Braškių sezonas į pabaigą, ir kai jau aš jų iki soties atsivalgiau, atėjo laikas pamandravoti su braškiniais desertais:) gerai, kad tokiems desertams tinka visi vaisiai, tai braškių sezonu jie tik prasideda, o paskui tęsiasi iki pat rudens (ir jei norit – toliau visus metus, jei tik turite šaldytų uogų).

Taigi, šį torčiuką sudėliojau vieną vakarą, kai užsimaniau kažko skanaus (tik nesakykite, kad jums taip nepasitaiko:)). Skanaus, bet ir neriebaus. Ir kad virtuvės ilgai kaitinti nereiktų… Jei visai atvirai, tai prabudo kažkokie saldūs vaikystės prisiminimai, nes tokius jogurtinius (tada, aišku, jogurto nebuvo, tai darė tokius tortus su grietine) mano vaikystėje gamindavo visą vasarą! Mano mama turėjo draugę, puikią šeimininkę, kuri visoms progoms tortus mums kepdavo. Vienas tų tortų būdavo toks: apvalaus dubens sieneles ji išklodavo pačios kepto biskvitinio vyniotinio nuostelėmis, o į vidų pripildavo grietinės žele masės, kurią pagardindavo braškėmis, žemuogėmis ar mėlynėmis. Kai tortas sustingdavo, apversdavo tą dubenį aukštyn kojom ir gaudavosi toks apvalus gražus tortas. Baisiai skanus… 

Aš net Elžbietai iš Verdu ir kepu brūkštelėjau, besiteiraudama patikimo recepto tokiam jogurtiniam torčiukui, nes nėra turbūt didesnės specialistės Lietuvoje, kai kalba eina apie žėlė tortus:) Bet galų gale sukurpiau savo receptą, iš kelių skirtingų darytų tortų, kuriame, beje, naudojau beveik vien graikišką jogurtą. Gaivaus torčiuko pagrindui iškepiau biskvitą ir išpjoviau apskritimą tokio dydžio, kokia buvo mano torto forma. Tegul tik jūsų neišgazdina tas biskvito kepimas, nes tai, prisiekiu, pats lengviausias pasaulyje receptas, kuris visiems pasiseka.

Beje, kas liko nupjausčius tuos biskvito šonelius, tai labai pravertė prie rytinės kavos:) Bet tokiam torčiukui pagrindas nėra būtinas apskritai, arba jį galima pasidaryti iš sutrintų sausainių, sumaišytų su sviestu. Na kaip tradiciniuose nekeptuose vasariškuose tortuose, pavyzdžiui šiame

Tad kai užsimanysite ko nors skanaus, štai imkite įkvėpimui labai paprastą ir greitą vasarišką receptą. Ir improvizuokite į sveikatą su savo mėgiamomis uogomis ir skoniais:)

Jogurtinis tortas – nesaldus ir labai gaivus
Papuoškite šviežiomis uogomis ir mėtų lapeliais
Sluoksnius galite dėlioti savo nuiožiūra
Vasarą skaniausi – nekepti gaivūs žele tortai

Jogurtinis tortas su braškėmis

Jogurtiniam sluoksniui:

  • 750g graikiško jogurto
  • 1 šaukštas vanilės pastos
  • 130g cukraus pudros
  • 25g želatinos
  • 200ml plakimui skirtos grietinėlės (labai gerai atšaldytos)
  • apie 300g braškių

Braškiniam sluoksniui:

  • 150g graikiško jogurto
  • 400g braškių
  • 1 šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 5 šaukštai cukraus pudros
  • 16g želatinos

Pasigaminkite torto pagrindą – arba iškepkite biskvitą ir atvėsinę išpjaukite apskritimą tokio dydžio, kokia yra jūsų torto forma. Arba sutrinkite sausainius ir juos sumaišykite su lydytu sviestu, tada šią masę sukrėskite į torto formos apačią (dugną išklokite pergamentiniu popieriumi), gerai paspauskite ir padėkite į šaldytuvą sustingti.

Dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą su vanile ir cukraus pudra. Atidėkite į šalį.

Į mažą puodą suberkite želatiną, ir užpilkite trupučiu vandens (vos keliais šaukšyais, tik kad želatina sudrėktų). Palikite kelias minutes pastovėti, kad želatina pabrinktų.

Per tą laiką nuplaukite ir nuskabykite braškes, jei norite, supjaustykite gabalėliais. Jei naudosite šaldytas braškes, jų neatitirpinkite.

Želatiną užkaiskite ant labai mažos ugnies ir maišydami kaitinkite, kol ji visiškai ištirps, tik jokiu būdu neužvirs (jei užvirs, tortas gali nesustingti). Nukelkite nuo ugnies, ir į želatinos masę įdėkite apie 2-3 šaukštus graikiško joggurto masės. Tada viską supilkite į dubenį su jogurtu. Išmaišykite.

Išplakite grietinėlę iki standžių putų, ir ją sumaišykite su jogurtu. Supilkite šią masę ant pagrindo į torto formą, pakaitomis pilant padėliokite pjaustytų braškių gabalėlių. Padėkite į šaldytuvą sustingti.

Braškiniam sluoksniui skirtus ingredientus (išskyrus želatiną) sudėkite į elektrinio plaktuvo indą ir sutrinkite iki vientisos masės.

Želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens, leiskite pabrinkti. Tada ipakaitinkite, kol ji ištirps. Į želatiną įdėkite kelis šaukštus braškių masės, sumaišykite. Tada šį turinį supilkite į trintų braškių masę ir gerai išmaišykite. Užpilkite šią masę ant pirmojo sluoksnio ir padėkite į šaldytuvą sustingti galutinai (geriausia palikite per naktį). Prieš patiekdami papuoškite šviežiomis braškėmis ir mėtos lapeliais, pabarstykite cukraus pudra.

  1. Nida:

    Silvija, jei į paieškos lauką šiame blog’e įvesite žodį „bislvitas”, jums išrūšiuos bent kelis receptus, kuriuos galėsite panaudoti.

  2. Nida:

    Rūta, patikslinkit ką turit omeny. Ar pati želatina, ar želatina, supilta į jogurtinę masę?

  3. Nida:

    Dovile, dažnai aš iš akies dedu, bet apytiksliai skaičiuokit 100-120g sausainių 30g sviesto. Jei matot, kad sausainių masės per mažai (per plonas pagrindas, ne viskas pasidengia), šį kiekį didinkit išlaikant proporcijas.

  4. Dovilė:

    Sveiki, Nida,
    Teiraujuos: jei trinu sausainius su sviestu, kiek to sviesto ir sausainių reikia tradicinei torto formai?

  5. Karolina:

    Šiandien pagaminau, ryt ragausim 😊 biskvitą išsikepiau 23 cm formoje, jis apie 1,5 cm storio gavosi. Pradėjau pilti jogurto sluoksnį ir realiai beveik visa forma juo užsipildė, tad braškių sluoksnį turėjau perpus mažinti… Tai bent jau mano formoje jogurto sluoksnį reiktų kitam kartui sumažinti… Bet neskaitant to, manau bus puikus ir gaivus tortas tokiam karštam orui 😊

  6. Aiste:

    Pagaminau, tikiuosi gausis, nes su zelatina as vis dar nesusidraugauju…

  7. Nida:

    Jurga, kaip aš jus suprantu… Tų migdolinių „barankų” tai ir aš mielai išsikepčiau, net jei ir +40C svilintų… Vertos jos bet kokio vargo:) Bet gi kaip Grigaitis sakė – gyvenam vieną kartą, ne du, tai gal reikia tiems norams ir pasiduoti?:)

  8. Jurga:

    Oi, Nida, Nida, kam reikia šitaip vesti iš kelio 😀 Nors ir karšta, kelinta diena sukasi galvoj mintis- išsikepti „barankų”, „beigelių” ar kas kaip juos vadina… arba jūsiškių gardžiai atrodančių su migdolų mase riestainėlių…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *