. Nida:

    Nu va, Odeta – pagaliau visa mūsų “chebra” vienoj vietoj:) Merginos, šiame recepte svarbiausia – negailėti svogūnų ir kiaušinių. Tada paplotėliai bus labai sultingi ir minkšti:) Nekantrauju sužinoti, ar jums patiko.

  8. Odeta:

    OOOO ir as cia:)))) Dovile, aciu Tau:) Siuo metu esu daugiau tik skaitove, nes tiesiog virtuvei laiko neuztenka, bet meile maistui valdo vis tiek:) O jau geram maistui niekada neatsispiriu, ka ir bekalbeti…o kepeneliu paploteliai tikras geris. Labai megstu kepeneles, dazniausiai jas greituoju budu pakepu su kokiomis tai darzovemis ar blynelius su kepeneliu idaru arba a la rusishkos aladijos (blyneliai) ir tiek, o cia Nida kaip visada, su nauja ideja….isbandysim tikrai, nes skamba super skaniai:)

  9. Nida:

    Dovile – ačiū:) Negaliu suprast iš kur tie kompleksai atsiranda? Aš maniau, kad kompleksuoja tos, kurios neturi potraukio šeimininkauti, ar joms niekas nesigauna, kad ir ką bemėgintų… O kad kompleksuoja tos, kurios mėgsta virtuvėje sukiotis tai jau man naujiena:) Čia gi pats geriausias hobis, dėl kurio mažų mažiausiai kaifuoja visi aplinkiniai (jau neskaitant pačios “hobininkės”:))

  10. Dovile:

    Labai tikslus pavadinimas kulinarinė wikipedia. Dar Odetos blogą prijungčiau ir gautųsi absoliuti tobulybė. Aš ilgą laiką kažkokį kompleksą jaučiau dėl savo polinkio šeimininkaut, nes niekaip su mano gyvenimo stilium nesiderino. Bet Nida ir Odeta mane neakivaizdžiai nuo to komplekso išgydė, nes jos moterys labai dalykiškos, stiprios ir nesibodi virtuvėje pasisukiot.

  11. Nida:

    Labai ačiū, Živile!! Kaip smagu, kad šiame tinklapyje randate naudingos informacijos, kad ja naudojatės! Man tai – pats didžiausias įvertinimas ir įkvėpimas:) Linkiu mums abiems ir visiems kitiems skaitytojams daug daug kasdienių džiaugsmų ir bendrų atradimų virtuvėje:)

  12. Živilė:

    Šis receptas pagaliau išprovokavo mane parašyti komentarą 🙂 Mudu su vyru be galo mėgstam kepenėles ir visada išbandom bet kokią naują jų paruošimo būdą. Labai ačiū, Nida, kad rašote ir dalijatės savo kulinarinėmis idėjomis. Jei nusprendžiu pagaminti kokį naują patiekalą, pirmiausia paieškau panašių receptų Jūsų tinklaraštyje. Galiu užtikrintai teigti, kad jūsų tinklaraštis yra manoji kulinarinė wikipedia 🙂 Beje, avienos ossobucco yra mano favoritas 🙂
    Ačiū ir labai lauksiu naujų įrašų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.