Kai izraeliečiai skundžiasi niekaip nesibaigiančia ir visus į depresiją genančia žiema, per kurią sausio mėnesį temperatūra niekaip nepakyla daugiau nei +15C laipsnių, aš jiems imu deklaruoti lietuviškosios žiemos realijas, išreištas skaitine laipsnių forma. Jie kelis kartus perklausia, ar aš įsitikinusi, kad temperatūra mūsų šalyje matuojama laipsniais pagal Celsijų, o ne Farengeitą. Šitiems žmonėms tikrai neįmanoma suprasti, kaip galima funkcionuoti, kai spusteli -25C speigas. Jie netiki, kad žmonės esant tokiai temperatūrai dirba, keliauja, kad vedžioja šunis (kurie, skirtingai nuo čionykščių keturkojų nebūtinai aprengiami storomis striukėmis ir megztiniais).

Tiesą pasakius, man net šiurpas per kūną laksto, kai matau savo kompiuterio ekrane šviečiančią temperatūrą Vilniuje. Bet kuo gi galiu padėti – nebent pasiūlymu kaip pasigaminti salotas, spalva primenančias vasarą, bet puikiai tinkančias speiguotam lietuviškam orui.

Salotoms naudojamas Halumi sūris – tai iš Kipro kilęs baltas sūris, nuostabiai tinkamas kepimui (jis neišsilydo). Viduržemio jūros kraštuose tai be galo populiarus produktas visuose grilio vakarėliuose ir kaip priedas su salotomis. Tikiuosi, kad Halumi (Halloumi) sūriu prekiauja ir Lietuvos delikatesų parduotuvės. Jei ne – išbandykite 22% baltą varškės sūrį, kuris, kiek bandžiau, vienintelis pasiduoda kepimui:)

Karštos žalios salotos su Halumi sūriu (4 asm)

20 mažų bulvyčių (idealiu atveju – šviežių)

200g šviežių šparaginių pupelių (jei nėra, naudokite šaldytas)

2 puodeliai šaldytų žalių sojos pupelių (su lukštais)

200g Halumi sūrio, supjaustyto maždaug 5mm storio juostomis

1-2 česnako skiltelės, sutrintos, ir sumaišytos su žiupsniu druskos

6 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 šaukštelis balto obuolių acto

Saujelė šviežių baziliko lapų (arba šaukštas džiovintų)

1/2 vidutinio raudonojo svogūno, supjaustyto plunksnelėmis

Užkaičiame didelį puodą vandens, pasūdome. Į verdantį vandenį sumetame bulves ir verdame kol jos pradės minkštėti (maždaug 7 minutes). Į tą patį puodą sudedame šparagines pupeles, užverdame. Paverdame 3 minutes ir sudedame šaldytas sojų pupas. Paverdame dar 2-3 minutes, kol sojų pupos iškils į paviršių ir pavirs minutę-kitą.

Nupilam vandenį, atskiriam šparagines pupeles, jas sudedam į indą ir uždengiam, pastatom šiltai. Pravėsintas sojų pupeles išlukštenam, taip pat pastatom šiltai. Bulves suveriam ant 4 medinių ar metalinių virbų.

Aliejų sumaišom su trintu česnaku ir druska. Įkaitiname griliaus keptuvę. Bulves teptuku patepame aliejumi su česnaku iš visų pusių ir dedame į įkaitintą grilinę keptuvę. Česnakiniu aliejumi patepame abi supjaustyto sūrio puses ir dedame į keptuvę. Apkepiname iš abiejų pusių.

Į pašildytas lėkštes padaliname šparagines pupeles, sudedame sūrio gabalėlius, pabarstome sojų pupom ir raudonaisiais, svogūnaus, pabarstom kapotais bazilikais. Likusį aliejų su česnaku sumaišome su šaukšteliu acto, įberiam šiek tiek juodųjų pipirų ir salotas palaistom gautu mišiniu. Pateikiame su keptų bulvių vėrinuku.

 

 

 

Komentarų apie "Karštos žalios salotos su keptu Halumi sūriu": 4

  1. Nida:

    Joana!!! Auuuu!! Mikliai išduok paslaptį kur tavo vyras perka Haloumi tipo sūrį Lietuvoje?? 🙂 Izraelyje jo galima įsigyti be tokiame didesniame sūrių skyriuje ar specializuotoje delikatesų parduotuvėje…

  2. Dalia:

    O gal galetumete isduoti paslapti KUR pavyko rasti to egzotisko Halloumi surio ? 🙂
    Palengvintumete paieskas 🙂

  3. Nida:

    Puikios naujienos Joana!! Dziaugiuosi, kad LT atsiranda retesniu maisto produktu. O del salcio nuosirdziai uzjauciu…. brrrrr:(

  4. Joana:

    Puikios salotos !!! Pries kelis menesius mano vyras svytedamas parsinese Halloumi surio. Jis zinoma “neorginalas”, bet vistiek geriau nei nieko 🙂
    Bet LT lyg niekus nemaciau soju pupeliu ???
    PS. siandien Kaune buvo -28 salcio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.