Šį savaitgalį turėjau galimybę sudalyvauti nuostabiame renginyje Klaipėdoje. Kai 6 ryto kartu su vyru, sutikusiu palaikyti man kompaniją, išdūmėme pajūrio link, buvome bene vienintelė mašina visoje autostradoje:) Brėkštantis sekmadienio rytas, iš rūko debesų bundanti saulė tarsi teptuku auksiniais dažais vis ryškiau ir ryškiau spalvojo rudeninius medžių lapus. Gaila, kad nebuvo galimybės stovėti ir fotografuoti, reikėjo minti kelis šimtus kilometrų į patį Klaipėdos senamiestį, į jaukią kulinarinę studiją “Baker street”.

Baker street kulinarine studija

Bundanti Klaipėda su pajūriui būdingu minkštu oru žadėjo gražią dieną. Į studiją rinkosi svečiai, o jos šeimininkė Valerija jau nuo pat ryto sukosi lyg vijurkas, ruošdama patalpas susitikimui. Dar prieš renginio pradžią į studiją atvažiavo pilna dėžė ekologiškų, namų darže užaugintų daržovių. Pasirodo, tai naujas ir labai sėkmingai Klaipėdoje veikiantis projektas “Šviežia dėžutė”. Jo įkūrėja džiaugiasi, kad ryžosi darbą ofise iškeisti į smagų pasikapstymą darže, užtai daržovių derliumi galėjo džiaugtis visas pulkas klaipėdiečių! Dar po akimirkos į Baker street atskubėjo ir dar viena elegantiška ūkininkė su pačia gražiausia puokšte  rankose – pundu petražolių!

Sviezia dezute Klaipedoje

Tarp gausiai  susirinkusių svečių jaučiausi tarsi būčiau seniai nematytų bičiulių būryje. Istorijos apie Izraelį ir žydų maistą neturėjo pabaigos:) O kai jau ėmėmės gaminti šakšukos, kuri labiausiai tinkama vėlyviam sekmadienio brunch’ui, pagalbininkų buvo tiek, kad net rūko dūmai, o netrukus visi mėgavomės gardžiais ir sočiais izraelietiškais pusryčiais:) Po jų sekė Valerijos iškepti pistacijų keksai, pašlakstyti rožių vandeniu, kava, arbata ir visos krūvos knygų pasirašymas… Nuostabus sekmadienis, kurio pati sau pavydžiu:) Ačiū visiems, kurie buvo kartu, o ypač Valerijai ir Verai, jau nuo vasaros kvietusioms ir organizavusioms šį renginį:)

Baker street-13_LR Knygos Izraelio skoniai pristatymas Klaipedoje

Na, o grįžus iš pajūrio, kad ilgiau išlaikyti nuotaiką, reikia būtinai valgyti žuvies:) Ir ne bet kokios, o karališkos – paties jo didenybės paltuso! Gerai, kad dar praeito penktadienio rytą nugriebiau du gabalėlius Šiaurės jūroje. Sakė, popiet jau nebeliko kuo prekiauti:)

Paltusas – prašmatni žuvis, tad svarbiausia jos nesugadinti naudojant daug prieskonių. Pati žuvies “mėsa” tokia sultinga ir skani, kad jai reikia tik trupučio druskos, pipirų ir kelių lašų citrinos sulčių. Ir svarbiausia, žuvies negalima perkepti, antraip ji virs “gumine”.

Paltusas-4_LR

Paltusas su moliugu piure ir spinatais

Paltusas su moliūgų piure, brokoliais ir špinatais
Porcijos 2
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 gabalėliai šviežio paltuso (po 200-250g kiekvienas)
  2. Druskos, pipirų
  3. Alyvuogių aliejaus kepimui
  4. Citrinos sulčių
Moliūgų piure
  1. 2 bulvės
  2. 1/4 saliero šaknies
  3. 1/2 petražolės šaknies
  4. 1/2 mažo svogūno
  5. 400g moliūgo
  6. Druskos
Špinatams
  1. 2 didelės saujos šviežių špinatų, nuplautų ir nusausintų
  2. 1 šaukštas sviesto
  3. 1 česnako skiltelė, susmulkinta
  4. Druskos, pipirų
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
Instrukcijos
  1. Moliūgų piure skirtas daržoves sudėkite į puodą, užpilkite stikline vandens, įberkite druskos ir užkaiskite. Virkite uždengtame puode, kai daržovės suminkštės, nupilkite skystį (pasilikite apie 1/2 stiklinės karšto skysčio suminkštinti piure). Trintuve sutrinkite daržoves ir įmaišykite atidėtą skystį iki norimo tirštumo. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
  2. Užkaiskite nedidelį puodą arba keptuvę. Ištirpinkite sviestą, suberkite česnakus. Trumpai pakepinkite, kol česnakai paskleis kvapą. Suberkite nuplautus ir špinatus ir kaitinkite (nepilkite vandens, skysčio pakaks kiek jo išskirs špinatai!). Maišyite ir kepinkite, kol špinatai visiškai sukris ir suminkštės. Pabaigoje įberkite druskos ir pipirų. laikykite šiltai.
  3. Nuplautus ir nusausintus paltuso gabalėlius pabarstykite druska, pipirais. Įkaitinkite keptuvėje šlakelį aliejaus ir guldykite paltuso gabalėliu sodele į apačią. po 3 minučių lopetėle perkelkite žuvį į kepimo skardą ir pabaikite kepti orkaitėje (kepkite apie 7 min). Iškepus pašlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su moliūgų piure, virtais brokoliais ir špinatais.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Karališkas paltusas su moliūgų piure, brokoliais ir špinatais": 7

  1. Nida:

    Laima, plačiakaktis čia nelabai tiks žinokit… Čia tokios prabangėsnės, savaime labai skanios, riebios ir kokybiškos žuvies reiktų. Plačiakaktis – tai karpis, tad jis visada turės tokį “dumblo” skonį… Iš pačiakakčio darykit kotletukus, jis tinka visokiems kūčių stalo patiekalams (kai keptą žuvį apdedate kepintomis daržovėmis su pomidorų pasta), galit net kepti visą plačiakaktį su medum (yra receptas šiame bloge, tik su karpiu). Bet šiam receptui nepatariu naudoti…

  2. laima:

    Labas, uzintrigavot ir emiau sukti galva, ar panasiai galesiu paruosti si patiekala, bet ne su paltusu, o su placiakakcio file ( musu prudo zuvis ). Kepiau sia zuvi keptuveje , bet “ vau” nebuvo… Gal kokiu zoleliu prideti kepant orkaiteje ? Kas cia galetu tikti ? Aciu

  3. Nida:

    Donata, oi kaip paglostei man širdį:) Šiandien Šiaurės jūroje mačiau šviežias doradas, tai irgi taaaaaip užsimaniau tų tikrųjų, su pomidorais, kaip knygoj…. Mėgaukis, kol esi šiltuose kraštuose:)

  4. Donata:

    Oi skaniai žuvis atrodo!
    Nida,o aš va Sardinijoje vakar doradas, šiandiena seabas’ą pagal tavo receptą iš knygos su pomidorais gaminu:) nu negaliu nepasigirti:)) o skanumas…pasaka!! Ačiū tau:)

  5. Nida:

    Kadangi gaunu kitomis ryšio priemonėmis paklausimus, kas ta Šviežia Dėžutė Klaipėdoje, tai su malonumu informuoju, kad užsisakyti ekologiškų daržovių galite tel. 8671 22422, arba prisijungę prie FB svieziadezute. Skanaus:)

  6. Nida:

    Grita, iš tikrųjų panaši mėsa į krabo!! Ir spalva, ir konsistencija… Šaunuolė anūkė, sugalvojusi tokią taiklią paralelę:)

  7. Grita:

    Superine zuvis,mano megstamiausia,anuke ja vadina krabine.Irtikrai kazkuo panasi i krabus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.