Blyneliai – tai ne vien Užgavėnių reikalas. Tie, kas augina vaikus, žino, kad jei namuose yra blynelių, vaikai tikrai nebadaus:) Bet nereikia ir vaikų auginti – blynus mėgsta visi, suaugę taip pat, ir nė kiek ne mažiau:)

Aš turbūt nebūčiau užaugusi, jei ne tie blynai:) Mama mums su broliu jų nespėdavo kepti… Griebdavom dar karštutėlius, tiesiai iš keptuvės, ir kol suvalgydavom vieną, pasidažę į tirpintą sviestą, iš keptuvės jau atskriedavo kitas… Mama dažniausiai turėdavo dvi porcijas blynų tešlos maišyti, nes mes tuos, neįdarytus, suvalgydavom… Tad kai jau pasotindavo mus, tada imdavosi antros porcijos, kurią dažniausiai įdarydavo saldžia varške.

Blynų visada buvo šaldytuve ir kai augo mano dukra:) Dažniausiai savaitgaliais, kai būdavo daugiau laiko, pastovėdavau kokį pusvalandį prie viryklės, bet užtai visą savaitę šaldytuve būdavo išrikiuotos Tupperware dėžutės su paruoštais lietiniais blynais, kad Rūta grįžusi iš mokyklos, prieš išlėkdama į būrelius, laisvai spėtų išsikepti jų ir sočiai pavalgyti. Beje, tai buvo vienas iš nedaugelio patiekalų, kurie neiškeliaudavo į šiukšliadėžę:) Mat mano dukra vienu momentu buvo įsigudrinusi visus jai paliktus pasišildyti pietus pilti lauk:) Aš, radusi tuščias pietų dėžutes, labai džiaugdavausi, kad mano vaikas toks drausmingas, viską suvalgo iki galo, ką tik jai pagaminu:) Kol vieną dieną nepačiupau nusikaltimo vietoje:)

Tai va blyneliai visais laikais buvo garantija, kad alkanų namuose nebus:) Aš ir pati, parsiradus po darbų, mielai į keptuvę įmetu 2-3 blynelius, ir tas pirmas kirminas visą dieną išbadavus, jau pasotintas:) Juk antraip prisikimščiau visokio šlamšto…:)

Dar vienas lietinių blynelių privalumas – įdarų įvairovė. Nuo saldžių iki mėsiškų, nuo vegetariškų iki vaisinių, blyneliams įdaryti tinka praktiškai viskas. Jei mes kepame ar verdame mėsą (net jei ir kepame grilyje), ir jei lieka kokie kaulai, kuriuos žinau, kad namiškiai stumdys iš kampo į kampą, nenorėdami valgyti, tai aš nupjaustau nuo kaulų iškepusią ar virtą mėsą, ir ją sumalu. Štai po šio savaitgalio liko grilyje keptos avienos – ji puikiai tiko mėsiškam blynelių įdarui.

Mėsišką įdarą ruošiu visada labai panašiai: apkepinu šlakelyje sviesto arba aliejaus labai smulkiai supjaustyto svogūno, tada suverčiu maltą mėsą (ne žalią, o iškepusią ar išvirtą), pagardinu prieskoniais, jei turiu – kapotais žalumynais, ir viską kartu apkepinu.

Varškės įdarui birią varškę pagardinu žiupsneliu duskos, ruduoju cukrumi, trupučiu vanilės (arba cinamono). Kartais įdarą gaminu perpus sumaišiusi varškę ir virtas trintas bulves – tokį įdarą gardinu kapotais krapais, česnakais. Beje, į visus įdarus galima įmaišyti ir kiaušinį – tada įdaras iškepęs bus tampresnis.

Dar vienas mano mėgstamas įdaras – virti grikiai. Juos taip pat dažnai sumaišau su virtomis bulvėmis ir šiek tiek fetos sūrio arba varškės, plaktu kiaušiniu. O smaližiams skaniausi – blyneliai su bananais. Tokius dažniausiai darau tada, kai pasibaigia įdaras, o lietinių dar yra iškeptų:)

Tad gaminant lietinių blynų įdarus, kaip matote, galima visiškai atsiduoti fantazijai ir “šaldytuvo valymo” nuotaikai:) Beliko tik išsikepti pačius lietinius blynelius. Jei nesate jų kepę – čia pateiksiu gana išsamias instrukcijas ir pasidalinsiu keletu naudingų patarimų.

Beje, prieš kepant blynelius, labai verta pasirūpinti bent viena tik blyneliams skirta keptuve. Tokia keptuvė turėtų būti labai žemais krašteliais, kad iš jos lengvai tą iškepusį blynelį galėtumėte išimti (arba apversti). Šiam reikalui nelabai tiks keptuvės nepridegančiu dugnu – tokią geriau naudokite apkedami blynelius prieš patiekiant. Man pačiai labai patinka Fiskars Hard Face keptuvė. Ji pakankamai sunki, įkaitusi gerai išlaiko reikalingą karštį, tad blyneliai iškepa per kelias sekundes. Žemi nuožulnūs krašteliai leidžia pavertus keptuvę blyneliui “išvažiuoti” tiesiai į lėkštę, kad neapsidegintumėte pirštų blynelį ištraukiant, ar jo nesiplėšytumėt, jei naudosite kokius virtuvinius įrankius.

Visų svarbiausia prieš kepant pirmą blynelį ištepti keptuvę trupučiu riebalų (mano mama visada patepdavo keptuvę gabalėliu sūdytų lašinių, ir tais lašiniais paskui kvepėdavo ir blynai, ir namai:)), tai gali būti truputis lydyto sviesto arba keli lašai aliejaus. Aš keptuvę riebalais ištepu dar šaltą, ir tų riebalų dedu tiek nedaug, kad tik “nublizginčiau” keptuvės dugną. Kepant vėlesnius blynus riebalų jau nereikia, mat jų visuomet pilu į tešlą, tad lietiniai blyneliai niekada neprisvyla.

Lietiniams blyneliams kepti rekomenduoju turėti atskirą, tik jiems skirtą keptuvę žemais krašteliais
Paskirstę plonytį tešlos sluoksnį gerai įkaitintoje keptuvėje, palaukite, kol blynelio viršus apdžius, o kašteliai šiek tiek pakils. Tada apverskite
Nesadžiam įdarui tiks bet kokia iškepta ar išvirta sumalta mėsa
Dėkite kelis šaukštus įdaro palei vieną blynelio kraštą…
…užlenkite blynelį ir vyniodami dar užlankstykite abu kraštus…
…suvyniotą blynelį dėkite į indą sujungimu į apačią, kad forma užsifiksuotų
Blynelius su skirtingais įdaraos galite gaminti skirtingų formų – taip bus lengviau atskirti
Pavyzdžiui, lietinius blynelius su saldžios varškės įdaru darykite trikampius
Blynelius patogu pasigaminti iš anksto, kelioms dienoms į priekį
Surikiuotus dėželėje uždenkite, kad neapdžiūtų, laikykite šaldutuve
Prieš patiekiant, blynelius apkepinkite iš abiejų pusių ir patiekite su grietine arba jogurtu

Lietiniai blyneliai

apie 10 blynelių

  • 2 kiaušiniai
  • 1 stiklinė miltų (tiks viso grūdo arba tradiciniai, kvietiniai arba speltų)
  • 1 stiklinė pieno
  • 3/4 stiklinės vandens (idealu, jei turite gazuoto)
  • Žiupsnis druskos
  • 3 šaukštai aliejaus arba tirpinto sviesto, atvėsinto

Elektrinio kombaino inde baltymams plakti skirta šluotele lengvai suplakite kiaušinius. Suberkite miltus ir supilkite pieną. Plaikite, kol gausite vientisą tirštą masę. Tada dalimis pilkite vandenį, ir plakite, kol masė bus skysta ir vienalytė. Pabaigoje įberkite druskos ir supilkite aliejų arba lydytą sviestą ir išmaišykite. Palikite sumaišytą tešlą pastovėti apie 15-30 minučių, o prieš kepant lengvai sumaišykite šaukštu.

Keptuvę ištepkite trupučiu riebalų ir gerai įkaitinkite. Pilkite po samtelį blynelių tešlos (pamatuokite koks kiekis optimalus – blynelis turi būti plonytis, padengti visą keptuvės paviršių), ir kškart pavartykite keptuvę, kad visa tešla tolygiai pasidengtų ant dugno. Kepkite tol, kol krašteliai šiek tiek pasikels į viršų, o visas blynelio paviršius taps sausas. Atsargiai paimkite už kraštelio ir blynelį staigiu judesiu apverskite kita puse (jei mokate, apverskite blynelį ore:)). Pakaitinkite apverstą pusę apie 5 sekundes ir išverskite iš keptuvės blynelį į lėkštę. Tą patį kartokite kol sukepsite visą tešlą.

Beliks tik suvynioti įdarą. Aš dažniausiai skirtingus įdarus vynioju taip, kad blyneliai turėtų skirtingas formas (ypač jei gaminu kelių rūšių). Pavyzdžiui, blynelius su mės suvynioju tradiciškai, į ritinėlius, su varške – sulankstau trikampiais, o pvz., su bananais – į vamzdelius (perpjaukite bananą pusiau išilgai, ir tokią puselę susukite į vamzdelį.

Prieš patiekiant, blynelius iš abiejų pusių apkepinkite šlakelyje sviesto arba aliejaus. Patiekite su grietine arba jogurtu. Saldžius blynelius galite patiekti su plakta grietinėle ir vaisiais.

  1. Nida:

    Oi taip, pastovėti šiek tiek reikia:) Bet greitai tas darbas einasi, tai turbūt nenuobodžiaujat:) Aš kol vienas blynas kepa, kitą įsuku su įdaru, ir taip kaip fabrike pas mane darbai vyksta:)

  2. Lolita:

    Turiu pasakyti, kad padariau vieną klaidą su lietiniais – įsigijau tik vieną keptuvę. Tešlos 6 asmenų šeimai reikia maišyti bent dvigubą porciją, tad su viena keptuve tikrai užtrunku 😀

  3. Nida:

    Ačiū, kad parašėt, Lolita. Kad ir kaip kvailai tai beskambėtų, man irgi dažnai lengviau atsimatuot produktus, susimaišyt, ir turėti ramią galvą, kad viskas pavyks, ir rezultatas bus toks, kokio tikiuosi.

  4. Lolita:

    Vakar išbandėme ir receptą, ir naują lietinių Fiskars keptuvę – puikiai. Man su lietinių tešla tai amžina problema, kad miltų per daug pridedu, tai turėti receptą po ranka yra gerai.

  5. Nida:

    Rima, jei atvirai, tai ir aš iš akies visada darau:) bet kartais noriu pasižaisti ir pasimatuoju:) tada tikrai būnu patenkinta rezultatu:)

  6. Rima:

    Na jau ne, kad kažką matuosiu kepdama lietinius!..
    visada iš akies viską suberiu, o kartais mano lietiniai būna iš miltų ir vandens, tiktai… :)) Bet šeštadienio rytą dėl didesnės pramogos penkiamečiui sūnui viską padarėme pagal receptą… LIETINIAI TOOOOBULI!!!!! Ačiū!!!!

  7. Pingback: Lietiniai blyneliai su vištiena užkepti pomidorų ir sūrio padaže – Nidos receptai

  8. Nida:

    Lolita, ir aš labai išranki keptuvėms, ne visos man pritinka. Kiap jūs su špižinėmis, aš niekaip su nerūdijančio plieno nesusidraugauju. Man tos – kaip kokie plokšti puodai:) Špižinės irgi bene rečiausiai naudojamos, kai jau tikrai kažką stipriai kaitinti reikia… O šios iš Fiskars labai tiko ir patiko. Kaina nesikandžioja, o kokybė tikrai puiki.

  9. Lolita:

    Ačiū, Nida, užsisakiau. Kažkada Tefal lietiniams turėjau, bet ilgainiui (gal net greirainiui) ėmė lipti. O šiaip turiu iš JAV Lodge špižinių prisivežuso, bet vis nepavyksta “susidraugauti” su jomis.

  10. Nida:

    Taip, Lolita, tinka absoliučiai visoms kaitlentėms, tame tarpe indukcinei.

  11. jurga:

    nenoriu reklamuoti bet kauno grudu extra miltai isimaiso be gumuliuku bet kada!👍

  12. Nida:

    Anna, Laima, dėkui – puikūs tips’ai:) Tam kažkam, anonimui, – labai apgailestauju, kad pernelyg skysta tešla gavosi… Aš visada vadovaujuosi vaizdu (tešlos skystumu), kol maišau tešlą, labai retai kada matuoju skysčius… Bet tiems, kurie tik pradeda, nuo kažko reikia pradėti. Prisiminkite koks tešlos tirštumas buvo tinkamas, ir kitąkart pilkit vandenį dalimis, kol pakaks išgauti reikiamą konsistenciją. Nes įmaišyti miltų būna tikrai sudėtinga paskutiniame etape. Beje, jei taip jau atsitiko, kad šliūkštelėjot vandens per daug ir tešla pernelyg skysta, vienintelis būdas – suplakti tešlą blenderiu….

  13. Anonimas:

    Per mažai miltų į tešlą, blynai plyšo ir teko pridėti dar. O puikiai žinom ką reiškia pridėti miltų į jau užmaišytą tešlą 🙁

  14. Laima:

    Dar rekomenduočiau tokią T formos lazdelę, kuria prancūzai tešlą paskirsto po keptuvę. Įgudus galima laaaabai plonyčius lietinius pavaryt, skyles užlopyt:)

  15. Anna:

    Dėkui už puikias idejas ir receptus.Vietoj gazuoto vandens galima naudoti ledukus (radau patarimą prancūziškame žirnele Sauveurs). Puikus būdas duoti tešlai pastovėti (kol ledukai ištirps)😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.