Praėjo beveik metai, kai pradėjau savo seriją įrašų, skirtų baklažanams:) Ką padarysi, atėjęs pavasaris ir vis dažniau mūsų terasoje rūkstantis grilis skatina ir vėl imtis šių nuostabių daržovių, tokių populiarių Artimuosiuose Rytuose, ir tokių dažnai nežinomų Lietuvos šeimininkėms ir šeimininkams:) Apie keptas grilio salotas rašiau čia, o apie Baba Ganush – tradicinę baklažanų užtepėlę rašiau čia🙂 Šiandien siūlau pasigaminti mano ir mano svečių, kurie mane gausiai lanko iš Lietuvos, užkandį – baklažanų musą. Jo lengva konsistencija tinka su šviežia balta duona (pitomis) arba su paskrudintu skrebučiu.

Jums pasisekė, jei namuose turite dujinę viryklę. Tokiu atveju baklažano skrudinimas bus parastas ir greitas procesas. Maniškė elektrinė, tad kaskart norėdama turėti dūmo skonio baklažaną, privalau kurti grilį. Žodžiu, jei naudosite vikyklę, išklokite ją aliuminio folija, palikdami skylę degikliui. Dėkite sausą baklažaną tiesiai ant grotelių, ant kurių statote puodą ar keptuvę kepant, ir ant degančios atviros ugnies svilinkite iš visų pusių tol, kol baklažano odelė taps suanglėjusi. Nesibaiminkite, kad jis susvils – tik tokiu būdu išgausite tą reikiamą dūmo kvapą.

Šiek tiek pravėsusį baklažaną „išlukštenkite” iš degėsių. Minkštimą sudėkite į dubenėlį ir atvėsinkite kambario temperatūroje.

Baklažanų musas

1 puodelis minkšto (kreminio) ožkos sūrio

1 puodelis 36% riebumo grietinėlės

3 apskrudinti baklažanai (jų minkštimas)

Druska, pipirai ir šlakelis Tabasco padažo

Kreminį ožkos sūrį sumaišome su 1/4 puodelio grietinėlės iki vientisos masės. Šią masę supilame į baklažano minkštimą, iškrapštytą iš apskrudusių daržovės odelių, ir sutriname mikseriu iki vienalytės masės.

Likusius 3/4 grietinėlės suplakame iki standžių putų ir jas pamažu sumaišome su baklažano ir sūrio mase. Pagal skonį pasūdome, pabarstome šviežiai tarkuotais juodaisiais pipirais ir pagardiname šlakeliu Tabasco padažo.

 

Komentarų apie "III. Baklažanai. Baklažanų musas": 8

  1. Nida:

    Baklažanų musas labai populiarus Artimuosiuose Rytuose ir Viduržemio jūros regione. Jį ruošia daugelyje restoranų. Iš pradžių maniau, kad tai kažkas labai „mandro”, bet paaiškėji, kad tobulumas – paprastume 🙂

  2. Nida:

    Ačiū Grita! Būtinai išbandysiu tą gruzinišką variantą. Manau, jis turėtų būti panašus į lobio – garsiąją gruzinišką pupelių užkandėlę su graikiškais riešutais ir kalendromis. Skamba skaniai:)

  3. grita:

    Labas,Nida.Baklazanai mano labai megstama darzove,kuria daznai gaminu,okadangi jau pradejau grilio sezona tai butinai isbandysiu.Zinau nebloga recepta,toki gruziniska,vietoj surio ir grietineles dedi trintu graikiniu riesutu ir visokiu zalumynu nepamirstant cesnaku.Pabandyk.

  4. Nida:

    Labas, Odeta! Teoriškai baklažanus galima apkepti ir orkaitėje, bet man tada trūksta dūmo skonio. Todėl tikrai verta palaukti šiltesnio oro ir grilio su atvira liepsna! O su baklažanais receptų dar bus, galėsi visus išmėginti:)

  5. Odeta:

    Viena mėgstamiausių daržovių. Laukiu nesulaukiu pavasario, kada galėsiu ant griliaus išsikepti baklažanų. Namie įranga elektrinė:( Jau išsisaugojau tavo baklažaninius receptukus, gaminsiu. Mėgstame visokias iš jų gaminamas užtepėles:))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *