Tai, kad aš alpėju nuo japoniškos virtuvės, žino visi mano bičiuliai ir ypač šeima:) Jei jau skrendu į Londoną, tai visuomet gramų tikslumu mano lagaminas būna prikrautas tiek, kiek leidžia avialinijos, o to pilnutuko lagamino turinys dažniausia – japoniški ingredientai. Visi ne-skysčiai keliauja į rankinį bagažą, ir eidama per patikrą mojuoju juo, kad niekas nė neįtartų, jog svorio toje tašelėje triskart tiek, kiek parašyta avialinijų taisyklėse… 

Ir kad jūs žinotumėte, kaip aš kažkurią dieną nudžiugau dalį tų ingredientų, dėl kurių iš esmės ir planuodavau savo keliones į Londoną, radau Vilniuje, Assorti parduotuvėje!! Šiaurės miestelio Assorti yra tokia lenta, ant kurios galima kreida užrašyti kokių prekių pageidauja pirkėjai, ir parduotuvėje neranda. Aš jau nežinau kiek kartų vardinau visus pagrindinius japonų virtuvės ingredientus – miso pastą, saldų ryžių vyną mirin, virimui skirtą sakę…. Nežinau, ar be manęs dar kažkas reikalavo būtent šių gėrybių, bet va prašau – visi jie jau Assorti lentynose!! Todėl dabar reikės susigalvoti kokį nors kitokį pretekstą kelionėms į Londoną:) 

Dar labiau mane nustebino Rimi!! Turėjau sau įsižnybti, kad patikėčiau, jog lentynoje matau japoniškus baklažanus!! Jie visiškai kitokios formos nei mums įprasti – pailgi ir ploni, be to saldesni nei tradiciniai. Griebiau juos nė nemąstydama, nes tikrai žinojau, kad patiekalą sugalvosiu nesunkiai. 

Japonų virtuvę perprasti nėra sunku. Joje dominuoja vos keletas maisto gaminimo technikų, o padažų sudedamosios dalys beveik nesikeičia. Įvaldžius vienus padažus, vėliau galima eksperimentuoti mėsą keičiant daržovėmis, tofu, ar grybais… Tad šis paprastas ir labai greitas vegetariškas baklažanų patiekalas – labai tinkamas japoniškos virtuvės pažinimui!

Japoniški baklažanai
Japoniškus patiekalus nėra sudėtinga paruošti, tereikia turėti keletą pagrindinių ingredientų
Baklažanai – puikus mėsos pakaitalas!

Japoniški baklažanai sojų ir imbiero padaže

4 asm.

  • 400g japoniškų baklažanų (apie 3-4 baklažanai)
  • 1 šaukštelis aliejaus
  • 1/3 stiklinės bazinio japoniško dashi sultinio*
  • 1 šaukštelis sakės
  • 1 šaukštelis rudojo cukraus
  • 1/2 šaukštelio šviežios imbiero šaknies sulčių
  • 1 šaukštas sojų padažo (plius dar šiek tiek, pagal skonį, jei reikia)

Baklažanus perpjaukite pusiau išilgai. Padėkite ant pjaustymo lentos perpjauta puse į apačią ir aštriu peiliu padarykite odelėje labai neglias įstrižas įpjovas, maždaug kas 0.5cm. Jei baklažanai labai ilgi, perpjaukite juos per pusę, kad tilptų į keptuvę.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. sudėkite visus baklažanus odele į apačią ir kepkite prispausdami (geriausia pirštais, baklažanai dar nebus spėję įkaisti), kad baklažanų odelė karamelizuotųsi ir išsaugotų spalvą. Tada apverskite puseles kita puse, perpjauta puse į apačią, ir dar pakepinkite apie 1 minutę, kol suminkštės. Į keptuvę supilkite sultinį, sakę ir cukrų, ir uždengę keptuvę dangčiu bei palikę labai mažą tarpelį, pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol skysčio lieka maždaug pusė kiekio. Įpilkite imbierų sultis ir sojų padažą, ir dar patroškinkite apie minutę. Geriausia, jei šioje stadijoje nukelsite keptuvę nuo ugnies ir leisite baklažanus atvėsti šiame padaže, kad labai gerai susimaišytų visi skoniai. Prieš patiekiant juos vėl pašildykite, supjaustykite mažesniais, kąsnio dydžio gabalėliais. Patiekite su ryžiais, ir jei trūksta, pašlakstykite sojos padažu. 

*Dashi sultinį galima virti patiems, tačiau reikės turėti džiovintų jūros dumblių (kombu, arba kelp) ir  džiovintos japoniškos žuvies drožlių (katsuo-bushi). Tačiau nepamainoas daiktas yra japoniško žuvies sultinio (dashi) milteliai! Juos visuomet naudoju, kai reikia labai nedidelio kiekio sultinio. Jei neturite galimybės dashi įsigyti arba pasigaminti, pakeiskite jį vandeniu arba sultiniu, išvirtu iš šitake (shiitake) grybų. 

Recepto šaltinis: Whashoku. Recipes from tme Japanese kitchen.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.