“Kaip išsirinkti virtuvinius prietaisus?” Šis klausimas man privačiose žinutėse užduodamas bene dažniausiai. Kai ateina laikas įsigyti (arba pasikeisti seną į naują) kokį elektrinį virtuvės pagalbininką, nepakanka vien nueiti į parduotuvę, permesti akimis lentynas, ir naujas prietaisas jau supakuotas važiuoja jūsų virtuvės link. Bent jau aš pati tokiu būdu virtuvinės technikos neperku. Prieš ką nors įsigyjant ne vieną dieną (kartais net ne vieną savaitę) praleidžiu vartydama interneto puslapius, klausinėdama ir skaitydama, kodėl turėčiau rinktis vieną ar kitą prietaisą, kuo jis pranašesnis už kitus lentynos kaimynus, kodėl būtent toks vertas atsidurti mano virtuvėje ir jis derės prie visų likusių dizaino elementų. Todėl padariusi gyvenime ne vieną klaidą, įsigijusi ne tą įrangą, kokios man reikėjo, šiame įraše nutariau apibendrinti savo patirtį ir pasidalinti patarimais, kurie galbūt padės jums, kai ieškosit pačio tinkamiausio sprendimo…

Elektriniai virtuvės pagalbininkai – neatsiejama kiekvienos šeimininkės, praleidžiančios laiką virtuvėje, buities dalis. Ta dalis, kuri visų svarbiausia – nudirba pačius sunkiausius (dažnai nemėgstamiausius) darbus ir sutaupo laiko. Ir tik iš pirmo žvilgnsio atrodo, kad tokių prietaisų pasirinkimas – tai tik piniginės storio reikalas! Oi, tikrai ne. Čia svarbus ir dizainas, ir techninės savybės, ir net jūsų virtuvės dydis…

Apie virtuvės dydį. Kai drauge su dizainerėmis ruošėme mano virtuvės planą, užtrukome ilgiausiai. Dėl to nejudėjo visi kiti remonto darbai, nes nei vienas pasiūlytas variantas man vis netiko. Netiko todėl, kad ketindama virtuvėje praleisti didžiąją laiko dalį, norėjau, jog ji būtų visapusiškai patogi naudotis, ir kad joje sutipltų visas mano turimas ir planuojamas turėti turtas. Pradėjau virtuvę planuoti, beje, nuo šaldytuvo. Ne, ne nuo standartinio, su kamera viršuje arba apačioje, bet visiško nestandarto, su trimis durelėmis, viena kurių – tai išvažiuojantis didžiulis šaldiklio stalčius. Kodėl tokio šaldytuvo man prireikė?- paklausite jūs. Ogi todėl, kad planavau turėti ledų gaminimo mašiną, ir į jokį standartinį šaldytuvą ledams gaminti skirtas indas, kurį prieš imantis ledų gaminimo, reikia net 48 valandas laikyti šaldiklyje, nebūtų tilpęs. Pasakoju jums šią istoriją tik todėl, kad paraginčiau apgalvoti ne tik dabartinę, esamą jūsų padėtį, bet įvertinti ir ateities planus. Ypač jei esate jauni tėvai, įsirengiate naujus namus, ir prieš akis – ne vieneri metai vaikų gimtadienių, kuriuose jūs norėsite, jog jūsų atžalos vaišintųsi namuose pagamintais, sveikesniais gardėsiais:)

Virtuvės dydis svarbus ir todėl, kad tikrai ne viską, ko norėtumėme, galime į tą savo virtuvę sutalpinti. Maniškė tikrai skirta ne žurnalų puslapių fotografijoms, nes ji pilnutėlė įvairių rakandų, kuriuos visuomet privalau turėti po ranka. Ir nors gali pasirodyti, kad virtuvinės technikos turiu daugiau nei kiti, mano galvoje visuomet yra sąrašėlis, ko dar man būtinai reikėtų (jei tik būtų pakankamai vietos tiems naujiems pirkiniams pasidėti:)). Žinau, nei viena virtuvė nėra guminė, todėl dar svarbiau iš anksto kuo geriau susiplanuoti KO mums tikrai reikia, prieš išsitraukiant piniginę. 

Viena mano kažkada padaryta klaida buvo iš Amerikos parsitempta sulčiaspaudė. Susižavėjusi galingu prietaisu, tenykščių bičiulių namuose kas rytą akiminrksniu spaudusiu vaisių ir daržovių sultis, užsibrėžiau būtent tokį turėti ir aš. Be to, lyginant su tuomečiu pasirinkimu Lietuvos parduotuvėse, prekiaujančiose buitine technika, mano matytoji JAV toli visus kitus lenkė tiek savo išvaizda, tiek galingumu. Problemą, kad JAV teka 110V, o ne 220V elektros srovė, naiviai tikėjausi išspręsti transformatoriaus pagalba. Man svarbiausia buvo ta gražioji (ir galingoji!) mašina ant darbastalio. Ir ką aš jums galiu pasakyti? Gremėzdiškas transformatorius gal ir pakeitė 110 į 220V, tačiau mano mašina tesugebėjo išspausti sultis nebent iš pomidorų… Obuolys ar juolab morka jai buvo visiškai neįveikiama užduotis… Taip kad neeksperimentuokite su buitine technika, nepritaikyta mūsų, Europietiškoms virtuvėms ir jų elektros sistemoms…

Apie prietaisų galingumą. Taip, jis yra be proto svarbus. Bene svarbiausias technikos parametras. Kuo galingesni plaktuvai, maišytuvai ir mikseriai, tuo mažiau nesusipratimų iškils juos naudojant. Niekada nepralaimėsite nusipirkę galingesnį prietaisą, ir būtinai į šį parametrą atkreipkite dėmesį besirinkdami įrangą. Taip pat įvertinkite buitinės technikos dydį – aš esu linkusi rinktis verčiau didesnės talpos prietaisus nei mažesnės. Nes nėra nieko skausmingesnio, nei turėti aparatą, kuris tesugeba išminkyti pusę kiekio stamndartiniame recepte aprašytos tešlos…

Deja, mūsų elektronikos prekių parduotuvėse dažniausiai parduodami “mainstream” virtuviniai prietaisai, kurių prekiniai ženklai gerai žinomi, jų dizainas pakenčiamas, tačiau techniniai parametrai ir patikimumas labai ribotas… Yra tekę turėti labai populiariaus prekinio ženklo virtuvinį kombainą, kuris po 3-4 valymų paprasta šluoste nusivalė taip, kad mygtukus tekdavo spaudinėti iš atminties, nes visi užrašai virš ir ant jų tiesiog išnyko. Ne, jūs tikrai tokio nenorite, nes kiekvienam naujam šios technikos vartotojui teks kantriai aiškinti “trečias mygtukas iš dešinės reiškia xxx”… 

Toli gražu ne paskutinėje vietoje ir įrangos dizainas. Juk kai suinvestuojate didelius pinigus ir daug kūrybinio laiko į savo virtuvę, bendro dizaino dalimi tampa ir smulki buitinė technika. Ypač tada, kai ta technika laikoma ant darbastalio (kas yra pirmoji taisyklė mano virtuvėje – jei tik buitiniai prietaisai stovi spintelėse ar dėžėse, tai tiek aš juos ir tenaudoju…. visuomet patingiu išsipakuoti…). Todėl patikėkite, jūs tikrai norite investuoti į modernaus dizaino, gražiai su virtuve besiderinančius buities prietaisus, kurie puoštų, bet ne darkytų bendrą jų vaizdą. Dabar lyderiaujantys buitinių prietaisų gamintojai leidžia ištisas spalvines linijas, kad įsigiję, pavyzdžiui, salotinės spalvos kokteilių plaktuvą (blender), būtent tokios spalvos pirktumėte ir virtuvinį kombainą, duonos skrudintuvą, virdulį… Nereikia nė pasakoti, kaip visa tai įsilieja į bendrą jūsų virtuvės harmoniją.

Jei atvirai, man atrodo, jog “saugiausia” apsistoti ties klasika – pavyzdžiui, nerūdijančio plieno paviršius turinčiais prietaisais. Juos nesunku prižiūrėti, jie atrodo elegantiškai, prabangiai, ir, svarbiausia, dera prie bet ko, ką tik sugalvotumėte savo virtuvės aplinkoje pakeisti. Juk gerą virtuvinę įrangą perkate ne vieneriems metams, o sumokėję pinigus norėsite džiaugtis ne tik tų prietaisų techninėmis savybėmis, bet ir jų iš mados neišeinančiu (ir nenusibostančiu) dizainu. 

Virdulys

 

Kokią tecniką aš pati naudoju ir be kokios negalėčiau komfortabiliai funcionuoti? Mano TOP5 yra šie:

  1. Elektrinis virdulys. Neišsiversčiau be jo nė pusdienio. Patariu rinktis didesnį ir galingesnį, tik ne plastikinį! 
  2. Stacionarus mikseris (stand mixer). Jei ir pas jus, taip kaip mano virtuvėje, vietos pasidėjimui labai trūksta, rinkitės tokį mikserį, kur be pagrindinių tešlos maišymo ir plakimo funkcijų, yra galimybė atskirai įsigyti pačius įvairiausius priedus (pvz., gaminti makaronams, ledams, malti mėsai, kimšti dešrelėms, malti grūdų miltams ir kt.) 
  3. Virtuvinis kombainas (food processor). Netikėkit, kad yra universalių dalykų – jų tikrai nėra:) Arba aš dar tokio neaptikau:) Turėdama tešlai minkyti ir plakti stacionarų mikserį, kombainą rinkausi kitoms funkcijoms atlikti: maistui smulkinti, pjaustyti, tarkuoti. Geriausia rinkitės galingą kombainą, turintį kelių dydžių indus, jei prireiktų gaminti skirtingo dydžio maisto porcijas. Taip pat turinčius patikimo gamintojo pagamintus kokybiškus peilius (kurie neatšips vos po trijų pirmų smulkinimų). Idealu, jei gamintojas atskirai parduoda įvairius kombaino priedus, pavyzdžiui, diskus, skirtus daržovėms pjaustyti plonais šiaudeliais, tarkuoti kietam sūriui ar šokoladui, bulvių fri pjaustyklę ir kt. 
  4. Kokteilių plaktuvas (blender). Rinkitės kuo galingesnį, nes jame galėsite ne tik plakti rytinius kokteilius, bet ir, pvz., smulkinti ledukus, gaminti riešutų ar kruopų pieną, pesto padažą, majonezą, tirštas trintas sriubas ir kt. Stiklinis plaktuvo  indas visais atvejais geriau nei plastmasisnis. Jei tik galite, būtinai pasirūpinkite dar ir rankiniu plaktuvu ant ilgo koto, kuriuo plakti galima net verdančią sriubą puode. Be to, šis prietaisas labai kompaktiškas, tilps į stalčių arba galės būti pakabintas tiesiog ant sienos. 
  5. Kavos aparatas. Kadangi namuose turime net tris skirtingus kavai ruošti skirtus įrenginius, šia tema kada nors parašysiu daugiau ir išsamiau:)

Šįkart labiau neišsiplėsiu ir nerašysiu nei apie sulčiaspaudes (pas mus rečiau naudojamą vaisių ir daržovių bei nepakeičiamą, jau daugiau nei 15 metų tarnaujančią citrusinių vaisių), tik specialioms progoms iš rūsio atsinešamą ir išpakuojamą bulvių tarkavimo mašiną, bei spintelėje dulkančią šilto pieno plaktuvą capuccino kavai… Tik pasigirsiu savo nauju žaisliuku – daržovių  spiraline pjaustykle! Pats tinkamiausias pirkinys pavasarį, kai tuoj tuoj mėgausimės šviežutėlėmis daržo gėrybėmis! Ir jau ruošiu jums keletą apetitą žadinančių receptų…. 🙂 

Spiraline darzoviu pjaustykle
Spiralinė daržovių pjaustyklė

 

Komentarų apie "Kaip išsirinkti tinkamus elektrinius virtuvės prietaisus. Mano TOP5": 8

  1. Nida:

    Erika, tikrai kietos daržovės reikalauja šiokių tokių įgūdžių bei teisingo peiliuko parinkimo. Esu dariusi spirales iš žalių burokėlių – pavyko puikiai. Morkos, pastarnokai – taip pat. Saldžią bulvę vis neprisiruošiu suspiraliuoti:) Taip pat nepavyko spiralėmis supjaustyti kol kas paprastų bulvių, nei paprikų (šios vėlėsi, trynėsi, nieko nesigavo) … Gal daržovės dydis netinkamas buvo, nes svarbiausia čia – kad ir forma, ir dydis būtų tinkami (cukinija, pvz, spiraliniam pjaustymui tobula).

  2. Erika:

    Aciu labai uz patarima. As irgi kiek dairiausi visu galia raso yra 80W. Ir ne visi rekomenduoja naudoti ji pavyzdziui saldzioms bulvems. As galvoju kad jos turetu butu panasiaus kietumo kaip zali burokeliai. Butu labai malonu, jei pasidalintumete savo patirti. Kokias kieciausias darzoves pavertete spiralemis 🙂 . Labai nekantrauju isbandyti jusu spiralinius darzoviu receptus!

  3. Erika:

    Puikus straipsnis visiems ir visoms 🙂 Mane labai suintigavo daržovių spiraline pjaustykle! Gal galite pasidalinti savo turimu. Nes galvoju, uzsiprasyti siais metais is Kaledu Senelio 🙂

  4. Nida:

    Sėkmės, Daiva, besirenkant:) Tokie daiktai oho kaip ilgam perkami, tai verta pasidairyti, kad gerus sprendimus priimtumėt. P.S. O Braun’ą ir aš kažkada turėjau… Matyt tada buvo vienas iš labai nedaugelio prekinių ženklų, kurį buvo apskritai įmanoma Lietuvoje rasti:)

  5. Daiva:

    Nida, ačiū labai, manau, kad tikrai padės 🙂 Man irgi labai patinka WMF – pradedant puodais, baigiant rimtesniais mechanizmais, dažnai pasižiūrinėju jų gaminius. Aš turiu labai seną Braun food processor – kol dar buvo gaminami atskiri gaminiai – ne tie, kurie daro viską ir tuo pačiu nieko 🙂 Jis laaabai senas, jau paliegęs, bet dar vis veikiantis ir padedantis kol išsirinksiu naują… Tas wmf labai tikrai labai neblogas už tokią kainą. O iš stand mixer esu žiūrėjusi vieną vokišką internete tokio nemadingo dizaino, bet funkciškai man patiko, o ir galia 1000W. Bet dabar jau tikrai palauksiu vasaros ir pasižiūrėsiu tą wmf. Ačiū dar kartelį. Tiesa – puikus straipsnis apie košes ir avižų pieną – labai laiku pavasariui 🙂

  6. Nida:

    Daiva, kaip tik esu pasirinkimo kryžkelėje, nes nesu iki galo patenkinta savo food processor. Iki šiol naudojau Magimix, tačiau tikrai nesiimčiau rekomenduoti jo dėl silpno korpuso (yra keletas įskilimų ties užsidarymais, tad nežinia kiek laiko jis man dar atlaikys). Peiliai OK, tačiau indai labai nepatogūs naudojimui. Kažkaip jiems reikėtų dizainą patobulinti. Be to, nežinau ar verta Lietuvoje gyvenant rinktis tuos modelius, kuriais nei neprekiaujama pas mus, nei jie dorai taisomi. Nežinau kokie jūsų pačios poreikiai – o jie būna nuo minimalių iki labai rimtų:) Man pastaruoju metu tikrai patinka WMF gaminiai. Visų pirma pasitikiu vokiška kokybe, antra – jų korpusas pagamintas iš nerūdijančio plieno, o tai reiškia tvirtumą. Pavyzdžiui šis modelis: http://www.wmf.com/en/wmf-kult-x-kuechenmaschine.html. Turi viską, ko reikia, ir kaina padori. Kalbant apie stand mixer, aš jau eilę metų naudoju Kitchen Aid. Tačiau ir vėl įsigijimo klausimas – aš viską (priedus, detales) parsivežu iš užsienio, kas ne visiems patogu. Atkreipkite dėmesį, kad vasarą žada pasirodyti naujas WMF modelis, labai panašus į Kitchen Aid, su tuo pačiu nerūdijančio plieno korpusu, ir labai būtinomis funkcijomis bei paprastu naudojimu. Gal verta pačiupinėti? Manau, kad buitiniam naudojimui tikrai pakanka ir indo talpos, ir prietaiso galios: http://www.wmf.com/en/wmf-kuechenminis-dark-grey.html.
    Nelengva patarti konkrečiai, bet gal padės mano pamąstymai?:)

  7. Daiva:

    Miela Nida, na pasidalinkite, prašau, dar food procesor ir stand mixer, kuriuos naudojate, pavadinimais ar kokiomis tai maisto nuotraukomis, kur paslapčia ‘kyšo’ prietaisas – tai taip aktualu, kad pamačiusi straipsnio antraštę, pasakiau – yes, pagaliau radau… :), bet neradau…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.