Jei jūs gautumėte užduotį parašyti meilės poemą….daržovei. Kokiai nors vienai vienintelei, kurią labiausia mylite. Kokia tai būtų daržovė?:)

Mano atveju tai būtų kalafijoras. Aš nežinau kas yra tokio magiško šioje išskirtinės spalvos neturinčioje žieduotoje galvoje… Bet nuo vaikystės kalafijoras man buvo šventė virtuvėje. Kepti, virti, apkepinti kalafijorai man yra kiekvieno patiekalo pagerinimas:) Gal žavesys yra kalafijorų universalume?… Tačiau juk bulvės kur kas universalesnės:) Matyt kažkas kitka verčia juos mylėti…

Beldžiantis tikram rudeniui, vis dažniau puoduose kunkuliuos įvairiausios sriubos. Juk be sriubų gyvenant šaltame klimate ilgai nepratemptum…. Man pačiai namuose būna didžiausias badas, jei kurią nors dieną nėra sriubos. Juk taip gera parlėkus po darbų užkaisti puodą, ir po akimirkos jau srėbti pašildytą maistingą skystį su daržovėm… Trintas sriubas gaminu kiek rečiau, ir jos man labiausiai patinka rudenį. Trintos sriubos tokios pasotinančios, kad dažnai atstoja ir visus pietus. Tik trintų sriubų aš paprastai vengiu viešojo maitinimo vietose, o štai namuose, kai žinau ką toje sriuboje trinu, jas vagau su malonumu.

Trintas sriubas labai smagu pagardinti kokiu nors pabarstu, traškučiu. Jis ne tik puošia lėkštę, bet ir suteikia malonios tekstūros valgant. Tinka ir paskrudinti riešutai, ir sėklos, o šįkart pasigaminkite juodos duonos traškučių. Tiesiog padžiovinkite kelias riekeles juodos duonos, o kai visiškai sukietės, sumalkite į džiūvėsius (jei po ranka neturite sudžiūvusios juodos duonos, atpjaukite ploną riekelę šviežios, ir paskrudinkite tosteryje, arba, jei turite laiko, padžiovinkite orkaitėje). Tada sulaužykite gabalėliais ir blenderiu sutrinkite iki norimo stambumo trupinių. Šiai sriubai puikiai tiks ir kitokie pabarstai: apkepintos krevetės, krutonai, prieskoninės žolės ir kt.

Trinta kalafijorų sriuba – komfortas lėkštėje vėsesniu metų laiku
Tirštą šilkinę sriubos tekstūrą išgausite ją plakdami blenderiu, o duonos pabarstai su riešutais suteiks malonaus traškesio

Kalafijorų sriuba su juodos duonos traškučiais

4 -6 porc

Sriubai:

  • 2 vidutinio dydžio kalafijoro galvos
  • 2 didelės bulvės
  • 1 didelis svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 šaukštas sviesto
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 litras vandens
  • 2 lauro lapai
  • 100-200ml grietinėlės (10-18%)

Duonos traškučiams:

  • 1 šaukštas sviesto
  • 2 šaukštai sūdytų kaparėlių
  • 100g (3/4 stiklinės) migdolų riešutų, stambiai sukapotų
  • Juodos duonos džiūvėsių (galite pakeisti baltos duonos džiūvėsiais)
  • Žalumynų patiekimui

Stambiai supjaustykite kalafijorus, bulves, svogūną. Dideliame puode ištirpinkite sviestą kartu su aliejum, suberkite supjaustytas daržoves, česnako skilteles, ir apkepinkite maišydami, kol daržovės šiek tiek paskrus. Supilkite vandenį, įmeskite lauro lapus, įberkite druskos ir pipirų. Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite ir virinkite apie 15 minučių, arba kol daržovės bus visiškai minkštos.

Išimkite iš puodo lauro lapus, sriubą perpilkite į blenderį, ten pat supilkite grietinėlę, ir viską sutrinkite iki vientisos purios masės. Jei sriuba pernelyg tiršta, atskieskite virintu vandeniu iki norimo tirštumo. Supilkite sriubą atgal į puodą ir pakaitinkite.

Kol sriuba kaista, mažoje keptuvėje įkaitinkite sviestą ir suberkite kaparėlius, riešutus ir džiūvėsius, ir kelias sekundes pakaitinkite maišant. Supilstykite sriubą į dubenėlius ir pabarstykite traškučiais, papuoškite žalumynais.

Recepto šaltinis – Trinne Hannemann, Scandinavian Confort Food

Komentarų apie "Kalafijorų sriuba su juodos duonos traškučiais": 4

  1. Nida:

    Aurelija, ir pas mus ši sriuba išgaravo greičiau nei bet kuri kita… Nors raukosi ir maniškiai sriubą pamatę, o va šitos net nereikėjo ragint valgyt:) Pabarstai čia visokie tinka, kaskart vis kitaip gaunasi. O daržoves kitąkart apekinkite, pamatysit koks fainas skonis, ypač kai bulvės šiek tiek pakepa… Pasaka.

  2. Aurelija:

    Ačiū už idėją pavakariams :)! Šaldytuve kaip tik liūdėjo kalafioras ir nors šeimyna nėra trintų sriubų mėgėja, vistik ją išviriau. Tiesa, pamiršau daržoves apkepinti, vietoj grietinėlės pyliau pieną, o ir traškučius dariau iš batono, na, bet visi valgė ir viską suvalgė. Gal nebuvo taip ir blogai :)? Man pačiai labai skanu ir svarbiausia, labai sotu (ypač, kai sušlemšti dvi lėkštes :)).

  3. inga:

    Tikrai geriausio restorano vertas patiekalas, bandysiu su šitais traškučiais, nes niekada nedariau iš juodos duonos. Ačiū Jums už puikias idėjas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *