Na pagaliau ir aš, įšokusi į paskutinį traukinį, išsikepiau imbierinių sausainių… Kasmet vis planuoju pažaisti kaip vaikystėje su formelėmis, bet taip ir neprisiruošiu.. Darbai užgriūna, rūpesčių prieš šventes masė, ir mano imbieriniai sausainiai nusikelia kitiems metams. 

Tad šiemet nutariau veikti taip, kad trauktis nebūtų kur. Pradėjau nuo sausainių formelių paieškos. Ta paieška nuvedė mane net iki… Australijos. O taip, arčiau formelių “neradau”, tad užsisakiau net iš tolimiausio žemyno, kuris per Kalėdas mėgaujasi ne sniegu, bet vidurvasario saule. Reikėjo pridėti vieną kitą eurą, kad siuntinys atvyktų greičiau, kad spėčiau iki švenčių, antraip formelės rizikavo visus metus tūnoti spintelėje iki kito gruodžio. 

Formelės atvyko laiku. Tiesa, ne į mano namus, o į… muitinę:) Taip taip, kelis šimtus gramų sveriantis dėžutės turinys buvo apdėtas muitais, PVM’ais, muitininko tarpininko paslaugomis, tad kai jau sumokėjusi visus mokesčius (ir atstovėjusi valandos trukmės prieššventinę eilę pašte) jas pagaliau atgavau, pavadinti šias formeles “auskinėmis” būtų nepakankamas įvertinimas:) 

Sausainių gaminimo fabrikėlis rūko dvi dienas, nes prisėsti prie sausainių formavimo, deja, galėjau tik tada, kai visi nueidavo miegoti. Ir tada pasklisdavo TAS kvapas…. Nuo kurio paskui negalėdavau iki paryčių užmigti… Kaip ir pribaigti visų dekoracijų, kurias būtinai norėjau pagaminti. Tie, kas dar negamino imbierinių sausainių – rekomenduoju suspėti į paskutinį traukinį, nes geresnę meditaciją prieššventinėje pasiutpolkėje kažin ar sugalvosite… 

Na, o pagamintais sausainiais smagu apdovanoti bičiulius ir bendradarbius, jais papuošti namus, šventinį stalą ir dovanas. 

Print Recipe
Imbieriniai sausainiai
Kieti ir tvirti šventiniai imbieriniai sausainiai
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
Ingredientai
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
Ingredientai
Procesas
  1. Sveistą ir cukrų sudėkite į elektrinio maišytuvo indą ir plakite apie 10 minučių, kaskart nugramdydami sviestą nuo indo sienelių, kol sviestas taps visiškai purus. Supilkite sirupą, suberkite miltus, sodą, imbierą ir toliau maišykite, kol gausite minkštą tešlą. Šiek tiek atvėsinkite, tada iškočiokite tarp dviejų pergamento popierių į maždaug 4cm plonumo lakštą ir jį įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Išspauskite formelėmis sausainius. Sylutes padarykite šiaudeliu arba konditeriniu plonu antgaliu. Kepkite 140C orkaitėje apie 20 minučių, kol sausainiai taps sausi.
Pastabos

*Kepdami šokoladinius sausainius į tešlą dėkite 2 ir 2/3 stiklinės (400g) miltų bei 1/3 stiklinės (35g) kakavos.

Recepto šaltinis - Donna Hay

Gngerbread cookies
Padarykite sausainiuose skylutes prieš kepant ir suversite šventinę girliandą
Imbieriniai sausainiai
man skaniausi šokoladiniai imbieriniai sausainiai
Kalediniai sausainiai
Šie nuotaikingi sausainiai gali stovėti net kelias savaites

 

 

Sveikinimai

  1. Pingback: Šventiniai ledų suvožtiniai – Nidos receptai

  2. Nida:

    Aiste!!! OMG!! Aš tik dabar pamačiau klaidą jūsų dėka!!! Aš vis galvoju – kaip čia kai kuriems viskas gaunasi, o kai kam ne… Negali juk taip būti… O čia, pasirodo, aš pati gramus neteisingai užrašiusi (stiklinėmis kiekis teisingas). Atsiprašau visų, kuriuos suklaidinau, o jums labai dėkoju, kad bakstelėjot pirštu…..

  3. Aistė:

    Nida, jūs tiesiog ingredientų sąraše šiems sausainiams įrašėte 375 g, vietoje 230 g sirupo. Stiklinėmis dydžiai geri, bet aš matuoju gramais dažniau, todėl net netikrinau stiklinių kiekių. Gal dėl to vieniems gerai gavosi, o kitiems skystoka tešla 🙂

  4. Nida:

    Aiste, pasitikrinau dar kartą šaltinį (aš juos kepiau naudodamasi Donna Hay žurnale atspausdintu receptu, ir žurnalą turiu iki dabar) – tešlai reikia ⅔ stiklinės (230g) auksaspalvio sirupo… Svarbiausia, kad aš kiekvienais metais juos kepu, visada tik pagal šį receptą. Taip, tešla tikrai lipni kai atšyla, ir reikia žaist laukiant kol sukietės. Bet visada gaunasi kieti ir tvirti sausainiai. Mano skoniui kiek per saldūs, bet dekoracijoms jie man patinka labai. Gal yra keletas receptų, ir mes žiūrim į skirtingus? Gal išties galima apsieiti su mažiau sirupo? Aš kadangi neturiu galimybių testuoti receptus kepdama po kelis kartus (ypač jei viskas, ko tikiuosi, gaunasi…), tai aš labai padėkočiau tam, kas padarytų savo pataisymus, išbandytų ir atsiųstų pakoreguotus kiekius su garantija, kad jais galima pasitikėti 🙂

  5. Aiste:

    Sveiki, Nida, kepiau šiuos imbierinius sausainius praėjusiais metais, tik prieš pat šventes, tad dėjau kur kas mažiau cukraus ir sirupo (nereikėjo ilgai laikyti:) Gavosi puikūs imbieriniai sausainiai. Šiom šventėm norėjau iš anksto išsikepti, todėl dėjau pilną cukraus ir sirupo kiekį, ir tešla tikrai gavosi per minkšta. Max 1 min laiko ištraukus iš šaldytuvo, kai tešla vėl suminkštėja ir pradeda lipti prie rankų ir kepimo popieriaus. Tad pažiūrėjau Donna Hay receptą ir ten nurodoma – ⅔ CUP (230G) GOLDEN SYRUP – ar gali būti, kad jūs įrašėte ne tą kiekį sirupo gramais?

  6. Nida:

    Toma, šalia cukraus ir visokių saldiklių, dažnai ir klevų sirupas, ir agavų sirupas netoliese būna.

  7. Nida:

    Ugne, aš šiuos sausainius kepu kasmet. Kasmet pagal visiškai tą patį receptą. Matuoju tais pačiais mato indais (ir svarstyklėmis). Niekada tešla nebuvo skysta (taip, kai ji atšyla, ji suminkštėja iki labai nemalonios darbui konsistencijos). Taip, jie saldūs, bet tik dėl to gali stovėti iki pat švenčių saugiai. Tik dėl to jie tokie tvirti ir kieti, kad galima statyti namelius ir dekoracijas. Jei jūs adaptuojate receptus, naudojate kitus produktus, matuojate netiksliai, tešla jums nesigauna tokia, kokia ji turi gautis. Stebuklų nebūna juk… Nė vienas ingredientas nėra toks, kuris kiekvienuose namuose būtų net toks skirtingas…

  8. Ugne:

    Na, man irgi per skysta tesla, net ir po 3 paru saldytuve neatlimpa nuo pergamento…teko miltais visaip barstyti, visai nepatiko pats procesas, o dar su maza dukra, nezinau, kaip tie mokinukai iveike 🤷‍♀️ sumazinau cukru per puse, bet pritariu, kad vistiek l.saldus…

  9. Toma:

    Sveiki, na niekur nerandu to sirupo pirkti😔kuriam skyriuje parduotuvėje jo ieškoti?

  10. Marija:

    Cukraus kiekis kazkoks nesuvokiamas. Daugiau nei miltų 😱 valgai atrodo vien cukrų.

  11. Nida:

    Simona, nebandžiau…. Šiuo atveju svarbiausia, kad tešla būtų lengvai kočiojama, tad įdėjus kiaušinį reikės daugiau ir miltų. Nemanau, kad tekstūra labai reikšmingai pasikeistų, tikėtina kad šiek tiek suminkštėtų. Mano imbieriniai sausainiai tikrai kieti, jie labai tinka įvairioms dekoracijoms.

  12. Nida:

    Asta, originaliame recepte nereikia sodos nugesinti. Nors pagal logiką lašelis kokios rūgštesnės terpės (acto) nepamaišytų. Šiame recepte soda iškelia tešlą labai minimaliai, nugesinti nemėginau, gal iškeltų labiau?… Kita vertus, sodos sausainiuose tikrai nesijaučia….

  13. Simona:

    Ar nebandėte į tešlą dėti kiaušinio? Randu užsienietiškuose bloguose panašius receptus, tik ten beveik visur deda vieną kiaušinį. Įdomu ar jis kažkaip keičia tešlą ir paties sausainio tekstūrą ar skonį.

  14. Nida:

    Sonata, nepanašu, kad per mažai miltų… Receptas ne kartą testuotas, visos proporcijos teisingos… Jei gerai tešla atšąla, tai turi tikrai laisvai kaip kokios kaladėlės nusiimti nuo pergamento – nuo popieriaus nusiima net labiausiai prilimpantys dalykai. Va kai suminkštėja tešla, tada veltis pradeda, bet ner ir tai aš paprastai kokiu plokštesniu neaštriu peiliu pakišu po sausainio apačia ir padedu atlipti, tai lengviau tada nuimti. Bet dirbti su labai kieta (šalta) tešla turėtų būti labai lengva. Pamėginkit peiliu padėti atlipinti.

  15. Sonata:

    Sveiki Nida, vakar padariau tešlą, iškart dėjau šiek tiek daugiau miltų (400 g, nors ir be kakavos), palikau per naktį šaldytuve. Šiandien iškočiojau nedidelį gabalėlį, kad tešla kuo mažiau atšiltų. Bet sausainiai nenusiima nuo pergamento 🙁 Iškočiojau nedidelėm porcijom ir palikau terasoj prie -1°. Lauke atrodo tešla sukietėja, bet vis tiek nuimti neįmanoma. Ką daryt? Gyvenu Vokietijoj, gal čia miltai (405) ar sirupas kitokie. Jaučiu, kad sumesiu vėl viską į dubenį ir dar pridėsiu miltų. Neįsivaizduoju, kaip pradinukai tūkstančius sausainių prikepė😓

  16. Nida:

    Oi kaip smagu, Inga!!! Labai džiaugiuosi, kad panaudojot būtent mano receptą:)

  17. Inga:

    Vis pamirštu padėkoti už šį receptą. Rašiau prieš kurį laiką, kad kepsiu sausainius su mokiniais. Pavyko puikiai! Nežinau, kiek tūkstančių sausainiukų prikepėm. Bet darbavosi apie 130 pradinukų. Visą savaitę mokykla kvepėjo sausainiais. Buvo labai skanūs.
    Ačiū jums:)

  18. Nida:

    Edita, užtektų gal net ir vienos porcijos, bet aš minkyčiau dvi dėl visa ko… verčiau tegul lieka, pasidarysit dar sausainių:) Bet jei nedidelis namelis, tai dviejų tikrai užteks.

  19. Edita:

    Sveiki Nida, sakykite prasau, jei noriu kepti nameli, is keliu normu pagal jusu recepta reiketu? Namelis nera didelis. Ar is dvieju uztektu? Dekui

  20. Nida:

    Inga, labai priklausys nuo sausainių dydžio. Pavyzdžiui, imbierinei eglutei sunaudojau vieną vissą porciją, bet kelios apatinės žvaigždės “suvalgė” bene pusę kiekio tešlos su savo dydžiu:) Jei skaičiuojant tradiciniais “imbieriniais žmogeliukais”, manau jums reiktų apie 4 porcijų. Jei kepsite įvairių formų ir sausainiai bus mažesni, tai gal ir su 3 porcijom išsiverstumėt.

  21. Inga:

    Brangi, Nida, kiek maždaug iš šio kiekio gaunasi sausainių? Planuoju kepti su mokiniais. Man reikės virš 200 sausainių. Reikės kibiro miltų;)

  22. Justė:

    Sveiki, o ar tiktų šis receptas imbierinio namelio statybai? Ar pakankamai tvirti sausainiai gaunasi?

  23. Nida:

    Ačiū, Asta:) Aš kasmet juos kepu, bet cukraus taip pat mažinu… Pakanka sočiai, o pastovęję tikrai skanesni!!

  24. Asta:

    Nuostabūs sausainiai, nepakartojami! Dariau dvigubą porciją, tik dėjau 50g cukraus ir 500ml sirupo, miltus kažkiek sumažinau taip pat. Su kiekviena diena vis skanesni, ačiū!!!

  25. Nida:

    Vaida, ir aš šiemet užsiminkiau tešlą su mažiau cukraus. Bet tas cukrus turi kelias funkcijas šiuose kepiniuose – ir traškumo, ir konservavimo… Bent aš juos išsikepu likus kelioms savaitėms iki švenčių, ir jie kuo puikiausiai stovi (net skanėja su laiku;)). Bet saldumo ir man per daug juose….

  26. Vaida:

    Labai skanus meduoliai, aciu uz recepta. Tik dejau maziau cukraus ir tai buvo saldoki, o vietoj imbiero naudojau prieskonius meduoliams. Ir prie 140 laipsniu man jie net nesiruose iskept tai uzdininau iki 190 🙂 Skaniausi tapo pastoveje kelias dienas uzdaryti dezuteje.

  27. Nida:

    Alina, šie sausainiai skirti pastovėti kelias savaites (iš jų gaminamas ir Advento kalendorius, kurį aprašiau savo blog’e), tad cukrus naudojamas labiau kaiop konservantas… Todėl tikrai jie saldūs, nesiginčiju. Kitą kartą, jei kepsit, sumažinkit cukraus kiekį.

  28. ALINA:

    Sausainiai gavosi persaldus net mano vaikams. O jiems niekas nesaldu:)

  29. Nida:

    Žaneta, nebandžiau šiuo atveju sirupo keisti medumi. Šiaip šiame būtent recepte aš medumi nekeisčiau, nes sausainiai gali prarasti kai kurias savo savybes.

  30. Nida:

    Jolite, jei tešla “skystoka” (nors nelabai įsivaizduoju, kad ji tokia gali būti, nebent minkštoka), pridėkite šiek tiek miltų. Ypač jei miltus matavote stiklinėmis – paklaida gali būti nemaža. Taip pat ir nuo miltų, ir nuo aplinkos, kurioje kepate, priklauso – kartais, jei drėgna, tiesiog reikia kiek daugiau miltų. O kakaviniams išties miltų reikia trupučiu daugiau, nes kakava paskystina tešlą. Jų konsistencijo turi būti vienodos išmaišius.
    Dėl šaldymo: geriausia tešlą užsiminkyti iš vakaro ir palikti šaldytuve suplotame gabalėlyje, įvyniotą į maistine plėvelę. Arba bent jau leisti pabūti valandą šaldytuve. Tada kočiojate tarp dviejų pergamento popierių ir vėl pageidautina dedae į šaldytuvą (taip lengviau bus išspausti formele sausainius ir nuimti nuo pergamento). Jei kočiojant matote, kad ir vėl ji suminkštėjo, vėl dėkite į šaldytuvą. Tešlą kočioti lengviau kai ji minkšta, tačiau kokybiškai pjaustyti – kai ji kieta.

  31. Jolita:

    Sveika, Nida, ką tik padariau tešlą – atrodo kažkokia skystoka ji man. Kodėl kepant šokoladinius reikia 400 g. miltų plius dar 35 g. kakavos, o be kakavos kepant jau tik 375 g. miltų? Ir ten kur reikia iškočioti tešlą ir įdėti į šaldytuvą – tai ar jau iki sausainių plonumo iškočioti ar kaip nurodyta – storą, o paskui dar pakočiot prieš spaudžiant sausainėlius? Ir atsiprašau, už tiek klausimų 🙂

  32. Pingback: Brandintas Kalėdų pyragas su džiovintais vaisiais ir riešutais – Nidos receptai

  33. Pingback: Sūrio pyragas su marcipanais ir aguonų bei imbierinių sausainių pagrindu – Nidos receptai

  34. Nida:

    Ačiū, mieloji!! Jaukių ir ramių švenčių, sėkmingų metų!!!!!!

  35. Daiva:

    Ooo! Nieko gražesnio nesu mačiusi!
    Su artėjančiomis šventėmis, Nidut! Malonaus ir lengvo laukimo, puikios prieškalėdinės nuotaikos tau! Apsikabinkim.:))

  36. Lina:

    Nida, radau namie – Dan Sukker šviesusis sirupas. Gal toks tiktų?

  37. Nida:

    Jei skystas, manau- galima. Tik medaus skonis jausis (jei tai ne problema:))

  38. Nida:

    Ilona, ne klevų netiks. Sirupas turi būti labai tirštas. Bet tiks ne tik auksaspalvis, o ir kitoks. Aš, pvz., naudojau kukurūzų sirupą. Jis kaip patirštėjęs medus…
    Dėl cukraus – aš šiek tiek mažiau dėjau rudojo cukraus, tai mano sausainiai maloniai ne per saldūs:) Dėjau apie 60g rudojo cukraus. Bet sirupo nemažinau, kad tešlos konsistencija išliktų tokia, kokia reikia.

  39. Ilona:

    Labas rytas. Nesu įgudusi kepėja, tai norėjau pasiteirauti apie sirupą. Ar tinka klevų sirupas?

  40. Anonimas:

    Sveiki, o koki sirupa naudojot? Ir ar galima deti mazesni kieki cukraus?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.