Vakar, gražią saulėtą penktadienio popietę, buvau pakviesta į savo grupioko Itamaro gimtadienio šventę. Izraelyje tokios šventės organizuojamos labai paprastai: didžiulis būrys draugų iš studijų, armijos, mokyklos susirenka kokiame nors parke, susineša savo pateikalus, muzikos instrumentus, ir gražiai pabūna kartu. Jubiliatui paprastai nebūna kitokių rūpesčių nei malonus bendravimas su bičiuliais 🙂 Keista (bet smagu) dar ir dėl to, kad tokiuose susibūrimuose kaip taisyklė beveik nebūna vartojamas alkoholis. Mūsų lietuviškai akiai tai ypač neįprastas reginys:)

Itamaras – vegetaras, jau daugelį metų į burną neimantis jokio mėsiško produkto. Kadangi neturėjau daug laiko šeimininkavimams, bet norėjau nusinešti pačios pagamintą patiekalą, nusprendžiauišbandyti kokį nors naują receptą, o ne pasirinkti seniai pasitvirtinusią Svogūnų pyrago versiją (https://www.nidosreceptai.lt/svogunu-pyragas/) tačiau pavarčiusi internetiniuslobynus, viename savo mėgiamų blog’ų išsirinkau patraukliai skambantį kalafijorų pyrago receptą ( http://smittenkitchen.com/2010/10/cauliflower-and-parmesan-cake/).

Nusivilti neteko: mano atneštas pyragas išgaravo per kelias minutes, o ypač skanu jį valgyti buvo su aštriomis pomidorų, svogūnų, žalių alyvuogių ir fetos sūrio salotomis. Todėl būtinai rekomenduoju šį receptą išbandyti ir jums!

1 vidutinio dydžio kalafijoras

1 didelis raudonasis svogūnas

100g aliejaus (naudojau alyvuogių)

8 kiaušiniai (originaliame recepte buvo 10, bet tikrai pakako mažiau)

1/2 šaukštelio rozmarino (kaip gerai, kad mano rozmarinų krūmas smagiai žaliuoja viename vazonų terasoje:))

Saujelė baziliko lapų, susmulkintų

180g (1 1/2 puodelio) miltų

2 1/2 šaukštelio kepimo miltelių

1/2 šaukštelio turmeriko (jis nudažys visą pyragą dailia geltona spalva)

2 puodeliai sutarkuoto kieto sūrio (Parmezano, Džiugo)

Druskos, pipirų

Sviesto ištepti pyrago formai

2 šaukštai juodųjų sezamo sėklų.

Įkaitiname orkaitę iki 180C. Verdančiame vandenyje su šaukšteliu druskos išverdame kalafijorą, padalintą į vidutinio dydžio šakeles, kol jos suminkštėja. Tada nukošiame vandenį, paliekame nusivarvėti ir ataušti.

Visame kiekyje aliejaus apkepiname smulkiai sukapotus svogūnus (kelis žiedelius pjaustant pasiliekame pyrago dekoracijai)  nuolat maišant, kol jie tampa minkšti, bet jokiais būdais neapskrunda. Pabaigoje į kepamus svogūnus įberiame rozmariną. Viską atvėsiname.

Paruošiame tešlą: suplakame kiaušinius, sumaišome su aliejumi ir jame keptais svogūnais, suberiame kapotus bazilikus,turmeriką  miltus ir kepimo miltelius, gerai viską išsukame. Įmaišome tarkuotą sūrį, įberiame druską (drąsiai berkite 1 1/5 šaukštelio – aš pagailėjau, ir tikrai druskos šiek tiek trūko) ir negailėdami pabarstykite grūstais juodaisiais pipirais. Pabaigoje į tešlą suberiame virtus kalafijorus ir atsargiai išmaišome, kad šakelės nesuirtų.

24cm diametro kepimo indą su išimamamu dugnu išklojame pergamento popieriumi, o kraštus dosniai ištepame sviestu. Tada kraštus pabarstome juodojo sezamo sėklomis: tai bus nuostabus papuošimas, kai išimsite pyragą iš kepimo formos. Supilame tešlą, viršų papuošiame raudonojo svogūno griežinėliais.

Kepame apie 45 minutes, kol viršus gražiai parunda.

Komentarų apie "Kalafijorų ir sūrio pyragas": 2

  1. Nida:

    Koks mažas pasaulis:) Ypač kulinarinis:)
    Žinai, taip jau yra – ir aš turiu mėgstamus šaltinius, kuriais pasitikiu, o kitų receptų net nebandau:))
    Linkėjimai iš Geula g:)

  2. Kristina:

    Kolegei (Irenai) siunciau sito apkepo recepta dar pries Tau idedant. Sauletoj virtuvej nuziurejus buvau, pagal ta pati saltini gamino. Tai ka tu, kol Tu neidejai, tai nekepe. Vos idejai, is karto iskepe, pavaisino ir sake, kad cia pagal Nidos recepta! zodziu, be konkurencijos Tu pas mus:) As kepiau, skanu, bet kazkaip neprigijo pas mane namie, cukiniju apkepas daug didesnio pasisekimo sulaukia:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.