Karščiai karščiais, bet valgyt visvien laiks nuo laiko reikia:) Vien salotomis, vien šaltomis sriubomis ilgai sotus nebūsi, tad pravartu pasigaminti ką nors tokio, kas neužtruktų daug laiko, kas nebūtų sunkiai virškinama, ir ką paprasta būtų kitą dieną pasišildyti pietums ar vakarienei. Man vasaros laikotarpiu labai patinka pusiau mėsiški, pusiau daržoviški kotletukai. Tokius, aišku, galima gaminti ir šaltuoju metų sezonu, bet dažniausiai po ranka nebūna šviežutėlių cukinijų ar patisonų, kurie bene geriausia tinka tokiai lengvesnei kotletų versijai. O jei dar gaminsite iš maltos vištienos arba kalakutienos, bet ne iš kiaulienos, patiekalas tikrai galės būti priskirtas sveikuolių kategorijai:) Nes gausite visas medžiagas, kurios labai reikalingos gerai savijautai užtikrinti. 

Tikrai ne paskutinį vaidmenį šiame patiekale vaidina ir padažas!! Kaip ir priklauso vasarą – jis raudonas iki negalėjimo, nes pagamintas iš pačių saldžiausių prinokusių pomidorų. 

Beje, patisonus šiame patiekale galite drąsiai keisti cukinijomis, o kalakutieną – malta vištiena (arba kitokia mėgstama malta mėsa)! 

Labai vasariškas patiekalas – kalakutienos ir patisonų kotletukai
šviežių pomidorų padažas – didelė dalis šio patiekalo sėkmės!

Kalakutienos ir patisonų kotletai pomidorų padaže

2-3 porc

  • 500 g patisonų arba cukinijų
  • 500 g maltos kalakutienos (arba vištienos)
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos arba sutrintos
  • 3 šaukštai džiūvėsių plius dar šiek tiek apvoliojimui
  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus plius 1šaukštas sviesto (gali būti lydytas)
  • 1 nedidelis svogūnas, supjaustytas smulkiai
  • 1/2 stiklinės vyno (arba sultinio, arba vandens)
  • 500 g šviežių pomidorų, supjaustytų
  • 1 šaukštas pomidorų koncertrato (pastos)
  • 2 šaukšteliai vursterio padažo (worcestershire) – nebūtina, jei neturite
  • petražolių, bazilikų patiekimui
  • prieskoniai: druska, juodjieji pipirai, župsnelis čili pirpirų, 1 šaukštelis raudonėlio (oregano)

Patisonus sutarkuokite stambia tarka, apibarstykite 2 šaukšteliais rupios druskos ir palikite apie 10-15 minučių, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Tada tarkius kuo stipriau nuspauskite, kad kuo daugiau skysčio pasišalintų. 

Dideliame dubenyje sumaišykite maltą mėsą su patisonais, susmulkintu česnaku, džiūvėsiais, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais (druskos turėtų pakakti nuo patisonų) ir 1/2 šaukštelio raudonėlių, ir viską gerai išmaišykite. 

Didelėje gilioje keptuvėje (arba puode) įkaitinkite aliejų. Į gilesnę lėkštelę įberkite džiūvėsių apvoliojimui. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus, iš visų pusių apvoliokite juos džiūvėsiuose, ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje, kol gražiai apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį. 

Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kotletukai, įdėkite šaukštą sviesto, ir suberkite svogūnus. Apkepinkite juos trumpai, tada supilkite vyną (arba sultinį, arba vandenį), ir pagramdant keptuvės dugną pakepinkite, kol alkoholis išgaruos (o sultinio sumažės). Suberkite supjaustytus pomidorus, įdėkite koncentratą, supilkite vursterio padažą, suberkite prieskonius – pipirus, čili pipirus, likusį oregano, galite įberti žiupsnelį cukraus, ir virkite padažą kaskart pamaišant atviroje keptuvėje apie 5 minutes, kol sutirštės. Tada sudėkite atgal į padažą apkepintus kotletukus ir toliau virinkite ant nedidelės ugnies apie 5 minutes. Prieš patiekiant pabarstyktie šviežiomis petražolėmis, bazilikais, ir patiekite su virtomis bulvėmis arba ryžiais, arba kynva kruopomis, arba riekele šviežio prancūziško batono. 

Recepto (adaptuoto) šaltinis – Kwetia smaku

Komentarų apie "Kalakutienos ir patisonų kotletai pomidorų padaže": 4

  1. Pingback: Varškės ir cukinijų apkepas su razinomis ir vanile – Nidos receptai

  2. Diana:

    Kaip tik šiandien išbandyta su cukinija ir dar įmaišyta nuo pusryčių likusios raudonos bolivinės balandos – absoliučiai fantastiška! Ačiū už receptą!

  3. Irma:

    Reikės išbandyti su cukinija. Nes dabar tikrai tik salotas ir šaltas sriubas valgome 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.