Vasara – tai metas, kuomet galima iki soties mėgautis šviežiomis daržovėmis. Jomis, tiesa, galima mėgautis ir kitu metų laiku, bet tik vasarą pomidorai kvepia pomidorais, agurkai – kvapnūs ir sultingi, vienus vaisius keičia kiti… Kai pasirodo kukurūzų derlius, negaliu praeiti pro šalį jų nenusipirkusi. Kadaise, vos išvykusi į užsienį, puldavau pirkti gatvėje paruduodamas virtas šviežių kukurūzų burbuoles, ir pasibarsčiusi jas druska, griauždavau su didžiausiu pasimėgavimu. Mano bandymai kukurūzus anuomet išsivirti namuose buvo labai nesėkmingi – kad ir kiek valandų burbuolės praleisdavo verdančiame vandenyje, jos taip ir nesuminkštėdavo… Tik vėliau sužinojau, kad tai buvo pašariniai kukurūzai, kurie toli gražu nėra tokie minkšti, saldūs ir sultingi…

Bet paskui atradau “valgomus” kukurūzus. Ir vėl bandžiau laimę juos paruošti taip, kad būtų lygiai tokie skanūs, kaip gatvėje. O jie tokie nebūdavo… Teko girdėti, kad verdant burbuoles, gatvės prekeiviai priberia į vandenį sodos, kad kukurūzai suminkštėtų ir išliktų sultingi… 

Kai pradėjau skaitinėti apie kukurūzus, atradau nemažai naudingos informacijos ir paratimų, kaip tobulai pasigaminti gražuolius kukurūzus. Pradėti reiktų nuo patarimų, kaip nusipirkti tinkamas burbuoles. Svarbiausia – pirkdami rinkitės į lapus susisukusius kukurūzus, o ne praluptus ir pastovėjusius. Kuo ilgiau jie prastovės šaldutuve nupirkti ir nevartojami, tuo daugiau saldumo ir sultingumo praras. Prakrapštykite burbuoles dengiančius lapus, kad įsitikintumėte, jog kukurūzų grūdeliai prinokę, tačiau nenulupkite lapų, jei iškart neketinate jų gaminti.

Šviežių kukurūzų klasika – virtos burbuolės, pagardintos sviestu ir druska. Kaip tobulai išsivirti kukurūzus? Ogi nulupkite žalius lapus, dengiančius grūdelius, užkaiskite didžiulį puodą vandens, kad tilptų kukurūzai ir jie būtų pilnai uždengti. IR JOKIAIS BŪDAIS NEDĖKITE Į VANDENĮ DRUSKOS!! Druska padarys kukurūzus kietesniais. Galite dėti cukraus – taip tik paskaninsite būsimą patiekalą. Kai vanduo užverda, sudėkite burbuoles, ir vos vanduo užvirs (užtruks apie 3-4min), tuoj pat žnyplėmis išimkite kukurūzus ir juos nusausinkite. Valgykite iškarrt, patepę sviestu, kuris tuoj pat išsilydys, pabarstę druska, ir, jei mėgstate, pipirais. Meksikoje, pavyzdžiui, virtas burbuoles pašlaksto laimo sultimis ir pabarsto druska.

Kitas būdas – kukurūzus kepti griliuje. Anksčiau juos kepdavau supjausčiusi nuluptą burbuolę gabaliukais, aptepusi aliejumi, dedant tiesiogiai ant įkaitinto griliaus grotelių. Tačiau taip kepami kukurūzai tampa kieti ir dingsta jų sultingumas. Yra kitas būdas: nulupkite kukurūzo lapų tiek, kad dar liktų 2-3 sluoksniai, dengiantys burbuolę. Aptepkite visą paviršių aliejumi ir dėkite ant griliaus grotelių. Apkepinkite iš visų pusių. Iškeptus kukurūzus išlukštenkite, patepkite sviestu (arba aliejumi), pabarstykite druska. Kiti siūlo pagardinti sviestu (aliejumi) ir druska kukurūzą dar prieš kepant: atvyniojam lapus, patepam lydytu sviestu (aliejumi), pabarstom druska, ir vėl užlenkiam lapus, kad jie apgaubtų visą burbuolės paviršių.

O gal jūs žinote dar kokių nors būdų, kaip skaniai paruošti kukurūzus? Pasidalinkite:)

Kukurūzų burbuolės
Kukurūzų burbuolės

Kukuruzai-1_Vertical

  1. Nida:

    Taip, būten, Svetlana. Ačiū! Ir beje, tinkamų valgyti kukurūzų Lietuvoje jau pakankamai nemažai užaugina ūkininkai. Jų net ir virti nereikia, galima valgyti žalius – tokie kukurūzai minkšti ir sultingi. Tačiau jei pernokusius ar netinkamos rūšies mėginsite gaminti, nieko nesigaus iš jų… Tad tikrinkite pirkdami, ar tikrai grūdeliai minkšti ir sultingi.

  2. Svetlana:

    Kad kukurūzai būtų skanūs, minkšti ir saldūs – burbuolės turi būti taip vadinamos ,,pieninės” brandos – paspaudus grūdelį burbuoleje turi išbėgti balzganas skystis. Jei nieko nebēga – tiesiog kukurūzai yra per daug sunokę. Tokius virk neviręs…. 🙂

  3. Lina:

    Galiu pasakyti, kad kukuruzai, kurie pardavinejami gatveje yra susaldyti ir juos verda garuose 😉 nededa nei sodos, nei kazko kito..:))

  4. Nida:

    Ačiū Agne!! Jau vien perskaičius receptą aišku, koks dieviškas tų burbuolių skonis… Visiems rekomenduoju išmėginti.

  5. Agne:

    Sveiki, o aš atradau štai ką, burbuoles kepu grill. Sviestą su mėlynuoju pelesiniu suriu sumaišau lygiom dalim. Kambario temperatūros, kad lengvai susimaišytų. Dar galima įdėti smulkintų krapų, skonio reikalas. Keptas dar karšas burbuoles aptepu mišiniu. Nenuteka, nes gražiai užpildo tarpelius. Dieviškas skonis! Skanaus! Kaip tik X tinkle akcija burbuolėms 🙂 Skanaus!

  6. Nida:

    Ana, viskas priklauso nuo kukurūzų rūšies. Žinau, kad Lietuvoje jau prekiaujama minkštais, greitam paruošimui tinkamais kukurūzais. Tuo tarpu vis prisimenu LR Prezidento V. Adamkaus pasakojimą, kai atsikraustę iš JAV į Lietuvą, jie su žmona Alma parsivežė kukurūzų iš lietuviškų laukų, nes buvo jų be galo pasiilgę. P. Alma virė tuos kukurūzus net keturias valandas, o jie niekaip nesuminkštėjo… Tačiau jei imsi virti šviežius (ne pašarinius) kukurūzus, užteks vos keleto minučių!

  7. Ana:

    Virti tik3-4 min? as visalaik apie pusvalandi burbuoles virdavau 🙁

  8. Nida:

    Wow!! Grita!! Net seilė nutįso..:) Dar liko viena burbuolė nuo šiandienos vakarienės, rytoj kaip mat išbandysiu šį viliojantį tavo receptą. Labai ačiū:)

  9. Grita:

    Taip ,Nida zinau.Pasigamini pagerintos miltines blynu teslos,jau isvirtus kukuruzus astriu peiliu nupjauni ir suberi i tesla,paimi svogunu laisku ir smulkiai supjaustcius taip pat dedi i tesla.Beri megstamu prieskoniu ir druskos,darai grazius blynelius ir kepi riebaluose.Patieki su jogurtiniu metiniu padazu,papuosi griezineliais pjastytomis kukuruzu burbuolemis.Labai spalvingi ir skanus tiek karsti kaip patiekalas,tiek salti kaip uzkandis.Skanaus .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.