Tęsiant sveikesnio maisto temą, noriu su jumis pasidalinti viena sena (bent jau užsienyje, o Lietuvoje kažkaip akis neužkliuvo) idėja gaminti kalafijorų ryžius. Kai kas šį garnyrą (kuris gali būti ir ištisas patiekalas pats savaime!) vadina kalafijoro kuskusu, ir manau, kad abu pavadinimai tikrai labai tinka:) Esmė čia ryžius pakeisti kažkuo sveikesniu, labiau tinkamu lengvai mitybai ir geresniam virškinimui. 

Dabar, kai karaliauja kalafijorų sezonas, būtinai išbandykite šį paprastą patiekalą! Receptas čia labai paprastas: nuplautą kalafijoro galvą perpjaukite pusiau, tada padalinkite ketvirčiais, nupjaustykite šoninius lapelius, pašalinkite kietą kotą. Likusį kalafijorą supjaustykite bet kokiais mažesniais gabaliukais ir suberkite į elektrinio smulkintuvo indą. Smulkinkite drąsiai kol kalafijoras virs į masę, panašią į ryžius (arba kuskusą – priklausomai nuo to, kaip ilgai smulkinsite:)). 

ĮKaitinkite keptuvę, kuri turi dangtį. Įpilkite šaukštą aliejaus (arba sviesto ir aliejaus mišinio), ir suberkite kalafijorus. Uždenkite dangčiu ir kepinkite apie 5-8 minutes, karts nuo karto pamaišydami. Jei ugnį laikysite didelę, kalafijoro ryžiai apskrus labiau. Jei mažą – visai neapskrus. Man skaniausia – per viduriuką:) 

Pabaigoje, kai paragavę suprasite, kad tai toks kietumas, kokio jūs norite, išjunkite ugnį. Pagardinkite druska ir kokiomis nors mėgstamomis žolėmis: krapais, petražolėmis. Patiekite iškart. 

Beje, tokį smulkintą kalfijorą (nekeptą) galite naudoti salotoms – puikiai tinka!!

Skanaus:) 

Kalafijorų ryžiai
Kalafijorų ryžiai

  1. Pingback: Kalafioro šavarma – Nidos receptai

  2. Pingback: Kalafiorų “arancini” – vegetariški kukuliukai įdaryti sūriu, pomidorų padaže – Nidos receptai

  3. Indrė:

    Labai puikus atradimas! Pagaminau iš visos didelės galvos, tai vyras pažiūrėjo, padūsavo, atsargiai paragavo – ir pirmiausia sakė “gal nieko”, kas jau yra labai geras įvertinimas, po antro šaukšto sakė “žiauriai skanu”, ir galų gale “tik tiek padarei?” Ir vaikai sėkmingai suvalgė. Žodžiu puikus, greitas, sveikas patiekalas, kartosim dažnai.

  4. Pingback: kalafijorų pyragas su svogūnų ratilais

  5. Nida:

    Smagu girdėti, Renata! Man pačiai tai tobulas garnyras, pilnai pakeičiantis kruopas. Tiesiog sezono top’as:)

  6. Renata:

    Vaikai kalafijoru nevalgo, bet sias “kruopas” visi valge ir paprase dar ideti.Greitas ir paprastas receptas 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.