Sutikite: atvykus į nepažįstamą šalį be galo svarbu, kaip tą šalį pamatai, kas tau ją parodo, kaip pristato ir papasakoja. Atvažiavę į Izraelį ir pirmąkart išsiruošę į Jeruzalę, tam tikra prasme, turiu pripažinti, patyrėme fisako. Žmogus, kuris pasisiūlė aprodyti Šventąjį miestą tiek persistengė, kad nuo pat pirmo apsilankymo Jeruzalė man tapo vieta, besiasocijuojančia vien su amžinomis neišsprendžiamomis religinėmis problemomis ir nuolat virš galvos kabančios įtampos doze. Visus ketverius metus, kaskart važiuodama į Jeruzalę, dar nepasiekusi miesto ribos jau skaičiuodavau minutes, kada iš jos išvažiuosiu:) Nuoširdžiai kiekvienąkart tikėdavausi, jog galbūt šis vizitas pakeis mano nusistatymą: juk šitiek žmonių iš pirmo žvilgsnio įsimyli Jeruzalę, ir su skaudančia širdimi iš jos išvažiuoja… Visada jaučiau, kad Jeruzalė mano širdyje turi potencialą. Tik nežinojau kokį…

jeruzale krikscioniska

jeruzale

Ir štai po ketverių metų gyvenimo Izraelyje Jeruzalė staiga tapo miestu, į kurį trokštu kuo greičiau sugrįžti!! Klausiate kas atsitiko? Užteko tik vieno vizito, tik vieno pusdienio, kad mano jausmai Jeruzalei iš neapykantos virstų meile ir pasigėrėjimu. Tereikėjo įeiti į Jeruzalę „pro kitus vartus”, tereikėjo kito gido ir kito kampo, kuriuo šį miestą man kas parodytų.

troskulys

pita

pitos

saldumynai2

saldumynai

Visi žinom, kad meilė greičiausiai ateina per skrandį:) Ne tik žmonių meilė, bet meilė miestams taip pat:) Štai čia, matyt, ir buvo raktas į mano širdį:) Dėkui Hagit Evron, mano nuostabiai draugei, žinomai Izraelio maisto žurnalistei, keleto knygų autorei už pačią įdomiausią (ir be jokios abejonės skaniausią) ekskursiją! Ką tik parašiau ilgą straipsnį apie kulinarinius Jeruzalės ypatumus, ir tą straipsnį, kai tik jis išvys dienos šviesą kuriame nors žurnale, paskelbsiu ir savo blog’e. O tuo tarpu – kviečiu bent akimis pakeliauti po gurmaniškąją Jeruzalę. Tautų, religijų, kultūrų, tradicijų mišinį.

blynai

Liepos vidury musulmonai pradėjo švęsti Ramadaną. Tai jų tradicinis patiekalas, kurį valgys nusileidus saulei.

blynai2

ramadanas

vaikaiJei norite geriausios kavos ir gardžiausių namuose keptų gardėsių – būtinai užsukite į vieną seniausių Jeruzalės kavinių „Kadosh” ( Shlomzion Hamalka 6). Jos savininkai Itzik ir Keren Kadoš – jau trečia karta, palaikanti gražias iš Irano kilusių žydų šeimos tradicijas.

Kavine Kadosh

Viskas čia gaminama vietoje nuo ankstyvo ryto, antrame aukšte esančiame konditerijos ceche…

desertai

pasta

cukraus pudra

saldainiai

sokoladai

kruasonai

sweet

napoleonas

Nesiskaito, kad buvai Jeruzalėje, jei neaplankei paties stilingiausio restorano, esančio turgaus prieigose „Machne Jehuda”. Vietas čia reikia užsisakyti iš anksto. Daržnai prieš pusmetį…

mj2

mj1

tunas

machne jehuda

mj5

mj12

mj10

mj7

mj5

mj6

mj13

mj14

 

  1. Nida:

    Miela Egidija, Izraelis – puikus pasirinkimas ir medaus mėnesiui, ir visiems kitiems mėnesiams:) Tikiu, kad tai bus įspūdinga kelionė. Kai jau žinosite, kada keliausit, mielai galėsiu padėti pasiorganizuoti kelionę, kad kuo daugiau įdomesnių vietų pamatytumėt!

  2. Egidija:

    Katik duzo mano sirdis… pries pat kaledas!!! Kaip nerealu!!! Kaip pavydziu baltu pavydu!!!!:) Mes su vyru planuojame vykti medaus menesiui i izraeli! Butu nerealu turetu tokia gide, kaip Jus.

  3. Nida:

    Grita, iš tiesų Jeruzalei dažnas nelieja abejingu. Tik man reikėjo palukštent ją giliau:) Užtrukau ne vienerius metus. Bet gal taip yra, kai ką nors turi čia pat, lengvai pasiekiamą, tai mažiau vertini?…

  4. Gurmanosiela:

    Tikrai puikus reportažas, skaniai susiskaitė 🙂 Ir apskritai, džiaugiuosi Jūsų blogą atradusi turiningam laisvalaikiui!

  5. Anonimas:

    Labas Nida ,mane Jaruzale suzavejo is pirmo karto ir visiems laikams
    Tikriausia ne tik savo daugiaspalviu koloritu,maistu,kvapais,bet kazkuo nenusakomu ka gali pajusti tik vidumi,,,

  6. ana:

    O ar tik ne Wizzair skelbia naują maršrutą:)) tai ten pat! renkam grupe??

  7. Nida:

    Ačiū, Rennie. Diletante, pasistengsiu nenuvilti:) Laukia dar ne viena gurmaniška išvyka:)

  8. Maisto Diletantė:

    Nida, jei tik galėčiau, tai manau, būčiau pirma eilėje prie tokios gidės paslaugų 🙂

    Lauksiu daugiau tokius skanių, kvapnių, prikaustančių reportažų 🙂

  9. Nida:

    Mieloji Dilentante, nuotraukos atspindi tik mažytę dalelę to, kas Jeruzalėje dedasi aplinkui:) O kur dar kvapai, o kur garsai… Čia visiems reikia atvažiuoti ir šiuo gurmanišku maršrutu draugiškai praeiti:) Imuosi gido funkcijų!:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *