Mano draugas Itamaras pastarąsias porą savaičių viešėjo Indijoje. Kadaise net 8 mėnesius keliavęs po atokiausius Indijos kaimelius, gyvenęs vienuolynuose, išlaipiojęs Nepalo kalnus, jis jaučia ypatingą meilę šiam regionui. Itamaras visa savo esybe – tikras budistas, o kai nusipaišo ant kaktos raudoną tašką, tampa tikru indu, ir jokiais būdais ne izraeliečiu:)

Jokių dovanų iš Itamaro nesitikėjau, tačiau kai jis vos nusileidęs oro uoste paskambino paklausti kada gali mane aplankyti, iškart supratau, kad manęs laukia staigmena. Ta staigmena – tai nuostabi indiškų patiekalų kulinarinė knyga, kurią jis pargabeno iš Mumbajaus. Nereikia net rašyti, kokia buvau laiminga ją gavus, juolab, kad indiškų patiekalų knygos jau kurį laiką dairiausi, tik neatradau tinkamos! O čia – tarsi pagal užsakymą, visa puokštė vegetariškų valgių, aromatingų troškinių, curry, ryžių patiekalų ir viliojančių saldumynų…

Dar tą patį vakarą nusprendžiau išbandyti skaisčios geltonos spalvos aromatingą vištienos korma – taip vadinamą curry, atkeliavusį iš Pakistano ir šalia jo esančio Punjab regiono virtuvės. Būtent šio regiono patiekalai dažniausiai gaminami Europos ir Amerikos restoranuose, nes jų skoniai ir aromatai labiausiai patinka vakariečiams. Curry gavosi toks gardus, kad buvo sunku sustoti jį valgius:) Tikrai dar ne kartą šį patiekalą gaminsiu dėl nesudėtingų ingredientų ir labai paprasto paruošimo būdo.

Vištienos korma (curry) su migdolais (4 asm)

8 šafrano žiedeliai (jei neturit – ką padarysi, praleiskit šį punktą:))

200g (3/4 puodelio) natūralaus jogurto

3 vištienos krūtinėlės be odos, supjaustytos kąsnio dydžio gabaliukais

2 svogūnai, supjaustyti mažais gabaliukais

4 česnako skiltelės, sukapotos

1 šaukštelis tarkuotos šviežio imbiero šaknies

1 raudonasis čili pipiras (arba pagal tai kaip toleruojate aštrumą), supjaustytas

50g (1/3 puodelio) sumaltų migdolų

2 šaukštai sviesto (originaliai – ghee, bet aš neturėjau pasigaminusi)

Žiupsnelis malto kardamono

0.5 šaukštelio cinamono

1.5  šaukštelio malto kumino (cumin)

1.5 šaukštelio maltos kalendros

0.5 šaukštelio maltos ciberžolės (turmeric)

1 šaukštelis maltos saldžiosios paprikos

1-2 laimo lapai (tiks ir džiovinti)

2 curry lapeliai (neturėjau, dėjau pusę šaukštelio indiško curry prieskonio)

400ml ( 1 ir 3/4 puodelio) kokoso pieno

2 šaukštai kapotų migdolų

Saliero stiebas ir žalias svogūno laiškas, supjaustyti, papuošimui

Šafrano žiedelius užpilame vienu šaukštu karšto vandens, pokelių minučių sumaišome su jogurtu. Vištienos krūtinėles užpilame šia jogurto mase ir paliekame vėsumoje pasimarinuoti bent 4 valandas.

Sumaišome svogūnus, česnakus, imbierą, čili ir maltus migdolus. Puode storu dugnu ištirpiname sviestą (ghee) ir jame lengvai apkepiname kardamoną, cinamoną, kuminą, ciberžolę, papriką ir kalendrą. Suberiame svogūnų ir migdolų mišinį ir kepiname maišydami apie 2-3 minutes.

Supilame kokosų pieną, vištieną kartu su jogurtu,  kuriame ji marinavosi, įberiame druskos ir cukraus, ir verdame ant silpnos ugnies apie 45 minutes. Pabaigoje patikriname, ar nereikia įberti dar cukraus ar druskos, jei trūksta skonio stiprumo, įlašiname kelis lašus citrinos sulčių, taip pat įberiame du šaukštus kapotų migdolų.

Pateikiame dubenėlyje, papuošę kapotais salierais ir svogūno laiškais, su baltais indiškais ryžiais.

  1. Saulė:

    Nida, labai ačiū už receptą, ir už visus jūsų receptus, aš didelė jūsų blogo gerbėja 🙂
    Pagaminau šį karį ir man iškilo du klausimai: 1) ar normalu, kad betroškinant sutraukė jogurtą ir kartu visą padažą? 2) ar troškinti reikia atvirame puode, ar uždengtame (aš troškinau uždengtame, tai troškinys išėjo labai skystas)?

  2. Nida:

    Ieva – kuo anksčiau, pačioje gaminimo pradžioje, kartu su visais prieskoniais, tegul jie verda ir virdami duoda skonį kariui.

  3. Ieva:

    sveiki, meginu jusu patiekaliuka, tai iskilo klausimas kada det tuos curry ir laimo lapus?

  4. Dovilė:

    Nida, vis neprisėsdavau tau padėkoti už tai, jog esi pasidalinusi šiuo nuostabiu receptu. Atradau jį pas tave prieš keletą metų ir nuo tada mūsų šeimą jis be galo džiugino ne vieną ir ne du kartus. Vakar vėl gaminau ir vėl šis karis tiesiog tirpo burnoje. Didelis didelis tau ačiū!

  5. Nida:

    LinaLIna, smagu girdėti! Man tai irgi vienas tobuliausių indiškos virtuvės patiekalų…

  6. LinaLina:

    Viena vakarą laukiau svečių. Turejau šviežios avienos neaiškiais mažais gabaliukais. Paguglinau, padariau ši variantą. Po mėnesio issitraukiau puiku tos pačios avies gabala, supjausciau ir paverciau korma, puikiaja. Ačiū už receptą!

  7. Nida:

    Šaunuolė, Dalia! Jau ruošiuosi naujiems pabandymams ir naujų receptų įkelimui:)

  8. Dalia:

    Si sestadieni pabandziau pagaminti si patiekala. Gavosi – nerealus 🙂 Nors is pradziu atrode, kad salieras nelabai dera, taciau kai paragavau, tai supratau, kad salieras – yra butent tai ko reikia 🙂 Labai lauksiu ir daugiau receptu is tos paslaptingos knygos is Indijos.

  9. Nida:

    Labas Grita! Gėda prisipažint, bet šiandien blynų turbūt taip ir neteks paragauti:( Perkelsiu Užgavėnes į kokią kitą dieną:)
    Receptas su šokoladu – labai viliojantis! Grita, ar ne laikas tau savo blog’ą “atidaryti”?? Tu turi tiek puikių originalių idėjų… Šaunuolė.

  10. grita:

    Labas,Nida .Puikus patiekalas,alsuojantis puikiais indiskais aromatais.O pas mus uz lango puga ir tikrosios uzgavienes! Noriu pasiulyti tau ypatingu blynu recepta! pasigamini megstama tesla blynams,imi juodojo sokolado ,dali sutarkuoji odali sulauzai mazais gabaleliais.Viska sudedi i tesla ir kepi mazus blynelius.Patieki karstus su ledu rutuliuku .Skanaus!

  11. Nida:

    Mindaugai, kokia laimė taviškei turėti tokį dėmesingą vyrą, ir dar šitaip gardžiai gaminantį…. Prižadu, kad patiekalų iš mano naujosios indiškos knygos bus tikrai ne vienas. Gaila, kad maniškis su indiška virtuve nelabai draugauja, tad laukiu kokios progos ar svečių, kurie tinkamai įvertintų mano pastangas:)

  12. Mindaugas:

    Nida, geras, šiek tiek pavydžiu 🙂 man kulinarinė knyga (jei jos dar neturiu) irgi geriausia staigmena/dovana. Šį karį paruošiau saviškei, o tai ji vis skundžiasi, kad nieko rytietiško negaminu 🙂 Tu daugiau receptų iš tos knygos pateik 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.