Iš tiesų šį patiekalą gaminau iš elnienos. Tačiau tiek receptas buvo pritaikytas jautienai, tiek, manau, Lietuvos realybė daugiau kam leis pasižaisti su jautiena nei elniena:) Bet tiems laimingoms medžiotojų žmonoms, draugėms ar šeimos narėms receptas tikrai pravers nustebinant artimuosius kiek kitokiais aromatais… 

Visą dieną vaikščiojau ir kankinausi, kaip esu pasiilgusi kiniškos virtuvės patiekalų. Juolab, kad su bičiuliu neseniai aptarėme, kokia egzotika anuomet buvo kinų virtuvė Vilniuje, kokios ilgos eilės stovėdavo prie restoranų, kokius beprotiškus pinigus kainavo vakarienė, ir kokie ilgi būdavo meniu: jautiena vištienos skonio, vištiena jautienos, kiauliena žuvies skonio… O viskas iš tiesų būdavo tame pačiame tradiciniame saldžiarūgščiame gličiame padaže su viena kita apkepta daržove ir dubenėliu ryžių… 

Tačiau tas mūsų “lietuviškas kiniškas” skonis taip suformavo daugelio mūsų lūkesčius, kad ne iš vieno girdėjau, kaip nusivylė tikroje Kinijoje, kur maistas nė iš tolo nebuvo panašus į Vilniuje ragautą:) Aš ir pati buvau nustebusi, kaip man ten trūko skonio ir tekstūros:)) Laukiau kada grįšiu iš Pekino į Vilnių, kad pagaliau paragaučiau “normalaus kinietiško” maisto:)) 

Dabar kinų restoranuose esu labai retas svečias. Retkarčiais ten nuveda nostalgija seniems laikams, bet retai kada pasiilgstu mūsų vietinių kiniškų eksperimentų. Užtai tipinis tradicinis kiniškų patiekalų skonis, kuriame visuomet pirmu smuiku griežia žvaigždiniai anyžiai, cinamonai, česnakai ir imbierai – mano labai mėgstamas! 

Tad pavarčiusi storą Donna Hay knygą “The New Classic” be vargo išsirinkau patiekalą šeštadienio vakarienei. Reikėjo tik skubiai atšildyti į ledą sušalusį elnienos šonkauliukų luitą, o namai Azijos aromatais kvepėjo iki pat ryto… Labai karštai rekomenduoju mėsėdžiams, kuriems gal jau ir pabodo tradiciniai mėsos patiekalai, kepti orkaitėje. Ir žinoma, būtinai patiekite šį šonkaulių kepsnį su virtais ryžiais. 

Azijos skonis: jautienos šonkauliai saldžiame lipniame padaže
Azijos skonis: jautienos šonkauliai saldžiame lipniame padaže
Šiam patiekalui naudojau elnienos šonkaulius, tačiau receptas pritaikytas jautienai
Šiam patiekalui naudojau elnienos šonkaulius, tačiau receptas pritaikytas jautienai
Patiekdami palaistykite lipniu aromatingu saldžiarūgščiu padažu, persmelktu cinamono, žvaigždinių anyžių ir imbiero aromatais.
Patiekdami palaistykite lipniu aromatingu saldžiarūgščiu padažu, persmelktu cinamono, žvaigždinių anyžių ir imbiero aromatais.
Jautienos šonkauliai lipniame azijietiškame padaže
Porcijos 6
Aromatingas ir sotus mėsos patiekalas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2kg jautienos šonkaulių
  2. 6 lazdelės cinamono
  3. 6 anyžiaus žvaigždės
  4. 5cm ilgio (25g) imbiero šaknis, nupultai ir supjaustyta riekelėmis
  5. 1/4 šaukštelio čili dribsnių
  6. 2 česnako skiltelės, nenuluptos
  7. 1/4 stiklinės rudojo cukraus
  8. 3/4 stiklinės (180ml) austrių padažo (Oyster sauce)
  9. 2 šaukštai + 1 šaukštelis ryžių acto (pakeiskite obuolių actu, jei neturite)
  10. 2 šaukštai + 1 šaukštelis balzamiko acto
  11. 360ml vandens
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180c.
  2. Į kepimo indą (aš naudojau stiklinį, turintį dangtį, bet tiks ir keramikinis ar kepimo skarda) sudėkite mėsą, cinamonus, anyžius, čili, česnakus, supilkite cukrų, austrių padažą, ryžių ir balzamiko actą bei vandenį. Uždenkite kepimo indą dangčiu arba labai sandariai uždenkite aliuminio folija.
  3. Kepkite 2 valandas uždengę, tada atidenkite ir dar kepkite 30 minučių, arba tol, kol mėsa bus minkšta, o padažas tirštas ir lipnus.
  4. Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę kalendromis, žaliais svogūnais.
Adapted from The new classic
Adapted from The new classic
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Jautienos šonkauliai lipniame azijietiškame padaže": 23

  1. Sigita:

    Visiškai nemėgstu anyžio jokiame pavidale , todėl noriu Jūsų pasiteirauti kuo rekomenduotumėte jį pakeisti gaminant patiekalą pagal šį receptą ?

  2. Nida:

    Padažo ingredientus reikia sumaišyti, tik tada supilti ant šonkauliukų. Kepant padažas tirštės ir lipnės.

  3. Ramine:

    As visus ingridientus reikia sumaisyti tarpusavyje ir tada uzpilti ant sonkauliuku? Ar tiesiog viska deti i skarda? Tik kazi kaip pasiskirstys tas lipnumas? 🤔

  4. Nida:

    Sandra – aš kaip tik šiuo metodu esu gaminusi kažką iš žvėrienos, ir tikrai ne šonkaulius! Gal tai buvo koks nors stirnienos kumpis? Nepamenu tikrai, bet pamenu, kad buvo LABAI gerai. Todėl imkit mėsą tokią, kokia bus (šerniena, stirniena, elniena), ir nebūtinai su kaulu, ir kepkite taip pat ir su tais pat prieskoniais kaip šiame recepte.

  5. Sandra:

    Labas vakaras, Nida. Isbandeme si recepta – nuostabu! I kokia mesyte galeciau pakeisti sonkaulius? Vaziuojam I svecius pas medziotoja,noreciau nustebinti,bet sake sonkauliu neturi:)

  6. Nida:

    Egle, kaip faina girdėti – labiausia, kad mus sieja mieli prisiminimai iš Izraelio, tame tarpe ir kulinariniai. Jie nepamirštami…. P.S. Austrių padažą tikrai išnaudosite, jis tinka marinatams, įvairiems stir-fry…

  7. Egle:

    Nepatingėjau ir nusipirkau austrių padažo:) rezultatas – nuostabus ! Ačiū už receptus. Nors ir ne į temą, bet jau seniai norėjau parašyti, kad man teko gyventi Izraely 5 metus. Tai toks kraštas , kurio negali pamiršti, net jo kvapo:) tad labai džiaugiuosi, kad pasidalinat rytietiškais receptais ir kartais skoniu grįžtu trumpam ten kur kažkada buvau.

  8. Nida:

    Egle, tikrai ne…. Tai du skirtingi dalykai. Austrių padažas saldokas, klampus ir tirštas. Žuvų padažas – labai sūrus, skystas, visiškai kitokio skonio.

  9. Egle:

    norėjau pasiteirauti ar galima naudoti žuvų padažą vietoj austrių?

  10. Nida:

    Kristina, ir man pirmąkart taip buvo!! Padažas buvo skystas. Bet tą kartą aš bijojau, kad mėsa išsausės, tad didžiąją laiko dalį kepiau uždentame inde, o tas, savaime suprantama, neleido padažui nugaruoti ir sutirštėti. Tokiu atveju reikėjo nupilti padažą (skystą) į kokį puodelį ir pakaitinti ant didelės ugnies, tiesiog nugarinti ir sutirštinit, o tada užpilti ant mėsos. Aš tuo tarpu kitą kartą kai kepiau pagal šį receptą elnienos kumpį (net ne šonkauliukus!), tai ilgiau pakepiau orkaitėje, vis apversdama mėsą ir panardindama į padažą (nes žvėriena labai sausa), ir tirštumas bei lipnumas gavosi puikus! Todėl galite pamėginti ilgiau pakepti (bet būtinai arba laistykit mėsą padažu, arba vartykit, kad nesukeptų, nesusausėtų).

  11. Kristina:

    O aš noriu paklausti, kame galėjo būti bėda, kad mums tas padažas netapo lipnus, o taip ir liko skystas??? Bet skanumo, tai jis nerealaus 🙂 🙂 🙂

  12. Nida:

    Živile, geriau tegul būna didesniais gabalais, taip mėsa bus sultingesnė. Supjaustysite porcijomis jau iškepusią! Svarbu, kad tilptų į troškintuvą.

  13. Živilė:

    O mėsa kepa viename gabale ar susipjaustom prieš kepimą? Dėkui.

  14. Nida:

    Ne, tiesiogiai keisti negalima, nes austrių padažas – kitokios konsistencijos ir kitokio skonio! Bus pernelyg sūru, jei pakeisit sojos padažu. Labai rekomenduočiau visgi įsigyti austrių padažo (jį parduoda visuose supermarketuose, ten kur Azijos virtuvės ingrdientai), nes jį panaudosite ir kitiems patiekalams gardinti!

  15. Nida:

    Aiste – būtų ne mažiau skanu! Gal tik kepti ne tiek ilgai reiktų (tikrinčiau pagal mėsos minkštumą).

  16. Nida:

    Iš tiesų, Kristina, Kinija, kaip ir kokia Indija,- pernelyg didelė, kad daryti apibendrinimus apie jų maistą. Čia tas pats, kas sakyti “Europos virtuvė”, kai toje Europoje – nuo Portugalijos iki Lenkijos… Na, bet net kuriuo atveju, man namuose pagaminti kiniški patiekalai ne tik nenusileidžia vietos restoranuose tiekiamiems, bet dar ir juos lenkia!:) Visų pirma, kokybišku aliejumi ir maisto produktais, kuriuos naudoju tik labai geros kokybės. Na o šis patiekalas – iš tiesų paprastas savo paruošimu, bet tikrai išskirtinis savo skoniu. Tikiuosi, turėsi galimybę pati įsitikinti:)

  17. Kristina:

    Nida, kaip gardžiai atrodo! Aš visą savaitgalį svaigau, kaip noriu pasigaminti šonkauliukų a la kiniškai, bet dėl visokių reikalų ir kelionių taip ir nepasigaminau… Kinijoje, kiek žinau, skiriamos mažiausia 8 regioninės ir gana autonomiškos virtuvės, todėl spėju, kad skirtingose provincijose vyrauja skirtingas maistas. Užsienyje susifornavusios kinų virtuvės formos (american chinese, caribbean chinese ir t.t.) laikomos atskiromis kinų virtuvės atšakomis, tas pats ir su mūsų tradicijomis, todėl, ko gero, net neverta tikėtis Lietuvoje rasti to, ko galima rasti Pekine. Na, bet tuo mes panašūs į kitas Vakarų šalis, o tai gal ir nėra blogai 🙂

  18. Nida:

    Odeta, šie šonkauliukai buvo elnienos, iš miško, medžiotojo išpjauti negailint mėsos, paliktos ant kaulų:)) Man, žinoma, skaniau kai daugiau mėsos, tik parduotuvėje pas mus, deja, pasirinkti neleidžia, nes vietoj nepjausto mėsos. Kad ir kiek mėsos būtų ant kaulų, padažas čia uždangstys visas spragas:)

  19. Odeta:

    Nida, tikra tiesa, kad Kinijoje nera nei to lipnumo nei to saldumo. Per menesi buvimo sioje salyje tik viena karta teko paragauti tokio “lietuvisko” skonio vistienos.
    O sonkauliukus perki su gausiai mesos ar geriau maziau?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.