Turgus visuomet atsiranda mano lankytinų vietų sąraše, kurioje jų bebūčiau. Kuo egzotiškesnė šalis – tuo įdomesni man turgūs. Meksikoje turgus, tam tikra prasme, – kiekvienoje gatvėje:) Nes rūksta ir spragsi puodai, prijuostėmis ryšinčios senjoros lipdo tortilijas, kepa jas ant didžiulių plokščių įkaitintų metalinių “padėklų”, ir čia pat suka įdarus pagal kiekvieno šalia prisėdusio kliento pageidavimus. Vištiena, bulvės su čiorizo, krevetės su ryžiais, sūris ir moliūgo žiedai…- vardina kiekvieno molinio puodo, išrikuoto ant negrabiai suręsto “prekystalio”, turinį. Dar minutė kita, ir įdaras keliauja į perpus sulenktą kukurūzų miltų paplotėlį ir tuoj pat nusileidžia ant karštos “planšos”.

Apelsinų pardavėjas Meksikoje
Apelsinų pardavėjas

Vienas turgus Mexco City – ypatingas. Čia lankosi labiausiai maistą vertinantys entuziastai ir garsiausi didmiesčio šefai. San Juan – tai vieta, kurioje rasite tą, ko nėra kitur. Pavyzdžiui, kelias dešimtis rūšių japoniškų grybų. Arba specialų grybą, kuris užauga kukurūzų burbuolėse, ir sako, savo verte ir retumu (bent jau Meksikoje) yra prilyginamas trumams. Taip pat pieninių paršelių, dar prieš valandą skraidžiusių balandžių, organiškų kalakutų, iš tolo geltonuojančių kukurūzais šertų viščiukų. Čia sukrauti kalnai rečiausių vaisių, dėželių su valgomų gėlių žiedlapiais, kituose skyriuose – vienetinio, ūkiuose gaminamo sūrio rtiniai, ir net skdudinti tarakonai, ypatingas medus, pagardintas kardamonu, arba agavų sirupas, ptaturtintas šviežutėle vanile. Kainos čia bent tris kartus didesnės nei kituose maisto turguose, tačiau jei pasiryžtate tikriems kulinariniams eksperimentams, šio turgaus adresas privalo būti jūsų sąrašuose.

Pieniniai parseliai
Pieniniai…
Kepti skorpionai
Keptų skorpionų patiekalas
Kalakutai
Gal kalakutą vakarienei?
Turgus Meksikoje
Prieš valandą dar skraidė…
Čia galima rasti bet kokių vaisių ir daržovių

Jei galite sau leisti maždaug valandą į vieną pusę automobiliu trunkančiai kelionei, verta nusigauti iki Mercado de Jamaica, garsėjančio visoje šalyje kaip didžiausio gėlių rojaus. Frezijos, tulpės, rožės, gerberos, saulėgrąžos, astromerijos, gladiolės…. Pundai surikiuotų žiedų, kuriems, atrodo, negalioja jokie sezoniškumai. Trys tuzinai švežutėlių rožių – 2 eurai. Pundas besiskleidžiančių astromerijų – pusantro. Glėbiai tulpių – po eurą. Brangesnių gėlių visame turguje nerasite, o nepasirūpinti, kad namai skęstų žydinčiose puokštėse, būtų tiesiog apsileidimas….

Geles
Gėlės Meksikoje žydi kiaurus metus

Atskiro paaiškinimo reiktų apie kukurūzus, kurie sudaro visos meksikietiškos virtuvės pagrindą. Neapsigaukite mėgindami kepti tortilijas iš mūsuose parduodamų kukurūzų miltų. Lotynų Amerikoje augantys kukurūzai – balti, mėlyni, bet tik ne geltoni!! Skirtingai nuo europietiškų ar amerikietiškų, ten kukurūzai ne saldūs, o krakmolingi ir miltingi! Todėl ir tortilijos – baltos spalvos su tuo specifiniu nepakartojamu kukurūzų skoniu. Virtuvėje naudojami ir sudžiovinti kukurūzų lapai – jie puikiai tinka gaminti tamales, vieną populiariausių gatvės maistų: kukurūzų miltai sumaišomi su vandeniu, trupučiu riebalų, suformuojamas rutuliukas, į kurio vidų įdaroma virtos vištienos arba daržovių, ir toks rutuliukas, įvyniotas į kukurūzų lapus, ištroškinamas. 

Kukuruzai
Kukurūzų lapai, skirti tamalėms

Tortilijos – tai Meksikos duona. Su ja valgoma viskas: ir pusrytiniai kiaušiniai, ir troškiniai, jos naudojamos tam, kad būtų į ką susukti įdarą, kartais kaip “picos” pagrindas, prireikus jos atstoja šaukštą, o paskrudintos labiausiai tinka pakabinti guakamolei. Supjaustytos pailgomis juostelėmis tortilijos virsta makaronais, o susuktos į vamzdelius ir užkeptos – savotiškais “cannelonni” 🙂 Jei Meksikos šiaurėje vyrauja miltų tortilijos, tai labiau į pietus – vien kukurūzų. Tortilijos kepamos ir parduodamos kiekvienoje gatvėje ir supermarkete, supakuotos po 30-40 ar ir visą 100. Nusipirkus tokių karštų šviežutėlių tortilijų paketėlį, pakvimpa visas automobilis. Jos nekietėja gana ilgai, o pašildymui prieš valgant, naudojamos specialios medžiaginės “kišenės”: įdedi į tokią keletą paplotėlių, visą kišenę įkiši į mikro bangų krosnelę ar karštą orkaitę, o tada skubiai suvynioji į medvilninę servietėlę ir patieki ant stalo uždarme šiaudiniame inde, kad taip greitai neatvėstų…

Tortilla
Eilė prie šviežiū tortilijų gatvės langelio

Na ir kuo labiausiai gali didžiuotis Meksika – tai savo čili pipirais!! Kokia plati šių aitrių gražuolių paletė: žali ir raudoni, mažiau ar daugiau aštrūs, smulkučiai, apvalūs, arba dideli, mėsingi… Kiekvienam patiekalui, kiekvienai salsai – vis kitokie!

Čili
Čili pipirai… švieži ir džiovinti…

Vanduo Meksikoje vartojamas tik tas, kuris perkamas buteliuose, o ir vaisus bei daržoves patartina rinktis tik tas, kurios prieš valgant lupamos. Salotų patartina nevalgyti nes neaišku, ar jos prieš tai buvo išmirkytos debenyje su specialiais lašeliais, išvalančiais vandenį nuo nuodingų priemaišų. Jokių ledukų gėrimuose, ir net valandtis dantis – tik paruoduvėje pirktas vanduo. Taip, šioks toks nepatogumas, tačiau viską atperka gausa natūralių sulčių ir už vandenį pigesnis alus 🙂 

Na ir kaip gi nepaminėti churros – tradicinio meksikietiško deserto, savotiškų “žagarėlių”, kuriems neįmanoma atsispirti!!! Jei namų sąlygomis churros verdami spaudžiant tešlą konditeriniu maišeliu, su žvaigždiniu antgaliu, tai Meksikos gatvėse parduodami čiuros gaminami milžiniškose aliejaus voniose, verdant pusmetrio skersmens čiurrų skritulius. Vėliau jie sulaužmi ilgais pagaliais, apibarstomi cukrumi ir cinamonu, o tiems, kas nori dar daugiau saldumo – pasiūlo pasimirkyti karštus žagarėlius į tirštą šokolado kremą.

Taip Meksikoje verdami churros
Man skaniausi – su cukrumi ir cinamonu:)

Tęsinys kitame įraše.

Komentarų apie "III. Meksika: kukurūzų ir čili pipirų šalis": 2

  1. Nida:

    Jo, Ispaniški be formos, man šitie daug skanesni!! Traškūs ir minkšti tuo pat metu!! Tik niekad nebuvau mačiusi kaip komerciškai juos gamina…. 🙂 Labai įspūdinga.

  2. Ruta:

    Nu jau tie churros…. eik tu sau kaip noreciau… Ispanijoje juos visai kitaip gamina – nemaiso cinamone ir cukruje ir ta tesla labiau istezta, jie neislaiko tu traskiu kampu… Man sitie visada daug labiau patikdavo! Mmmm super irasas, laukiam toliau!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *