Na pagaliau ir aš, įšokusi į paskutinį traukinį, išsikepiau imbierinių sausainių… Kasmet vis planuoju pažaisti kaip vaikystėje su formelėmis, bet taip ir neprisiruošiu.. Darbai užgriūna, rūpesčių prieš šventes masė, ir mano imbieriniai sausainiai nusikelia kitiems metams. 

Tad šiemet nutariau veikti taip, kad trauktis nebūtų kur. Pradėjau nuo sausainių formelių paieškos. Ta paieška nuvedė mane net iki… Australijos. O taip, arčiau formelių “neradau”, tad užsisakiau net iš tolimiausio žemyno, kuris per Kalėdas mėgaujasi ne sniegu, bet vidurvasario saule. Reikėjo pridėti vieną kitą eurą, kad siuntinys atvyktų greičiau, kad spėčiau iki švenčių, antraip formelės rizikavo visus metus tūnoti spintelėje iki kito gruodžio. 

Formelės atvyko laiku. Tiesa, ne į mano namus, o į… muitinę:) Taip taip, kelis šimtus gramų sveriantis dėžutės turinys buvo apdėtas muitais, PVM’ais, muitininko tarpininko paslaugomis, tad kai jau sumokėjusi visus mokesčius (ir atstovėjusi valandos trukmės prieššventinę eilę pašte) jas pagaliau atgavau, pavadinti šias formeles “auskinėmis” būtų nepakankamas įvertinimas:) 

Sausainių gaminimo fabrikėlis rūko dvi dienas, nes prisėsti prie sausainių formavimo, deja, galėjau tik tada, kai visi nueidavo miegoti. Ir tada pasklisdavo TAS kvapas…. Nuo kurio paskui negalėdavau iki paryčių užmigti… Kaip ir pribaigti visų dekoracijų, kurias būtinai norėjau pagaminti. Tie, kas dar negamino imbierinių sausainių – rekomenduoju suspėti į paskutinį traukinį, nes geresnę meditaciją prieššventinėje pasiutpolkėje kažin ar sugalvosite… 

Na, o pagamintais sausainiais smagu apdovanoti bičiulius ir bendradarbius, jais papuošti namus, šventinį stalą ir dovanas. 

Gngerbread cookies
Padarykite sausainiuose skylutes prieš kepant ir suversite šventinę girliandą
Imbieriniai sausainiai
man skaniausi šokoladiniai imbieriniai sausainiai
Kalediniai sausainiai
Šie nuotaikingi sausainiai gali stovėti net kelias savaites
Imbieriniai sausainiai
Išraiškingo skonio tradiciniai imbieriniai Kalėdų sausainiai
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 125g sviesto, kambario temperatūros
  2. 1/2 stiklinės (90g) rudojo cukraus
  3. 2/3 stiklinės (375g) auksaspalvio sirupo
  4. 2.5 stiklinės (375g) miltų*
  5. 1 šaukštelis sodos
  6. 2 šaukšteliai malto imbiero
Instrukcijos
  1. Sveistą ir cukrų sudėkite į elektrinio maišytuvo indą ir plakite apie 10 minučių, kaskart nugramdydami sviestą nuo indo sienelių, kol sviestas taps visiškai purus. Supilkite sirupą, suberkite miltus, sodą, imbierą ir toliau maišykite, kol gausite minkštą tešlą. Šiek tiek atvėsinkite, tada iškočiokite tarp dviejų pergamento popierių į maždaug 4cm plonumo lakštą ir jį įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Išspauskite formelėmis sausainius. Sylutes padarykite šiaudeliu arba konditeriniu plonu antgaliu. Kepkite 140C orkaitėje apie 20 minučių, kol sausainiai taps sausi.
Pastabos
  1. *Kepdami šokoladinius sausainius į tešlą dėkite 2 ir 2/3 stiklinės (400g) miltų bei 1/3 stiklinės (35g) kakavos.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/
Sveikinimai

  1. Nida:

    Alina, šie sausainiai skirti pastovėti kelias savaites (iš jų gaminamas ir Advento kalendorius, kurį aprašiau savo blog’e), tad cukrus naudojamas labiau kaiop konservantas… Todėl tikrai jie saldūs, nesiginčiju. Kitą kartą, jei kepsit, sumažinkit cukraus kiekį.

  2. ALINA:

    Sausainiai gavosi persaldus net mano vaikams. O jiems niekas nesaldu:)

  3. Nida:

    Žaneta, nebandžiau šiuo atveju sirupo keisti medumi. Šiaip šiame būtent recepte aš medumi nekeisčiau, nes sausainiai gali prarasti kai kurias savo savybes.

  4. Nida:

    Jolite, jei tešla “skystoka” (nors nelabai įsivaizduoju, kad ji tokia gali būti, nebent minkštoka), pridėkite šiek tiek miltų. Ypač jei miltus matavote stiklinėmis – paklaida gali būti nemaža. Taip pat ir nuo miltų, ir nuo aplinkos, kurioje kepate, priklauso – kartais, jei drėgna, tiesiog reikia kiek daugiau miltų. O kakaviniams išties miltų reikia trupučiu daugiau, nes kakava paskystina tešlą. Jų konsistencijo turi būti vienodos išmaišius.
    Dėl šaldymo: geriausia tešlą užsiminkyti iš vakaro ir palikti šaldytuve suplotame gabalėlyje, įvyniotą į maistine plėvelę. Arba bent jau leisti pabūti valandą šaldytuve. Tada kočiojate tarp dviejų pergamento popierių ir vėl pageidautina dedae į šaldytuvą (taip lengviau bus išspausti formele sausainius ir nuimti nuo pergamento). Jei kočiojant matote, kad ir vėl ji suminkštėjo, vėl dėkite į šaldytuvą. Tešlą kočioti lengviau kai ji minkšta, tačiau kokybiškai pjaustyti – kai ji kieta.

  5. Jolita:

    Sveika, Nida, ką tik padariau tešlą – atrodo kažkokia skystoka ji man. Kodėl kepant šokoladinius reikia 400 g. miltų plius dar 35 g. kakavos, o be kakavos kepant jau tik 375 g. miltų? Ir ten kur reikia iškočioti tešlą ir įdėti į šaldytuvą – tai ar jau iki sausainių plonumo iškočioti ar kaip nurodyta – storą, o paskui dar pakočiot prieš spaudžiant sausainėlius? Ir atsiprašau, už tiek klausimų 🙂

  6. Pingback: Brandintas Kalėdų pyragas su džiovintais vaisiais ir riešutais – Nidos receptai

  7. Pingback: Sūrio pyragas su marcipanais ir aguonų bei imbierinių sausainių pagrindu – Nidos receptai

  8. Nida:

    Ačiū, mieloji!! Jaukių ir ramių švenčių, sėkmingų metų!!!!!!

  9. Daiva:

    Ooo! Nieko gražesnio nesu mačiusi!
    Su artėjančiomis šventėmis, Nidut! Malonaus ir lengvo laukimo, puikios prieškalėdinės nuotaikos tau! Apsikabinkim.:))

  10. Lina:

    Nida, radau namie – Dan Sukker šviesusis sirupas. Gal toks tiktų?

  11. Nida:

    Jei skystas, manau- galima. Tik medaus skonis jausis (jei tai ne problema:))

  12. Nida:

    Ilona, ne klevų netiks. Sirupas turi būti labai tirštas. Bet tiks ne tik auksaspalvis, o ir kitoks. Aš, pvz., naudojau kukurūzų sirupą. Jis kaip patirštėjęs medus…
    Dėl cukraus – aš šiek tiek mažiau dėjau rudojo cukraus, tai mano sausainiai maloniai ne per saldūs:) Dėjau apie 60g rudojo cukraus. Bet sirupo nemažinau, kad tešlos konsistencija išliktų tokia, kokia reikia.

  13. Ilona:

    Labas rytas. Nesu įgudusi kepėja, tai norėjau pasiteirauti apie sirupą. Ar tinka klevų sirupas?

  14. Anonimas:

    Sveiki, o koki sirupa naudojot? Ir ar galima deti mazesni kieki cukraus?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.