Žinot, kas geriausio gali žmogui nutikti vasario mėnesį? Ogi nusišypsoti laimė bent savaitę praleisti kitoje Žemės Rutulio pusėje, kur vasaris – tai ne viduržiemio, bet vidurvasario mėnuo (pagal pavadinimą tam vasariui gal net labiau tiktų vasaros, bet ne žiemos sezonas:)). Jei keletą dienų manęs pasigedote blog’e, tai užsiregistruoju, kad jau sėkmingai grįžau iš PAR – šalies, kurią, manau, pagrįstai vadinu rojumi žemėje:)

Pietu Afrika

Šįkart į Johanesburgą skridau vietinės litvakų bendruomenės kvietimu, ir dalyvavau viename itin šiltame renginyje „Lita Lives” (Lietuva gyvena). Jo metu pristačiau savo knygą „Izraelio skoniai”, kuri jau išversta į anglų kalbą ir šiemet bus išleista PAR. Man teko milžiniška garbė kalbėti 100 kviestinių svečių, sėkmingiausių PAR verslinininkų, turtingiausių šalies žmonių, kuriuos visus vienija lietuviškos šaknys.

Po renginio Johanesburge, po įdomių susitikimų ir malonių pabendravimų su bičiuliais litvakais, su vyru patraukėme į Durbaną – miestą PAR vakaruose, skalaujamą nuolat šilto Indijos vandenyno bangų. Kaskart lankydamiesi Pietų Afrikoje stengiamės pakeliauti po vis kitą regioną, tad šįkart eilė atėjo Durbano apyinkėms.

Krabas

Be to, kad mėgavomės karšta vasaros saule, kad maudėmės šiltoje jūroje, aplankėme zulu kaimą ir stebėjome ritualinius jų šokius.

Zulu-146_LR Zulu-99_LR Zulu-56_LR Zulu-36_LR Zulu-21_LR

O svarbiausia – išragavome portugališkais ir indiškais skoniais persunktą Durbano virtuvę. Šiame PAR mieste itin gyvos būtent Indijos bei Mozambiko (portugališkoji) virtuvės. Nesu niekur kitur valgiusi skanesnio indiško kario, na, o apie Mozambiko krevetes, iškeptas grilyje ir pagardintas česnakiniu sviesto padažu su kalendromis neverta nė kalbėti, nes seilės pačios kaupiasi vien apie jas pagalvojus:)

Indiski patiekalai

Kaskart apsistodami PAR stengiamės apsigyventi ne kokiuose dideliuose viešbučiuose, bet privačiuose žmonių namuose įrengtuose B&B. Kaip teisingai pajuokavo mano vienas pažįstamas, „dideliame viešbutyje esi ne klientas, o tik kambario numeris”:) Tad tokiuose nedideliuose B&B išties smagu apsistoti, nes daug sužinai apie šeimininkus, šalį, gauni gerų patarimų kur nuvažiuoti, ką pamatyti, kur pavalgyti.

Tikras šių metų atradimas buvo nedidelis 7 kambarių B&B Johanesburge „59 on Cnetral„. Įsikūręs beveik miesto centre, gražioje ir saugioje privačių namų apylinkėje, nedidelis viešbuvtis įrengtas taip, kad jautiesi tarsi ilsėtumeisi safaryje!

59 on central Johanesburge

Skoningi ir erdvūs kambariai su dušinėmis patalpoje ir lauke, gardūs pusryčiai su dubeniu vaisių, kepta kiaušiniene, sūriais, džemais ir jogurtais, ir už lango pasigirstantys laukinių paukščių balsai bei žiogų čvirpsėjimas tikrai nuteikia labai relaksuojančiai:)

Selwin B&B-11_LR 59 on Central johannesburg

O ir kaina labai prieinama – apie 65 eurus už dvivietį kambarį! Visiems, kurie keliaus į Johanesburgą, labai rekomenduoju!!

kur apsistoti Johanesburge

Durbane nusigavome į vietos turgų ir iš indiškos parduotuvės parsivežiau kvapnių prieskonių maišą. Vietinės prekeivės skaisčių spalvų miltelius sumaišo čia pat, pagal kiekvieno kliento pageidavimus. Per kelias minutes čia gimsta aromatingi kario, tanduri, garam masala mišiniai… Kvepia ne tik mano lagaminas, bet ir visa virtuvė, kai tuos prieskonius išsipilsčiau į stiklainėlius…

Indiski prieskoniai

Na o grįžus norisi kuo ilgiau išlaikyti gražiausius kelionės prisiminimus… Todėl šventinio savaitgalio vakarienė buvo labai indiška:)

Indiškas avienos karis – tai patiekalas, kurį rasite kiekviename autentiškame indiškame restorane. Mane seniau klaidindavo tai, kad paprastai tuose restoranuose patiekiamas mutton, bet ne lamb curry. Tačiau pasidomėjusi išsiaiškinau, jog mutton – tai kietesnė avienos mėsa, kuri ilgai troškinant tampa minkšta ir sultinga. Mes labiau pratę vartoti ėriukieną (lamb), ji, kaip žinia, ir brangesnė. Tačiau jei turite kietesnės avienos gabalėlį, o jei dar namuose turite greitpuodį – vos per 40 minučių galite pasigaminti visus namus iškvepinsiantį avienos karį. Jei greitpuodžio neturite, teks pasiruošti ilgam troškinimui (nuo to kvapų namuose bus tik daugiau:)), geriausia špižiniame inde. Ėriena paprastame špižiniame inde išsitroškins per 2 valandas, tuo tarpu avienai gerai suminkštėti gali prireikti ir pusdienio…

Indiški kariai, skirtingai nuo tailandietiškų, retai savo sudėtyje turi kokosų pieno. Vieniems tai pliusas, kitiems – minusas:) Aš mėgstu abi curry versijas, bet mano vyras nė pažiūrėt nenori į kokoso pieną ne saldžiuose patiekaluose:) Tad indiška virtuvė  BE KOKOSŲ PIENO jam kaip tik:)

 

 

Ėrienos karis
Ėrienos karis
Ėrienos karis
Porcijos 6
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 šaukštai aliejaus
  2. 1 cinamono lazdelė
  3. 3 kardamono pumpurėliai, sutraiškyti mėsai mušti skirtu plaktuku arba kočėlu
  4. 6-8 juodieji pipirai
  5. 3 lauro lapai
  6. 3 gvazdikėliai
  7. 1 šaukštelis kumino sėklų
  8. apie 1kg ėrienos su kaulais, sukapotos stalo teniso dydžio gabalėliais
  9. 3 dideli raudonieji svogūnai, supjaustyti
  10. 6 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
  11. Nykščio didumo imbiero šaknies gabalėlis, supjaustytas smulkiai
  12. 1/2 šaukštelio ciberžolės  (Turmeric)
  13. 1 šaukštelis čili pipirų (arba pagal skonį)
  14. 2 šaukšteliai  maltų kalendrų
  15. 1.5 indelio konservuotų pomidorų savo sultyse
  16. Šviežių mėtų pateikimui
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite aliejų dideliame puode storu dugnu arba špižiniame troškintuve. Sumeskite cinamono lazdelę, kardamonus, pipirus, lauro lapus, gvazdikėlius ir kumino sėklas. Kai prieskoniai pakvips sudėkite ėrienos gabalėlius (nusausintus) ir kepinkite apversdami, kol gražiai apskrus. Tada suberkite supjaustytus svogūnus ir laikas nuo laiko pamaišydami kepinkite ant vidutinės ugnies, kol svogūnai subliukš, taps minkšti ir skaidrūs, sukris (užtruksite apie 20 min).
  2. Kai svogūnai pradės ruduoti, suberkite kapotus česnakus ir imbierą. Maišydami pakepinkite porą minučių, kol česnakas paskleis malonų kvapą. Tada suberkite likusius prieskonius - ciberžolę, čili pipirus, maltas kalendras, ir maišydami apkepinkite, kad prieskoniais pasidengtų visa masė. Pabaigoje supilkite pomidorus savo sultyse, įberkite apie 1/2 šaulštelio druskos, ir užvirinkite.
  3. Sumažinkite ugnį, uždenkite puodą dangčiu ir palikite troškintis ant silpnos ugnies apie 2 val (jei neturite grwitpuodžio. Jei naudojate greitpuodį - užteks ir 20-30 min). Troškindami laiks nuo laiko pamaišykite, patikrinkite, ar masė ne per tiršta. Jei ji tirštėja, įpilkite vandens.
  4. Prieš patiekiant patikrinkite ar netrūksta druskos.
  5. Pabaigoje, sudėję karį į serviravimo lėkštę, pabarstykite šviežiomis mėtomis. Patiekite su ryžiais arba indiška roti arba naan duona.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

 

Komentarų apie "Indiškas ėrienos karis": 8

  1. Nida:

    Rasa, ačiū už nuorodą – užsuksiu dažniau:) Na, o jei indiškus patiekalus mėgsti, tai psiruošk jų serijai – esu daug paruoštukų pasigaminusi, nuotraukų padariusi, tad tuoj pasipils visa serija:)

  2. Nida:

    Labai ačiū, Ramune, už gražius žodžius!! Bepigu tokį gyvenimo būdą turėti, kai pats gyvenimas pametėja tikrai unikalių galimybių. Aš tik tomis akimirkomis pasidalinu… Dėl duonos naan – Lietuvoje nesu mačiusi jos pirkti. Esu pati kepusi, tikrai puikiai gavosi. Jei susigundytumėte išbandyti – receptas čia: https://www.nidosreceptai.lt/pasaulio-virtuve/naan-indiska-duona/

  3. Nida:

    Grita, labas! O tikrai tą karamelinį padažą net taip ilgai verdi??? Tikiuosi, kad jis gausis, nes aš tarsi daug trumpiau jį viriau…

  4. Ramune:

    Dar pamiršau ko norėjau paklausti – gal galite rekomenduoti gera naan duonos receptą? Arba vietą, kurioje perkate:)?

  5. Ramune:

    Žinokit aš tyliai žaviuosi tiek Jūsų receptais, tiek gyvenimo būdu, tiek kelionių įspūdžiais. Tai tikrai įkvepia. Dėkui, kad dalinatės:)

  6. Grita:

    Sveika sugrizusi,nuotraukos fantastiskos,o as dabar verdu namini karamelini krema pagal jusu recepta.Bus rytoj ant blynu.Jau 2 valandas maisau,tikiuosi,kad pavyks .Grazios sventines vakarienes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *