Praeitą savaitgalį Izraelyje viešėjo Lietuvos Regbio rinktinės vyrukai. Jie žaidė visą seriją rungtynių su kitais varžovais. Kaip įprasta, visas ambasados kolektyvas draugiškai palaikė sportininkus, o mūsų vyrukai, nepagailėję gerklių, iki šiol kalba prikimusiais balsais:) Mūsiškiai užėmė 7 vietą, bet mes tikrai nuoširdžiai juos palaikėm:)

Rugby 253

Rugby 223

Rugby 128

Rugby 270

O kai beveik visą dieną praleidi stadione, vakarienei geriausia pasiruošti iš anksto. Antraip kyla didelė rizika, kad belaukiant kol pagaliau maistas bus paruoštas, išgaruos nejučia pusė šaldytuvo:) Pats geriausias pasiruošimas iš anksto – įdarytos cukinijos, kurias tik įdedi į įkaitintą orkaitę, ir po keliasdešimt minučių ant stalo garuoja karališka vakarienė.

Šios apvalios formos cukinijos geriausia tinka išskabtavimui – jos tampa tarsi dubenėliai, į kuriuos telpa daug įdaro. Bet jei neturite mažų ir apvalių, tiks ir įprastos formos cukinijos. Vasara – tai daržovių metas, tad siūlau išmėginti ne vien tradicinį vištienos ir ryžių įdarą, bet ir vegetarišką versiją. Beje, šiam patiekalui naudojau laukinius ryžius, kurie, sako, yra kur kas sveikesni nei šlifuotieji…

Idarytos cukinijos su vistiena

Įdarytos cukinijos (6 porcijos po 2 cukinijas kiekvienam)

12 nedidelių apvalių cukinijų

Vištienos įdaras: 

500g maltos vištienos

1 didelis svogūnas, sutarkuotas

2-3 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos

1/3 puodelio kapotų šviežių kalendrų

1/3 puodelio kapotų šviežių petražolių

3/4 puodelio ryžių

Žiupsnis druskos ir juodųjų pipirų

Rytietiški prieskoniai: kuminas, džiovinta kalendra, malti gvazdikėliai, kurkuma (turmeric), truputis kardamono.

Nupjauname cukinijų viršutinę dalį ir pasiliekam kaip “dangtelį”. Aštriu šaukšteliu arba melionų šaukšteliu išskaptuojam vidų, palikdami sieneles maždaug 0.5cm storio.  Pasiliekame išskabtuotą cukinijų vidų padažui (arba vegetariškam įdarui).

Išverdame ryžius al dente.

Sumaišome visus įdaro ingredientus ir jais prikemšame cukinijų vidų.

Vegetariškas įdaras:

1 svogūnas, supjaustytas mažais gabaliukais

2-3 česnako skiltelės sukapotos

2-3 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos

1/3 puodelio kapotų šviežių kalendrų

1/3 puodelio kapotų šviežių petražolių

3/4 puodelio ryžių, išvirtų al dente

1/2 puodelio kedro riešutų (nebūtina, jei neturite)

Žiupsnis druskos ir juodųjų pipirų

Rytietiški prieskoniai: kuminas, džiovinta kalendra, malti gvazdikėliai, kurkuma (turmeric), truputis kardamono.

Aliejaus pakepinimui

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir jame lengvai apkepiname svogūnus. Jiems suminkštėjus suberiame česnakus, ir po keletos sekundžių suberiame išskabtuotą cukinijų masę (prireiks maždaug 1/3-1/2 išskabtuotos masės. Kitą pasilikite padažui). Viską kepiname, kol cukinijos išskiria skystį ir tas skystis išgaruoja. Likus kspti 3-4 minutėms, suberiame kedrų riešutus ir dar viską kepiname. Pagardiname druska, pipirais ir rytietiškais prieskoniais. Šiek tiek atvėsintą įdarą sumaišome su virtais ryžiais.

Išskabtuotas cukinijas prikemšame įdaru, uždengiame dangteliais ir sudedame į kepimo indą. Pašlakstome aliejumi. Uždengiame aliuminio folija, ir pašauname į orkaitę 180C. Kepame apie 30 minučių, tada foliją nuimame ir dar pakepiname apie  15-20 min.

Idarytos cukinijos su pomidoru padazu

Šviežių pomidorų padažas

5-6 švieži pomidorai (jei neturite šviežių, tiks ir konservuoti)

1 svogūnas, supjaustytas gabaliukais

4-5 skiltelės česnako

Maždaug 1/4 kiekio išskabtuotų cukinijų minkštimo

1 šaukštas cukraus

2 šaukštai pomidorų koncentrato

2 šaukštai aliejaus

1/2 litro vištienos arba daržovių sultinio arba vandens

Žiupsnis druskos ir juodųjų pipirų

Rytietiški prieskoniai: kuminas, džiovinta kalendra, malti gvazdikėliai, kurkuma (turmeric), truputis kardamono.

Pomidorus, svogūną, česnakus, cukinijų minkštimą sudedame į virtuvinį kombainą (blenderį) ir viską sutriname iki vientisos tyrelės. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir supilame plaktą masę. Užverdame maišant, praskiedžiame sultiniu arba vandeniu, sudeda,e pomidorų koncentratą, ir verdame, kol skystis išgaruoja ir masė įgauna padažo konsistenciją. Tada suberiame cukrų, gausiai pasūdome, suberiame prieskonius. Jei trūksta rūgšties, galima įlašinti citrinos sulčių. Padažas turėtų gautis saldžiai rūgščiai sūrus.

Padažą supilame į gilesnes lėkštes ir į vidurį “patupdome” po dvi įdarytas cukinijas, Pabarstome kapotais žalumynais.

 

 

Komentarų apie "Įdarytos cukinijos: su vištiena ir vegetariška versija": 9

  1. Sofi:

    Vajė, koks skanumėlis! Aš tik ryžių nedėjau, vietoje jų daugiau vištienos ir cukinijos. Tobula! Ačiū už gardų receptą.

  2. Dovilė:

    Nida, aš irgi su žievėm, skūrom valgau, bet visad abejoju, ar čia galima taip kitiems siūlyti. Man irgi ilgą laiką cukinijos ir buvo tokios: beskonės, didžiulės. O paskui kažkaip jaunas geltonas cukinijas pradėjom tarkuot ir pjaustyt į salotas, o tas žalias dideles kepti įdarytas.

  3. Nida:

    Dovile, tai žinoma, kad su visa žieve! Ji tokia minkštutė, kad net nesijaučia!!

  4. Nida:

    Aušra, man vasara taip pat neįsivaizduojama be įdarytų daržovių – ne vien cukinijų, bet ir svogūnų, paprikų, pomidorų… Gardumėlis!!:)

  5. Dovilė:

    Nida, o jūs valgot tą cukinijų žievę? Ar tik įdarą krapštot?

  6. Nida:

    Odeta, ir man kažkodėl lietuviškos daržo cukinijos asocijuojasi su milžiniškom peraugusiom, pageltusiom, kieta žieve ir baisulinėmis sėklomis daržovėmis:) Čia tokių nebūna, o šitos mažos apvalios labai mielos:) Skonis jų, žinoma, toks pats. Gal tik minkštimas toks tvirtesnis, ne taip patęžta kaip pailgų. O dėl jaučio uodegos tai šiandien pat nuvariau pas arabus, paklausiau ar turi (manęs nesuprato, tai turėjau ant savęs parodyti, kokios jautienos dalies noriu:))), sakė, turi tik užšaldytą. Bet tos neėmiau, Dar pamėginsiu gauti šviežios, nes labai suintrigavai:)

  7. Ausra:

    buvau primirsusi si, vasarai labai tinkanti, patiekala.
    Labai gerai, kad priminete, pats metas isbandyti 😉

  8. odeta:

    Nida, super apvalios cukinijos…aš dar nė karto tokių gyvai nesu mačiusi:) Šiais metais darže prisisodinau sviestinių moliūgų, jeigu išaugs siautėsiu ir aš su visokiais įdarais, o cukinijų nesugabu “suturavoti” išauga jos man iki arkliškų didumų:)
    Čia ne į temą: Jeigu uodegą išbandysi, būtinai parašyk ar patiko?:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.