Stovint ant metų sandūros slenksčio, visuomet norisi apžvelgti tuos, nueinančius, ir smalsu “paburti” kokie bus ateinantys! 

2017-ieji, manau, daug kam buvo kulinarinių eksperimentų ir tobulėjimo metai. Sprendžiant iš mano blog’o lankytojų, kurių skaičius kasmet išauga keletu tūkstančių, tai buvo metai, kuomet ne vienas atrado gaminimo džiaugsmą, o augimas buvo bene didžiausias. Jau ne pirmus metus labiausiai skaitomas mano blog’o įrašas – tai suši! Per 2017-uosius šį strapisnį perskaitė net 24643 žmonės. Vos šimtu skaitytojų nusileido… humuso receptas!! Už šią antrą vietą tikriausiai reiktų padėkoti Agnei Jagelavičiūtei, kuri, turėdama bene didžiausią armiją FB sekėjų, pasidalino nuoroda į mano blog’ą su šiuo įrašu, ir taip humusas išsiveržė į lyderius:) Kita vertus, labai džiugu, kad domimės ir atrandame kitų šalių virtuves, naujus prieskonius ir naujus patiekalus savo meniu!:) Garbingą trečiąją vietą tarp mano blog’o skaitytojų užėmė avižų ir bananų blynai be miltų (18850 perskaitymų), ir tai visiškai paneigė mitą, kad lietuviai nesidomi sveika mityba!:) 

Nuo metų pradžios jūs visi perskaitėte daugiau nei 1,5 milijono šio blogo, kuriamo jau devynerius metus, puslapių!! Mano FB puslapis, 2017-ųjų sausio 1d. turėjęs 12000 sekėjų, metų pabaigoje turi visus 18000! Tad nuoširdus ačiū jums, skaitantiems, besidalinantiems, kepantiems, verdantiems, komentuojantiems, rekomenduojantiems ir virtualiai draugaujantiems su manimi! 🙂 Jei iš įsibėgėjimo taip pavarysim ir kitąmet, tai visi kartu pasieksim ir visus 25000!!:) To sau (ir jums) labai linkiu!

Rašydama savo blog’ą stengiuosi išlaikyti balansą tarp saldumynų ir mėsos patiekalų, tarp sveikuoliškų ir įprastų receptūrų, tarp egzotiškų ir kasdieniškų patiekalų. Man ypač smagu, kai šio blog’o dėka žmonės atranda dar neragautus ingredientus, atgamina senoviškus receptus, išdrįsta sujungti vienų šalių virtuves su kitomis. Man labai patinka, kai skaitytojai klausia ir teiraujasi, ieško pagalbos ir patarimų, o aš, kur bebūčiau ir kada tai benutiktų, visuomet stengiuosi suteikti skubią pagalbą:) Tačiau jei jūs turite kokių nors konkrečių pageidavimų, jei turite pastabų ir pasiūlymų – nesivaržykite juos surašydami man asmeniškai arba komentaruose. 

Na o dabar laikas praskleisti skraistę ir užmesti akį kokie kulinarine prasme bus ateinantys metai, ką valgys pasaulis, kuo žavėsis, ką gamins, ir kokių madų vaikysis. Bus įdomu pasibaigiant metams apžvelgti, ar tikrai taip ir nutiko, kaip išpranašavo žinovai:)

Taigi štai jos, tos 2018-ųjų maisto mados ir naujovės:

2018-aisiais vyraus augalinės, ne gyvulinės kilmės baltymai. Tad užuot 7 kartus per savaitę valgę mėsą, vis dažniau ją keisime avinžirniais, pupomis, tofu, tempe, bolivinėmis balandomis. Jau ko ko, o receptų su šiais ingredientias tikrai jums prižadu:) 

Ankštinės daržovės – puikus augalinių baltymų šaltinis

Šūkį “Sveikas žarnynas – sveikas žmogus” verta pasikabinti matomoje vietoje savo virtuvėje. Štai todėl ant bangos bus fermentuoti produktai ir sveiki probiotikai (kimči, raugintos daržovės, kombucha (fermentuota arbata), kefyras, jogurtas).

Kimči rojus Pietų Korėjoje

Kasmet iškrenkamas ir regionas arba šalis, kurios virtuvė bus ant bangos. Pernai tai buvo Japonija ir P. Korėja, na o šiemet kulinarinio pasaulio centru skelbiami Artimieji Rytai! Ko jau ko, o šios virtuvės šedevrų apstu mano blog’e, o bus jų dar daugiau, prižadu! Tad pasirūpinkite, kad spintelėse turėtumėte tipinių Artimųjų Rytų prieskonių – kardamono, kumino, harisos, zaataro – nes visų jų tikrai prireiks kitąmet!

Kavos pardavėjas Dohos senamiestyje

2018-aisias maiste bus plačiai naudojamos gėlės. Ir tikrai ne vien patiekalų puošimui! Rožių žiedlapių kvapais bus gardinami desertai ir sriubos, grečiausiai teks paragauti pelargonijų ledų, mėsos ar žuvies padažo su šeivamedžiais, desertų ir net salotų, paskanintų lavandų žiedais … 

Neužmirštuolės… nevalgomos, bet tokios gražios… 🙂

Vis populiaresnis pasaulyje tampa maisto ruošimas be atliekų. Taip vadinamas from root to stem (nuo šaknų iki stiebų) gaminimas bus ne tik madingas, beti ir naudingas aplinkai. Išmetamo maisto kiekiai pasaulyje yra visiškai absurdiški, o dažnai į šiukšliadėžę keliauja tos daržovių dalys, kurios turi naudintų maisto medžiagų, vitaminų ir puikiai tinka patiekalams ruošti. Todėl nesistebėjite 2018-aisiais užtikę obuolių žievelių čipsų, ridikėlių lapų pesto, skrudintų morkų stiebų, kepintų kalafiorų kotų, ar petražolių bei salierų stiebų sriubos. 

Maistas be atliekų

Madinga bus gyva ugnis – kitaip sakant, grįžimas prie maisto ruošimo ne spragtelint elektrinės kaitlentės mygtuką, bet pažabojant gyvas liepsnas. Kiti dar tai vadina grįžimu prie kaubojiškos virtuvės:)) Ne vienas geriausias pasaulio šefas iš komfortabilios virtuvės jau persikėlė į lauką, ir savo svečiams siūlo vien rūkytų, keptų ant žarijų patiekalų. Mes, dūmo kvapą dievinantys lietuviai, kaip retas kitas suprantame lauže gamintų patiekalų privalumus. Daugelio keiksnojama trumpa vasara ir trumpas grilio sezonas tikrai nėra kliūtis mėgautis ant grotelių keptais patiekalais ištisus metus, kai yra tokie išradimai kaip Big Green Egg, kurie gyvą ugnį ir dūmo aromatą garantuoja ištisus metus. 

Big Green Egg virtuozo meistriškumo pamoka

Apie visas šias maisto naujoves visai prieš pat Naujuosius LRT laidoje “Šeštadienio Labas Rytas” kalbėjomės su bičiuliu Arnu Mazėčiu, o pokalbio įrašą galite pamatyti čia

Belieka tik palinkėti sėkmingų, skanių, sveikų ir atradimų pilnų Naujųjų 2018 Metų! 

Komentarų apie "Kas maisto pasaulyje mūsų laukia 2018-aisiais?": 2

  1. Nida:

    Ačiū!!! Kuo daugiau naujų išbandymų ir naujų sėkmių 2018-aisiais!!:)

  2. Anonimas:

    Na bus tikrai idomus kulinariniai metai…Azijietiska vietuve! Dekui, Nida uz visu metu receptus. Daug ka isbandziau ir viskas kaip visada skanu. O siandien jau antra bleka kepu tavo lenkiska varskes pyraga :))) jis tikrai stebuklingai istirpsta is blekos:))
    Laimingu, kurybingu, gardziu, sveiku kulinariniu metu, Nidute! Teauga skaitytoju skaiciumi tavo blogas, o jis is tiesu labai idomus, grazus!🎉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.