Dabar tas metas, kai pravartu imti ir apsispręsti kam ką dovanosite Kalėdų proga. Ta dovanų pirkimo karštinė taip įtraukia, ir dažnai taip išsunkia, kad prasistumdžius eilėse nemielos tampa ir pačios šventės. Todėl kuo anksčiau ir kuo tiksliau viską susiplanuosite, tuo geriau pasiseks paskirstyti labai ribotas prieššventines laiko (ir kantrybės!) sąnaudas! 

Aš pati mėgstu tik labai praktiškas, buityje panaudojamas dovanas. Su pačiais artimiausiais gana paprasta – aš labai aiškiai suformuluoju KO tiksliai man reikia, net nusiunčiu link’us kur tuos daiktus įsigyti:) Visiška ne-romantika, pasakytų daugelis, ir būtų tikrai teisūs:) Bet jei kas man padovanoja gerą kulinarinę knygą arba ką nors iš maisto – niekada neparašauna!

Kai planuoju kokias dovanas padovanosiu pati, dažniausia visgi pasirenku kažką valgomo. Man valgomos dovanos atrodo pačios tinkamiausios, nes į jas visuomet sudedu daug širdies, kelis mėnesius planuoju ką kepsiu, kaip pakuosiu…. Tačiau valgomomis dovanomis pasirūpinti reikia daaaaaug laiko, fantazijos, planavimo, įgūdžių ir pastangų;) Bet bonusas – kad užuot stumdžiusis alkūnėmis parduotuvėse, laiką leidžiu prie puodų ir keptuvių virtuvėje;)

Tačiau ar jums nepasitaiko atvejų, kai Kalėdinę dovaną reikia padovanoti žmogui, kuris VISKĄ turi, arba nė neįsivaizduojate KAS tą žmogų nudžiugintų, arba tiesiog mažai tą žmogų pažįstate, bet norite įteikti kažką solidaus, gražaus ir praktiško?… Tad kasmet aš jau gerokai iš anksto imu dairytis būtent tokių dovanų idėjų. Dovanų, kurios tiktų tiek vyrui, tiek moteriai, kuri nustebintų ir nudžiugintų, kuri gal net praplėstų dovaną gaunančio žmogaus pažinimo ribas… 

Tai štai viena tokių dovanų galėtų būti….. gero sūrio rinkinys! Bekeliaudama vasarą po Prancūziją tiesiog alpėjau nuo sūriais nukrautų parduotuvių ir turgų lentynų, ir nuo dėmesio, skiriamo šiai itin svarbiai kulinarinei prancūzų tradicijai. Jūs nerasite prancūziškų namų, kuriuose po pietų ar vakarienės ant stalo, prieš patiekiant desertą, neatkeliautų lėkštė sūrių. Daugeliui tie sūriai ir atstoja desertą! Ar žinote, kad prancūzai sūrius niekuomet nepatiekia prieš valgį, kaip užkandį, nes juk nėra geresnio preteksto užlaikyti svečius ilgėliau ir galbūt atkimšti dar vieną butelį gero vyno, nei didelė sūrių lėkštė po gardžios šventinės puotos!

Tą lėkštę sūrių reikia, beje, mokėti sukomponuoti! Ir šios užduoties prancūzai imasi labai rimtai. Egzistuoja tam tikros taisyklės, kaip sūrio “patiekalas” (cheese course) turėtų atrodyti ir kas jį turėtų sudaryti: reiktų pasistengti, kad ant stalo būtų įvairių rūšių (karvės pieno, ožkos, avies) sūriai, kad skrtingos būtų tų sūrių tekstūros, spalvos ir svarbiausia – amžius (brandinimo trukmė). Sūrių lėkštėje svarbu ne tik skonis, bet ir vaizdas, todėl verta labai pasistengti, kad rinkinys būtų patrauklus akiai. Dažnai, beje, prancūzai patiekia nelyginį skaičių sūrių rūšių – penkis, septynis, net devynis, priklausomai nuo svečių, sėdinčių prie stalo, skaičiaus, ir šventės iškilmingumo! Dažniausiai sūriai ant stalo dedami ant didelių senoviškų medinių lentų, arba lėkštėse su gaubtais ir su specialiai tam sūriui pjauti tinkamais peiliais. 

Aš keliaudama po Prancūziją, Portugaliją, Italiją ar Ispaniją visuomet parsivežu sūrių, nes jie kurį laiką gali stovėti šaldytuve ir džiuginti dar savaitę-kitą po kelionės…. Tačiau Vilniuje man bene įspūdingiausiais sūrių pasirinkimas – SAY CHEESE parduotuvėse. Plika akimi matosi, kad kažkas, kas atasakingas už prekių asortimentą, negaili laiko ir pastangų atrandant geriausias sūrių rūšis ne tik mano numylėtoje Prancūzijoje, bet ir Olandijoje, Italijoje, Ispanijoje…. Man patinka ir tai, kad dėmesys skiriamas ir pardavėjų žinioms, todėl pasirinkti sūrius pasitariant su žinovu visuomet lengviau.

O kai pamačiau jų supakuotas Kalėdines dovanas, pritaikytas kiekvienai kišenei ir kiekvienam biudžetui, tiesiog nesusilaikiau nepasidalinusi su jumis šia puikia idėja tiems atvejams, kai apleidžia fantazija dėl šventinės dovanos…

Sūris man – vienas tų produktų, kuriuos renkuosi itin kruopščiai ir atsakingai
Argi ne išvaizdūs šie įvairiaspalviai sūrio rutuliai?:)
Tik pažiūrėkit į šias sūrių spalvas! Ir visos jos išųgautos iš natūralių priedų!
O čia ir supakuota trijų spalvų ir trijų skonių sūrio gama!
Džemus ir pagardus pasirinkti ne taip lengva, nes vilioja vienas už kitą labiau… Nuo tradicinių iki visiškai netikėtų skonių
Bet kai pamačiau savo mėgstamiausią quince (svarainių?) džemą, tai net aptirpau iš laimės:)
Tų, kurie nedrįsta išsirinkti patys, laukia jau supakuotos sūrių ir pagardų dėžės!

Aš dar pagalvojau, kad sūrio lėkštė (ar net visas sūrio padėklas) gali būti pačios geriausios vaišės Naujametiniam vakarėliui, kai nėra laiko sukiotis prie puodų, o verčiau pasidabinus laukti vidurnakčio besilinksminančių bičiulių draugijoje. Vieną tokį rinkinį susikomplektavau ir pati (beje, viskas – iš SAY CHEESE parduotuvės!)

Sūrių, vaisių, pagardų ir traškių krekerių lėkštė gali būti puikus sprendimas Naujų Metų vakarėliui!
  • Neufchatel.  Baltasis pelėsinis karvių pieno sūris iš Prancūzijos (jo ypatingą kilmę ir receptūrą saugo taip vadinamas PDO sertifikatas!). Čia tas gražuolis širdelės formos nuotraukoje:)
  • Monte Enebro. Brandintas ispaniškas ožkų pieno sūris, iš išorės apgaubtas pelenais ir mėlynuoju pelėsiu. Ypatingai ryškus skonis (aš dievinu tokius subalansuotus, intensyvaus skonio minkštus sūrius!!)  Jį iškart atpažinsite lėkštėje iš to juosvo išorinio sluoksnio;)
  • Mont d’Or. Iš mano mylimosios Pranzūcijos. Jis minkštas ir tąsus, toks tikrai žiemiškai jaukiems pasisėdėjimamjs. Beje, kitu metų laiku jo nė nerasite, nes tai tik žiemos sezono gaminys. O jei dar mėgstate fondiu, tai jis tiks labiausiai (beliks pašildyti orkaitėje – receptas žemiau)! Labai išraiškingo skonio karvių pieno sūris, kuris brandinamas eglės žievėje! 
  • Moliterno al Tartufo. Bene šventiškiausias iš viso rinkinio ir man ypač ypač patinkantis! Kietasis avių pieno sūris su juodaisiais trumais iš Italijos. Nes mes juk nusipelnėme metus palydėti prašmatniai, tiesa?:) 
  • Roquefort. Garsusis mėlynaisis pelėsinis avių pieno sūris iš Prancūzijos!! Mano vyrui, pavyzdžiui, sūrių lėkštė neužsiskaitytų, jei joje nebūtų štai šio bene žinomiausio pasaulje klasikinio sūrio! Jei iki šiol esate ragavę tik “pelėsinį sūrį” be pavadinimo (pvz., vietinių Lietuvos gamintojų), tai labai raginu paragauti būtent šio, nes tik tada suprasite koks yra tikrojo roquefort skonis… Tikri gurmanai, beje, būtent šį sūrį ragauja su šokoladu ir būtinai užgeria raudonu vynu. 
  • Gouda Overjarig. Kietasis olandiškas karvių pieno sūris, taip pat ne koks bevardis, bet besididžiuojantis kilmę saugančiu PDO statusu! Jis labai ilgai brandintas, ypatingai gražios oranžinės spalvos ir tokio pat ryškaus skonio! Man labai patiko ir trikampė šio sūrio pakuotė – jis vienas pats gali būti puikia dovana ar dovanos dalimi! 
  • Į Naujametinį padėklą dar įtraukiau itališkus natūralaus skonio “krekeriukus” ir “riestainiukus” su alyvuogėmis iš Puglios regiono, o taip pat džemus ir pagardus, kuriuos buvo taip pat sunku išsirinkti iš prekių gausos, kaip ir pačius sūrius – figų džemą bei saldų daržovių džemą. 
Nepastebėto šio širdelės formos gražuolioi neįmanoma…
Labai išraiškingo skonio ožkos pieno sūris su akį traukiančiu mėlynojo pelėsio bei pelenų apvalakalėliu
Klasikų klasika – legendinis mėlynojo pelėsio roquefort
Brandinti Gouda sūrio trikampėliai kiekvienas gali būti puikia dovanėle arba didesnės dovanos dalimi

Mano prancūzaitė bičiulė Laure alpėja prisimindama savo vaikystę ir žiemos vakarus Prancūzijos kaime, kai visi namai pakvipdavo keptu Mont d’Or sūriu. Šis ypatingas sūris nepaprastai skanus šaltas, bet turi vieną bėdą, kai kas nors jį iškepa: šio gardumo paragavus tiesiog neįmanoma sustoti. Tokiam mini fondiu paruošti nereikia nei kokių įgūdžių, nei specialių rakandų, mat sūris kepamas toje pačioje dėžutėje, kurioje jis brandinamas, ir kurioje jūs jį nusipirksite parduotuvėje. Po 20-30 minučių jau galėsite kabinti varvančią sūrio masę traškiu krekeriu, šviežios bagetės rieke ar orkaitėje paskrudinto ir česnaku patepto batono gabalėliu. Jei norite stipresnio užkandžio, tokiu keptu sūriu galite užpilti su lupena keptą bulvę, ir dar pagardinti gabalėliu kumpio. 

Keptas mont D’or sūris – skaniausias žiemą…
Patiekite sūrį karštą, kol jis labai skystas

Keptas Mont d’Or sūris

  • 1 Mont d’Or sūris (kambario temperatūros)
  • 1 skiltelė česnako, supjaustyta labai plonomis juostelėmis
  • 1/4 stiklinės (60ml) balto vyno (nebūtina, bet labai tinka)
  • mėgstamų žalumynų (pasirinktinai)

Išvyniokite sūrį iš polietileno pakuotės ir tą pakuotę išmeskite. Įkaitinkite orkaitę iki 180-190C.

Aštiu peiliu pdarykite apie 6-10 negilių įpjovų sūrio žievėje, ir į tas įpjovas įkiškite po riekelę česnako. Ant viršaus užpilkite balto vyno ir pašaukite sūrį į orkaitę (medinėje dėžutėje, kurioje jį pirkote). Keplkite (neuždengę) apie 20-30 minučių, kol sūris taps skystas ir karštas, pradės švelniai burbuliuoti paviršiuje. Patiekite iškart, su krekeriais, šviežia bagete ar paskrudinta duona. Galite pabarstyti mėgstamais žalumynais (petražolėmis, česnakiniais svogūnais, mairūnais, rozmarinais….).

Komentarų apie "Kalėdinė dovana – sūris? Ir tąsaus kepto sūrio receptas": 4

  1. Nida:

    Alma, gal ir siunčia, verta pasiteirauti. O jei būtumėt Akropoly, užsukit (SAY CHEESE yra priešais Maxima kasas), gal pvz., galima užsakyti dėžutę, kurią jie deliverintų dovanos gavėjui? Tarp kitko, faina mintis su lašeliu intrigos ir netikėtumo 🙂

  2. Alma:

    Kaip norėčiau tokios dėžutės :), labai jau skaniai atrodo viskas ir puiki dovana kitiems!!! Žiūrėsiu, ar nesiunčia į kitus miestus 🙂

  3. Ramune:

    Nida, Jūs esate tiesiog gerų patarimų lobynas! Dėkui! Būtent to ir ieškojau🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.