Kas keliavo po Aziją, žino ką reiškia „satay” arba „satė”:) Tai plonyčiai žarijose keptos mėsos iešmeliai, paprastai parduodami gatvėje. Tai tradicinis Indonezijos patiekalas, bet satay gausu ir Malaizijos, Tailando, Filipinų gatvėse, virtuvėse ir restoranuose. Ant iešmelio maunama ožkiena, kiauliena, vištiena, o būtinas indonezietiškas akcentas – tai tirštas, salstelėjęs, puikiai subalansuoto skonio riešutų sviesto padažas.

indonezietiska vistiena satay

Satay receptų – galybė, o šį patiekalą paruošti ir juo mėgautis labai paprasta. Tik žvilgtelėkite į produktų sąrašą ir įsitikinsite, kad visų komponentų, reikalingų šiam azijietiškam gardumynui nesunkiai rasite azijietiškų maisto produktų skyriuje. Viena svarbi detalė: mes pratę mėsą veriamą ant iešmelių supjaustyti kąsnio dydžio gabaliukais, o indoneziečiai ją pjausto ilgomis juostelėmis (apie 2cm pločio), ir perveria šią juostelę „banguojant” and bambukinio, prieš tai pusvalandį išmirkyto vandenyje iešmelio. Mirkymas vandenyje sąlygoja, kad kepama mėsa neprilimpa prie medinio iešmelio. Suvertą mėsą, apteptą paprastu prieskonių ir aliejaus mišiniu galima kepti kepsninėje, bet taip pat ir paprastoje arba grilinėje keptuvėje.

vistiena ant iesmo su padazu

 

Indonezietiški vištienos iešmeliai (satay) su riešutų ir čili padažu (4 asm)

700g. vištienos krūtinėlių be odos

1 šaukštas augalinio aliejaus

1/2 šaukštelio ciberžolės (turmeric)

1 šaukštelis malto kumino

Padažui:

90g riešutų sviesto (peanut butter)

140ml kokosų pieno

1 česnako skiltelė, susmulkinta

1 raudonas čili pipiras be sėklų, supjaustytas (arba pagal skonį, kiek aštrumo mėgstate)

1 šaukštelis tarkuotos imbiero šaknies

2 šaukšteliai žuvų padažo (fish sauce)

2 šaukšteliai indonezietiško saldaus sojos padažo  (kecap manis)*

1 šaukštas laimo sulčių

Pateikimui:

Virti ryžiai

Švieži kalendrų lapai

Laimo (citrinos) riekelės

* Galima pakeisti tailandietišku saldžiu sojos padažu, arba pasigaminti namuose: reikia sumaišyti 60ml paprasto sojos padažo su 90g rudojo sukraus. Masę virti ant lėtos ugnies, kol jos konsistencija panaši į palmių sirupo tirštumą. Atvėsinti pilnai ir laikyti šaldytuve.

Vištieną supjaustome maždaug 2cm pločio juostelėmis ir suveriame ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių

Mažame puodelyje sumaišome aliejų su ciberžole ir kuminu, ir teptuku aptepame sumautus vištienos gabalėlius iš abiejų pusių. Padedame į šaldytuvą pusvalandžiui, kad susigertų prieskoniai.

Kepame kepsninėje arba keptuvėje iš abiejų pusių, kol vištiena iškepa (apie 8-10 min).

Visus ingredientus padažui sudedame į nedidelį puodą ir maišant kaitiname. Iškungiame ugnį prieš pat užverdant. Padažą pateikiame šiltą, kartu su virtais ryžiais, kalendromis ir laimo griežinėliais.

Šaltinis: A. Manning, Mastering the Art of Poultry, Meat and Game

vistiena indonezietiskai

 

 

Komentarų apie "Indonezietiški vištienos iešmeliai su riešutų ir čili padažu": 4

  1. Nida:

    Oi, pas mus šitas sviestukas ilgai neužsistovi:) Saldžių mes niekada neperkam, o šitas toks gerai subalansuotas, ant paskrudintos duonytės užteptas labaaaai skanus…;)

  2. Dovilė:

    Joo, Odeta, tokio yra prie nutelų visokių. O aš sykį nusipirkau tokio nepasaldinto ir nesumąsčiau kur jį iškišt. Pastovėjo šaldytuve pusė metų ir išmečiau;-)

  3. Nida:

    Labai nustebčiau, jei nebūtų! Prie vaikiškų nutelų visokių reiktų ieškoti:) Svarbiausia, kad nenusipirktum to gerai pasaldinto, vaikams ir desertams skirto:)

  4. odeta:

    Mes Malaizijoje tokius valgėme, bet namuose taip ir neišbandžiau. Ir nežinau ar yra LT pirkti riešutų sviesto, nes padažiukas pamenu tikrai skanus buvo:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *