Gyvenimas kartais iškrečia neplanuotų pokštų. Gerai, jei tie pokštai vien džiugūs ir malonūs. Tačiau kartais viskas apsiverčia aukštyn kojomis tada, kai mažiausiai to tikiesi. Ne tik nesitiki, bet net esi visiškai kitame pasaulio pakraštyje, mažiausiai 24 valandų kelio lėktuvais iki namų, ir bėdai nutikus turi vos tris valandas pasikeisti skrydžiui, atšaukti susitikimus, susipakuoti lagaminus, ir kuo greičiau skristi namo…

Kaip absurdiškai tai beskambėtų, bet jei ne nelaimės, jei ne artimiausių žmonių ligos, turbūt nė nežinotumėm kiek gėrio mus supa. Kiek atjautos, kiek draugiškumo, meilės ir palaikymo kiekviename žingsnyje spinduliuoja aplinkiniai žmonės – artimi draugai ir vos pažįstami… Prieš švintant atsikėlusio kaimyno atidaryti varteliai, kad nė vienos minutės negaiščiau skubėdama į ligoninę. Ir net patyliukais nuvalytas apšąlęs automobilio stiklas… Šviežios sulos butelis, padėtas prie durų jau šeštą ryto, kad pavasario eliksyru pasistiprinčiau pati ir būtinai į ligoninę nuvežčiau lauktuvių. Nuoširdi malda žmogaus, su kuriuo mus iki šiol siejo tik darbiniai santykiai. Bažnyčioje kažkieno uždegta žvakelė. Trumpa sms žinutė „galvoju apie jus”. Gėlių puokštė, pristatyta kurjerio…. Žinojimas, kad galiu bet kuriuo paros metu paskambinti ir paprašyti pagalbos… O kur dar daktarai, seselės, slaugės, kurie, rodos, 24 valandas gyvena ne savo , o kitų, visiškai svetimų žmonių skausmu ir rūpesčiais…. Kiek atjautos, kiek pasiaukojimo, kiek šilumos, kiek pagalbos ir paguodos… Kiek profesionalumo, žinių ir kantrybės. Kiek padrąsinančių žodžių, jog „viskas bus gerai”… 

Tai buvo bene ilgiausios, bet kartu ir trumpiausios mano gyvenime dešimt dienų. Stresas jau praeity, todėl metas mėgautis kiekviena džiugia akimirka – kad ir šia saulėta pavasario diena. Būtent pavasario išsiilgusioms akims ir pilvui skirti ir šie mieli samanoti keksiukai:) Jei kepėte mano žaliąjį keksą, prisimenate, kad skaisčiai žalia kekso spalva išgaunama sutrynus šviežius (arba šaldytus) špinatus, čia nenaudojami jokie sintetiniai dažikliai. Kada jei ne dabar, kai gamta bunda ir tuoj pažers žalumynų, salotų ir vitaminų, pasilepinti šiais žaliais mišką primenančiais gardėsiais?:) Pasilepinti, ir iš visos širdies pasidžiaugti, kad esat ir gyvi, ir sveiki. 

Beje, jei dar neturite planų šventėms, šie keksiukai bus tikra puošmena ant jūsų Velykinio stalo, pamatysit! 

Kepant špinatų keksiukus itin pasitarnaus kokybiška virtuvinė technika!
Skaisčiai žalia spalva – jokių sintetinių dažiklių, vien špinatai!
Iškepusių keksiukų kepurėles teks nupjauti, nes iš jų gaminsite trupinius
Štai jie – samanoti keksiukai, atrodo ką tik parnešti iš miško:)
Špinatų keksiukai – vienas sveikesnių kepinių, be to tikra stalo puošmena.

Keksiukai „Samanotas miškas”

12-14 vnt

Keksiukams:

  • 400 g šviežių (arba šaldytų) špinatų
  • 3/4 stiklinė aliejaus (tiks rapsų, saulėgrąžų, alyvuogių)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 3/4 – 1 stiklinė (priklausomai kaip mėgstate saldžiai) cukraus
  • 2 stiklinės kvietinių miltų
  • 2,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 ekologiškos citrinos nutarkuota žievelė 

Kremui ir dekoracijai:

  • 250 ml 36% riebumo grietinėlės
  • 250 g mascarpone sūrio
  • 2 šaukštai cukraus pudros
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • šviežių uogų: granatų, mėlynių, šilauogių ar kitokių, taip pat žalumynų

Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Keksiukų kepimo indo ertmėse išdėliokite popierinius „sijonėlius”. 

Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atitirpinkite, tada sudėkite į kiauraindį ir palikite nuvarvėti. Gerai nuspauskite, kad špinatai liktų kuo sausesni. Šviežius špinatus nuplaukite ir nusausinkite, tada sudėkite į blenderį, ten pat supilkite aliejų ir susmulkinkite viską iki vientisos skaisčiai žalios tyrelės. 

Elektriniu plaktuvu plakite kiaušinius su cukrumi kol masė taps labai puri ir balta (jos apimtis turėtų patrigubėti). Plona srovele supilkite špinatų mišinį, nuolat plakdami. Atskirame inde sumaišykite miltus ir kepimo miltelius ir persijokite tiesiai į indą su kiaušinių ir špinatų mase, suberkite citrinos žievelę ir išmaišykite (neplakite pernelyg ilgai, tik kol susijungs ingredientai). 

Tešlą supilstykite į paruoštas keksiukų formeles, iki pat jų viršaus. Kepkite orkaitės viduryje, apie 25 minutes, arba kol įkišę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą. Išimkite keksiukus iš orkaitės, ir pilnai atvėsinkite juos išėmę iš kepimo formos ir sudėję ant grotelių.

Paruoškite kremą: į elektrinio plaktuvo indą supilkite grietinėlę, sukrėskite mascarpone sūrį, įberkite cukraus pudros ir plakite viską baltymams plakti skirta šluotele, kol kremas taps labai tirštas. Pabaigoje supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. Kremą sukrėskite į konditerinę rankovę (arba polietileno maišelį) ir laikykite šaldytuve kol prireiks. 

Nupjaukite kiekvieno keksiuko viršūnėlę (lengviausia tą padarysite dantytu peiliu). Šias nupjautas dalis pirštais švelniai suplėšykite iki smulkių trupinių. Ant kiekvieno keksiuko užspauskite pagaminto kremo kalnelį (lengviausią jei naudosite konditerinę rankovę). Ant kremo uždėkite paruoštų trupinių, labai švelniai įspaudžiant juos į kremą, kad geriau prilptų. Papuoškite uogomis ir žalumynais. Keksiukus laikykite šaldytuve. 

Recepto šaltinis – Moje wypieki

Komentarų apie "Keksiukai – Samanotas Miškas": 25

  1. Ieva:

    Dėkoju, Nida, Jums už šį fantastišką receptą. Mano vyras užsiprašė tradiciškai Velykoms ką nors saldaus. Kai pasakiau, kad bus su špinatais buvo labai skeptiškai nusiteikęs:)) Bet galiausia jam labai patiko.

  2. Nida:

    Labai miela girdėti, Indre!! Šaunuolė, kad būdama „ne mėgėja kepti” ėmėtės šio iššūkio 🙂

  3. Indre:

    Superiniai keksiukai net man ne mėgėjai kepti gavosi super skonis!!! Ačiū

  4. Gerda:

    Sveiki, Nida. Esu kepusi keksiukus ir dekojau uz nuostabu skoni ir vaizda ir vel ju noriu 🙂 tik dabar turiu klausima – esu nusipirkusi spinatu miltelius. Jie dziovinti ir sutrinti, atrodo kaip pudra. Ar tokie milteliai tiktu vietoj svieziu ar saldytu? Gal isivaizduojate kiek milteliu reiketu deti? DEKOJU!!!

  5. Nida:

    Indre, dėkui už komplimentą! O keksiukai juk vienas paprasčiausių kepinių, tad išdrįskite tikrai, labai nedaug šasų, kad nepasiseks. Ir tikiuosi, kad patiks rezultatas:)

  6. Indre:

    Suintrigavote!!! Nesiseka man su keksiukais na bet taip ir kila noras pabandyti dar karta,o gal…. nes jūsų gaminiai miela Nida atrodo fantastiškai 👍

  7. Nida:

    Justina, medus yra saldesnis nei cukrus (jis turi ir poskonį, bet ne visiems tas poskonis nepatinka:)). Aš dėčiau maždaug pusę cukraus normos, jei naudočiau medų, jei mėgstate saldžiau – maždaug ⅔ kiekio. (pvz., 1 stiklinė cukraus keičiama ½-⅔ stiklinės medaus).

  8. Justina:

    Labai puikus receptas, tačiau ar galima būtų įdėti medaus? Jei taip, kaip tokiu atveju keistūsi cukraus kiekis?

  9. Nida:

    Lijana, bijau jus suklaidint. Greičiausiai taip, bet kadangi nesu išbandžiusi, tai negaliu tvirtinti 100%. Yra tam tikros taisyklės, kuriomis reikia vadovautis miltus (turinčius glitimo) keičiant beglitiminiais ingredientais. Kai kur galima tik dalį keisti, kai kur ir visą kiekį. Dėl šio konkretaus kepinio tikrai neturiu atasakymo. Sorry….:(

  10. Lijana:

    Miela Nida,gal galėčiau kvietinius miltus keisti į migdolų miltus?

  11. Giedrė:

    Wow wow wow!!!!!
    Šitaip nustebinta ir susižavėjusi buvau tikrai labai seniai!!
    Šių keksiuku grožiu buvau nustebinta dukros darželyje per gimtadienio šventę… nė minties nebuvo, jog jie pagaminti namuose… Kai tik sužinojau… jau sekančią dieną išbandžiau ir aš 🙂
    Puikūs, nuostabiai gražūs ir labai skanūs!!!
    Ačiū, Nida, už tokią puikią idėją!!!!

  12. Gerda:

    Nida, noriu labai padekoti. Nuostabus keksiukai – tiek skonis, tiek vaizdas. Visi buvo suzaveti, net as pati!!!

  13. Nida:

    Visi mato vienteai, kuriuos naudoju, paaiškinti specialiame skyriujue, viršutiname dešiniame kampe, mėlynoje juostoje, šalia skyrelio „apie mane”. Ten rasite ir standartinės stiklinės taplą.

  14. Ramunė:

    Dar į špinatù temà. Kadangi esu kepusi Jūsù špinatù keksà ir jo nuostabia žalia spalva nieks nesuabejojo, manau, kad šiems keksiukams atitinkamai galima špinatù kiekį mažinti iki 200g, nes visi kiti kiekiai labai panašūs. Taip ir bandysiu:)

  15. Nida:

    Emilija, manau galima būtų visų pirma dėti šiek tiek mažiau špinatų (kokius 300g), spalvai tas neturėtų pakenkti. Ir dėti kokių nors stipresnių prieskoninių kvapų – daugiau citrinos žievelės ir net citrinos ekstrakto. Turėtų šiek tiek sumažinti špinatų skonį.

  16. emilija:

    Pabandziau, labai grazus ir geri gavosi. Bet man asmeniskai labai daug spinatu skonio juose, gal galima buti ji siek tiek kazkuo ” paslepti”?

  17. Ramunė:

    Oi, Nida, tik įsivaizduot galiu kiek išgyvenimų turėjot.. kai supranti koks trapus tas žmogaus gyvenimas, baisu ir kvėpuot:( Laikykitės! Ir dėkui už puikią idėją!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *