Pastarąsias dienas teko virtuvėje grįžti į vaikystę:) Visų pirma, ruošiant maistą ligoninėje gulinčiam žmogui, reikia pasirūpinti, kad tas maistas būtų švelnus, lengvai virškinamas, bet kartu maistingas ir skanus. Vištienos sultinys tokiais atvejais privalo būti ligonio kasdieniame meniu, nes niekas negydo geriau, nei naminė maistinga sriuba. Vištiena ir kalakutiena – šios dvi mėsos rūšys dominavo mano pirkinių krepšelyje, kai kasdien užsukdavau į The Farm. 

Ir jei paprastai mes nardom įvairiausių šalių ir regionų gurmaniškose virtuvėse, tai ligai surietus norisi jaukaus naminio paprasto maisto. Tokį aš dažnai vadinu “darželio maistu”, nes jis labiausiai tinkamas vaikams. Todėl jei pabodo tai, ką gaminote iki šiol, o jei ir patys paprastai savaitės vakarienei geidžiate kažko mielai “darželinukiško”, minkšto ir jaukaus, pasigaminkite šių kalakutiienos maltinukų. Vietoje batono ar džiūvėsių, maltinukams naudojau apvirtas avižų kruopas. Šias kruopas patarčiau per naktį pamirkyti vandenyje, tuomet jas išvirsite greičiau (net išmirkytas užtruksite virdami apie 15 minučių, tad jei nemirkytumėte, prireiktų virti dar ilgiau). Tiks ir kitokios kruopos – perlinės, sorų, arba ankštinės kultūros – lęšiai, pupelės. Kotletukus formuokite mažučius, tokius valgyti tikrai skaniau:)

Vaikiški kalakutienos maltinukai su kruopomis

Kalakutienos maltinukai su kruopom krapų padaže

  • 500g maltos kalakutienos
  • 1/2 stiklinės avižų kruopų
  • 1 kiaušinis
  • Druskos, pipirų
  • Kukurūzų košės (polentos) apvoliojimui (arba džiūvėsių)
  • Aliejaus arba lydyto sviesto kepimui
  • 1/2 mažo svogūno
  • 1-2 morkos, supjaustytos mažais kubeliais
  • Grietinėlės arba grietinės
  • Pundelis šviežių krapų, susmulkintų

Per naktį išmirkytas kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje (jei verdant visas vanduo nesusigėrė, nukoškite kruopas, kad liktų sausos). Sumaišykite kruopas su malta kalakutiena, kiaušiniu, pagardinkite kapotais krapais, druska ir pipirais (jei pageidaujate – ir kitokiais prieskoniais). Šlapiomis rankomis iš masės formuokite mažus rutuliukus (graikiško riešuto dydžio), švelniai suplokite, ir iš visų pusių apvoliokite sausoje polentoje (arba džiūvėsiuose). 

Įkaitinkite keptuvėje (arba troškintuve, kuriame vėliau galėsite ir troškinti maltinukus), aliejų arba sviestą, ir iš abiejų pusių apkepinkite maltinukus. Atidėkite juos į atskirą lėkštę. Toje pačioje keptuvėje (troškintuve) įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus (sviesto), ir apkepinkite susmulkintus svogūnus ir morkas, pabarstykite trupučiu druskos. Sudėkite atgal apkepintus maltinukus, įpilkite apie pusę stiklinės (arba daugiau, jei pageidaujate daugiau padažo) verdančio vandens. Uždenkite keptuvę (arba troškintuvą) ir troškinkite maltinukus apie 10 minučių ant labai mažos ugnies. Pačioje pabaigoje supilkite grietinėlę (arba grietinę), suberkite krapus, dar patroškinkite apie minutę arba dvi. Jei pageidaujate tirštesnio padažo, apie 1/2-1 šaukštą miltų ištirpinkite truputyje šalto vandens, ir šį mišinį supilkite į karštą padažą. Pamaišykite ir pakaitinkite, kad padažas sutirštėtų. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų. 

Patiekite su virtomis bulvėmis ir pavasarinėmis daržovėmis. 

Komentarų apie "Kalakutienos maltinukai su kruopom krapų padaže": 7

  1. Vaida:

    Zinokit labai patiko sitas patiekalas, toks paprastas ir toks skanus. Labai patiko kruopos kurias reikia pakramtyti, padazas irgi labai skanus 🙂

  2. Nida:

    Edita, žinoma!! Aš juos apkepinčiau lengvai ir užšaldyčiau. O prieš patiekiant atšildyčiau, dar šiek tiek apkepinčiau ir patroškinčiau padaže.

  3. Ramunė:

    Dabartiniai darželinukai jau turės kitokias valgiù asociacijas – sorù košės, lęšiù troškiniai, grikiù kotletai, pupeliù blynai:) kartais aš pati pasimokau skonio deriniù:) bet tradiciniai kotletukai dar ilgai turbūt bus nenupučiami jokiù virtuvės vėjù

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.